Σπυράκια στην πλάτη: Απαλλαγείτε σε 5 βήματα

Τα σπυράκια στην πλάτη, όπως και σε κάθε άλλο σημείο του σώματος, εμφανίζονται όταν φράζουν οι σμηγματογόνοι αδένες του δέρματος, οι οποίο παράγουν φυσικά έλαια (σμήγμα) που διατηρούν το δέρμα και τα μαλλιά ενυδατωμένα.

Οι αδένες αυτοί φράζουν λόγω της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος ή από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια που προκαλούν φλεγμονές και κατ’ επέκταση ακμή.

Για να απαλλαγείτε από τα σπυράκια στην πλάτη με φυσικό τρόπο, θα πρέπει αρχικά να κάνετε τακτική απολέπιση στην πλάτη, χρησιμοποιώντας σκληρό σφουγγάρι. Δεν πρέπει όμως να τρίβετε την πλάτη πολύ δυνατά για να μην προκαλέσετε ερεθισμούς στην επιδερμίδα σας.

Το μπάνιο στη θάλασσα βοηθά επίσης να εξαφανιστούν τα σπυράκια, χάρη στο αλάτι που περιέχει το θαλασσινό νερό. Δέκα λεπτά στο νερό και 10 με 15 λεπτά στον ήλιο είναι αρκετά για να δείτε βελτίωση στην όψη της επιδερμίδας. Ο ήλιος ξηραίνει τα εξανθήματα, δεν πρέπει όμως να καθίσετε στον ήλιο πάρα πολύ, επειδή ένα πιθανό ηλιακό έγκαυμα θα προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων της ακμής.

Ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο στην αντιμετώπιση της ακμής είναι ο ψευδάργυρος. Είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, όμως έχει και αποδεδειγμένη δράση ενάντια στα σπυράκια. Μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικό διάλυμα με ψευδάργυρο για απευθείας εφαρμογή στην επιδερμίδα ή να λάβετε τον ψευδάργυρο σε μορφή συμπληρώματος (25 με 45 mg ημερησίως).

Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή βενζοϊκό υπεροξείδιο. Εφαρμόστε αρχικά σε μια μικρή περιοχή της επιδερμίδας, ώστε να διαπιστώσετε αν έχετε ευαισθησία.

Τα α-υδροξυοξέα (ΑΗΑs) και τα β-υδροξυοξέα (ΒΗΑs) βοηθούν επίσης να αντιμετωπίσετε ή να προλάβετε την εμφάνιση των εξανθημάτων στην πλάτη. Τα ΑΗΑs απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα που φράζουν τους πόρους με αποτέλεσμα την εμφάνιση των εξανθημάτων, ενώ τα ΒΗΑs καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή.

Εάν τα συμπτώματα της ακμής δεν παρουσιάζουν βελτίωση μετά από μερικές εβδομάδες, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.

Source :
onmed.gr