Τα 8 λάθη που κάνεις στη γυμναστική και ΔΕΝ το ξέρεις!

Η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι το πρωί; Ξανά σκέψου το! Μάθε να μην ακούς (πάντα) τις fitness συμβουλές που σου δίνουν.

Προσπάθησε να μάθεις να διακρίνεις τις αξιόλογες από τις ξεπερασμένες και ανακριβείς συμβουλές για άσκηση – δεν είναι τόσο εύκολο, αλλά γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ!

Η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι μόλις ξυπνήσεις το πρωί.

Η πραγματικότητα: Η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι όποτε νιώθεις μεγαλύτερη διάθεση για άσκηση ή όποτε έχεις το χρόνο να κάνεις μια αποτελεσματική προπόνηση. Κάποιοι άνθρωποι ισχυρίζονται πως η πρωινή γυμναστική τους προσφέρει ένα δυνατό ξεκίνημα στην ημέρα τους, ενώ άλλοι λένε πως γυμνάζονται πιο αποτελεσματικά το βράδυ.

Κανείς δεν κάνει λάθος, ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα για την ώρα που αξίζει να θυμάσαι. Απόφυγε υψηλής έντασης προπονήσεις αργά το βράδυ επειδή αυτού του είδους η άσκηση απελευθερώνει χημικά στον εγκέφαλο που μπορεί να διαταράξουν τους κιρκαδικούς σου ρυθμούς και να σε δυσκολέψουν να αποκοιμηθείς. Επίσης, απόφυγε να γυμνάζεσαι με άδειο ή με γεμάτο στομάχι. Είτε γυμνάζεσαι το πρωί είτε μετά τη δουλειά, έχε κάτι μέσα στο στομάχι σου.

5bc6cc6c9164055bc17b83a1eed6242f

Αν ξεκινάς τώρα την προπόνηση ενδυνάμωσης, ξεκίνα με τα μηχανήματα.

Η πραγματικότητα: Εάν δεν έχεις ιδέα τι να κάνεις με τα ελεύθερα βάρη, τα μηχανήματα ίσως σου φαίνονται ως η ασφαλής επιλογή, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι το καλύτερο που μπορείς να επιλέξεις. Τα μηχανήματα με βάρη χρησιμοποιούν συστήματα με μοχλούς, τα οποία πρέπει να σχεδιαστούν για ένα συγκεκριμένο σωματότυπο και γενικά αυτός ο σωματότυπος είναι αντρικός.

Εάν χρησιμοποιείς αυτά τα μηχανήματα μπορείς να χαλάσεις την ευθυγράμμισή σου και να τραυματίσεις τις αρθρώσεις σου, ενώ επιπλέον δεν σε αναγκάζουν να εμπλέξεις στην άσκηση τους σταθεροποιητικούς σου μυς. Προτίμησε ελεύθερα βάρη για να ελέγχεις το εύρος της κίνησης και θα έχεις το πρόσθετο όφελος ότι δουλεύεις τον κορμό και βελτιώνεις την ισορροπία σου.

Γυμνάσου σε υπερβολική ζέστη για να κάψεις περισσότερες θερμίδες.

Η πραγματικότητα: Η αύξηση της θερμοκρασίας του δωματίου όπου γυμνάζεσαι δεν αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που θα κάψεις. Η κατανάλωση θερμίδων καθορίζεται από την ενέργεια που παράγεται από την κίνηση του σωματικού σου βάρος κόντρα στη βαρύτητα. Και καθώς η αντίσταση από τη βαρύτητα δεν αλλάζει, η προπόνηση σε ένα ζεστό δωμάτιο δεν αυξάνει τις καύσεις σου.

Τι γίνεται όμως με τη hot yoga, θα ρωτήσεις; Η σκέψη πίσω από αυτή την προπόνηση είναι πως οι μύες σου ζεσταίνονται πιο γρήγορα μέσα σε ένα ζεστό δωμάτιο, επιτρέποντας μεγαλύτερο εύρος κίνησης. Είναι όμως και ευκολότερο, σε ακραίες θερμοκρασίες, να υπερβάλεις, οπότε πήγαινε τα πράγματα με το μαλακό και “άκου” τα όρια του σώματός σου.

1c752a018a19fdb0f1971149ab15877a

Μη γυμνάζεις κάθε μέρα τις ίδιες μυικές ομάδες για να αποφύγεις την κόπωση.

Η πραγματικότητα: Παρότι αληθεύει πως οι μύες σου χρειάζονται χρόνο ανάρρωσης, εάν εναλλάσσεις τις μέρες που κάνεις προπόνηση ενδυνάμωσης, έχεις ήδη καλύψει αυτή την περίοδο ανάρρωσης. Η αλήθεια είναι πως το σώμα σου δουλεύει σαν ένα εξάρτημα, οπότε χωρίζοντάς το σε “μέρη” που δεν θα προπονήσεις δεν έχει ιδιαίτερο νόημα ενώ επιπλέον σου στερεί το όφελος μιας ολοκληρωμένης προπόνησης.

Εάν κάνεις καθίσματα, ενδυναμώνεις το κάτω μέρος του σώματος και δουλεύεις σε ένα βαθμό τον κορμό. Εάν κάνεις καθίσματα με πρέσα ώμων από πάνω, πιάνεις το κάτω μέρος του σώματος, όλο τον κορμό, τους ώμους και την πλάτη σου. Οι προπονήσεις για όλο το σώμα είναι απλά πιο αποτελεσματικές.

Source :
shape.gr