Ακμή: Διώξτε τα σπυράκια του άγχους

Η ακμή δυστυχώς δεν είναι μόνο πρόβλημα των εφήβων. Όλο και περισσότεροι ενήλικες ταλαιπωρούνται από σπυράκια και κύστεις (κυστική ακμή).

Η ακμή δυστυχώς δεν είναι μόνο πρόβλημα των εφήβων. Όλο και περισσότεροι ενήλικες ταλαιπωρούνται από σπυράκια και κύστεις (κυστική ακμή).

Αιτίες οι ορμόνες, διατροφή, κάπνισμα αλλά και το άγχος.

Στατιστικά δείχνουν ότι 1 στις 4 γυναίκες μεταξύ 25 και 45 ετών εμφανίζει αυτού του είδους την ακμή ενηλίκων.

Το ότι επηρεάζονται περισσότερο γυναίκες δεν είναι σύμπτωση. Σε πολλές γυναίκες παρατηρείται έξαρση της ακμής περίπου στην ηλικία των 30, όταν επιθυμούν να κάνουν παιδί και διακόπτουν τα αντισυλληπτικά.

Τα αντισυλληπτικά έχουν ήπια αντιανδρογόνο δράση, σταματώντας την δράση της τεστοστερόνης που είναι εν μέρει υπεύθυνη για την παραγωγή σμήγματος στο δέρμα.

Στους άντρες αλλά και σε γυναίκες που δε λαμβάνουν αντισυλληπτικά, βρέθηκε ότι το στρες παίζει κύριο ρόλο.

Το στρες οδηγεί σε έκκριση κορτιζόλης, μια ορμόνη που επηρεάζει νευροπεπτίδια και κυττοκίνες που ελέγχουν την παραγωγή σμήγματος στο δέρμα.

Περισσότερο στρες, περισσότερη κορτιζόλη, περισσότερο σμήγμα. Ακμή.

Προσοχή χρειάζεται ακόμη και στα καλλυντικά. Οι αντιγηραντικές κρέμες είναι συνήθως αρκετά λιπαρές, επιδεινώνοντας την ακμή.

Αντιμετώπιση;

Πολύ καλός καθαρισμός του δέρματος, ειδικά καλλυντικά, θεραπευτικές κρέμες και αν χρειαστεί θεραπεία με χάπια. Μείωση του στρες και σωστή διατροφή.

Σίγουρα πάντως χρειάζεται ένας καλός έλεγχος ώστε να αποκαλυφθούν τυχόν αιτίες όπως ορμονικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακόμα σοβαρότερα από την ακμή.

Source :
queen.gr