Προσοχή κορίτσι: 7 λάθη που κάνεις και θαμπώνει το δέρμα

Το συνηθισμένο “είμαι πολύ κουρασμένη για να ξεβάψω το πρόσωπό μου” μπορεί να σου κάνει περισσότερο κακό από όσο νομίζεις. “Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική με το δέρμα σου τώρα, ώστε να δείχνει όσο καλύτερα γίνεται στο μέλλον” τονίζει η Gervaise Gerstner, M.D, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. Ακόμη λοιπόν και κάποιες μικρές κινήσεις που θεωρείς ότι δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι οι βασικοί ένοχοι για προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις αργότερα. Ποια είναι λοιπόν, τα λάθη που μπορεί να κάνεις, βλάπτοντας έτσι το δέρμα σου;

1. Δεν πλένεις το πρόσωπό σου κάθε βράδυ

“Παρακάμπτοντας αυτό το στάδιο, τα βακτήρια, η λιπαρότητα και η βρωμιά έχουν την τιμητική τους και βουλώνουν τους πόρους του δέρματος. Αυτό, όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη ακμή, αλλά με το να αφήνεις το μακιγιάζ για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, το δέρμα αφυδατώνεται. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να δείχνει αδύναμο και να φαίνονται λεπτές γραμμές και ρυτίδες που τυχόν να έχεις και υπό άλλες συνθήκες να μην έδειχναν τόσο έντονες – όταν το δέρμα δηλαδή είναι δυνατό και ενυδατωμένο” εξηγεί η Gerstner.

2. Πειράζεις το πρόσωπό σου

“Ανεξάρτητα από το αν έχεις ένα μικρό σπυράκι ή κάτι άλλο στο πρόσωπό σου, μην το πειράζεις” προειδοποιεί η δερματολόγος και εξηγεί “Από τη στιγμή που θα το κάνεις, θα ερεθιστεί και υπάρχει περίπτωση να μολυνθεί και να εξελιχθεί σε κάτι πιο άσχημο. Στο τέλος θα μείνεις με ένα μεγάλο σημάδι”.

3. Χρησιμοποιείς παραπάνω από ένα καινούριο προϊόν στην καθημερινή σου περιποίηση

“Υπάρχει κίνδυνος να πάθεις δερματίτιδα εξ επαφής, αν αρχίζεις να χρησιμοποιείς πολλά καινούρια προϊόντα κατευθείαν. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι προτιμότερο να εισάγεις στην καθημερινή σου ρουτίνα ένα νέο προϊόν τη φορά, ώστε να ελέγχεις αν είναι συμβατό με την επιδερμίδα σου και να βεβαιωθείς ότι δεν είσαι αλλεργική σε κάποιο από τα συστατικά του” συμβουλεύει η ειδικός.

4. Δεν φοράς αντηλιακό

“Ο ήλιος κρύβει τους δικούς του κινδύνους από τους οποίους πρέπει να προστατέψεις το δέρμα σου. Επίσης, οι σκληρές ακτίνες μπορεί να αφήσουν σημάδια στο πρόσωπό σου αν είχες ή εξακολουθείς να έχεις ακμή. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το φως του ήλιου δεν μπορεί να “ξηράνει” ένα σπυράκι, γι’ αυτό μην παραλείπεις το αντηλιακό νομίζοντας ότι θα καταλήξεις με πιο “καθαρό” δέρμα. Προτίμησε ένα oil-free προϊόν και χρησιμοποίησέ το καθημερινά” τονίζει η δερματολόγος.

5. Δεν επεκτείνεις την περιποίηση της επιδερμίδας στον λαιμό και το στήθος

“Αυτές οι δύο περιοχές δείχνουν την ηλικία σου – όπως και τα χέρια σου – σκέψου λοιπόν καφέ κηλίδες, λεπτές γραμμές κι ερυθρότητα. Αντί λοιπόν να εφαρμόζεις τα προϊόντα αντι-γήρανσης μόνο στο πρόσωπό σου, συνέχισε και πιο κάτω στον λαιμό και το στέρνο” υπογραμμίζει η Gerstner. Έτσι, θα καταφέρεις να διατηρήσεις νεανικό όχι μόνο το πρόσωπό σου, αλλά το λαιμό, το ντεκολτέ και τα χέρια σου.

6. Κάνεις καθαρισμούς

“Ο ατμός που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια ενός καθαρισμού του προσώπου για να ανοίξει τους πόρους, στην πραγματικότητα σε βλάπτει μακροπρόθεσμα γιατί λόγω της θερμότητας μπορεί να σπάσουν τα τριχοειδή αγγεία στο πρόσωπό. Και οι εξαγωγές, ακόμη κι αν γίνονται από έναν επαγγελματία, μπορεί να σου προκαλέσουν πληγές τις οποίες θα έχεις για μία ζωή” καταλήγει.

7. Αποφεύγεις τα προϊόντα αντι-γήρανσης γιατί θεωρείς ότι είσαι αρκετά νέα ακόμη

Μπορεί να νομίζεις ότι είσαι ακόμη νέα για να αρχίσεις να χρησιμοποιείς προϊόντα αντι-γήρανσης, αλλά στην πραγματικότητα, τα συστατικά που περιέχουν αυτά τα προϊόντα είναι αυτά που θα διατηρήσουν φρέσκια όταν θα είσαι 30, στη συνέχεια 40 και πάει λέγοντας. Αν θέλεις μόνο τα βασικά, συμβουλέψου τον δερματολόγο σου για να σου δώσει μία εύκολη αγωγή για να εξασφαλίσεις φρέσκο και νεανικό δέρμα.