Εξετάσεις χοληστερίνης: Τρώμε το προηγούμενο βράδυ;

Απαιτείται μια ολιγόωρη περίοδος νηστείας πριν τις αιματολογικές εξετάσεις μέτρησης του σακχάρου, του σιδήρου και ορισμένων βιταμινών. Ισχύει το ίδιο και για τις εξετάσεις μέτρησης της χοληστερίνης;

Την απάντηση δίνει μια νέα μεγάλη έρευνα Δανών, Καναδών και Αμερικανών Ερευνητών που περιελάμβανε δείγμα 300.000 ατόμων.

bigstock Food Medicine 110126444

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, δεν απαιτείται νηστεία το προηγούμενο βράδυ εάν το πρωί έχει προγραμματιστεί αιματολογική εξέταση για μέτρηση της χοληστερίνης. Η μέχρι τώρα επικρατούσα σύσταση των ειδικών ήταν η νηστεία για μερικές ώρες πριν την εξέταση για χοληστερίνη και τριγλυκερίδια.

Η πρόταση περί κατάργησης της νηστείας υιοθετήθηκε από 21 ειδικούς σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία, την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κλινικής Χημείας και Εργαστηριακής Ιατρικής.

Πρόκειται για την πρώτη διεθνή σύσταση να καταργηθεί η νηστεία των τουλάχιστον οκτώ ωρών πριν τον έλεγχο της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Μεταξύ των επιστημόνων που συνηγορούν υπέρ της κατάργησης της νηστείας είναι η Γενοβέφα Κολοβού, διευθύντρια του Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπόργκε Νορντεστγκάαρντ του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό European Heart Journal.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 300.000 άτομα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι –παρά τις συνήθεις συστάσεις– δεν χρειάζεται να είναι άδειο το στομάχι για τον έλεγχο του επιπέδου της χοληστερίνης στο αίμα. Είτε κανείς είναι νηστικός είτε όχι, τα επίπεδα τόσο της χοληστερίνης –ολικής, «καλής» (HDL) και «κακής (LDL) – όσο και των τριγλυκεριδίων δεν διαφέρουν. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν μία έως έξι ώρες μετά από φαγητό ήταν παρόμοια με αυτά που έγιναν μετά από πολύωρη νηστεία.

bigstock Cholesterol Test 81365498

Σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου –με εξαίρεση τη Δανία από το 2009– έχει καθιερωθεί η νηστεία μερικών ωρών πριν την αιμοληψία. Ωστόσο, η πρακτική αυτή δημιουργεί προβλήματα σε αρκετούς ανθρώπους, όπως εργαζόμενους, διαβητικούς, παιδιά, ηλικιωμένους κ.α.

«Θα μπορούσαμε από αύριο κιόλας να καταργήσουμε τη νηστεία χωρίς κανένα πρόβλημα. Απλώς τα διαγνωστικά εργαστήρια θα αλλάξουν τη διαδικασία τους και κανείς δεν θα χρειάζεται πια να μένει νηστικός. Το κάναμε ήδη στη Δανία και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι με την αλλαγή αυτή», δήλωσε ο Νορντεστγκάαρντ.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η έως τώρα εμπειρία της Δανίας, της μόνης χώρας που έχει καταργήσει την υποχρεωτική νηστεία πριν την εξέταση αίματος, είναι άκρως θετική για ασθενείς, γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η ευκολότερη διαδικασία οδηγεί περισσότερους ανθρώπους να ελέγχουν πιο τακτικά τη χοληστερίνη τους, πράγμα που βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών περιστατικών, όπως τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ανάγκη για νηστεία πριν την εξέταση μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει για μερικές κατηγορίες ασθενών, όπως όσους έχουν συστηματικά υψηλά τριγλυκερίδια, όσους πάσχουν από παγκρεατίτιδα και όσους αρχίζουν να παίρνουν φάρμακα που θα ανεβάσουν πολύ το επίπεδο των λιπιδίων στο αίμα τους.

Source :
onmed.gr