3 φράσεις που δεν πρέπει να πεις ποτέ στο σύντροφό σου

Man and woman dating in a restaurant terrace but she is boring while he speaks

Σε μία σχέση, όσο καλή και υγιής κι αν είναι υπάρχουν φορές που λέγονται κουβέντες που την πληγώνουν πολύ περισσότερο απ’όσο φαντάζεσαι. Ναι, τις έχουμε όλοι πει, ακόμα και εκτός καυγά και με την παθητική επιθετικότητα που εκφράζουν, γίνονται η βάση για ακόμα μεγαλύτερα επικοινωνιακά χάσματα ανάμεσα σε σένα και τον σύντροφό σου.

Μία πρόσφατη έρευνα του καθηγητή John Gottman αποκάλυψε πως ένα ζευγάρι χρειάζεται να έχει πέντε θετικές επαφές για κάθε αρνητική, προκειμένου να ευδοκιμήσει η σχέση του! “Είναι ανάγκη να χτίζουμε συνειδητά ένα προστατευτικό μαξιλάρι ζεστασιάς και υποστήριξης έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντέξουμε τις αναπόφευκτες κακές στιγμές, όταν αυτές έρθουν” γράφει η κλινική ψυχολόγος Alexandra Solomon στο Psychology Today. Πώς θα το κάνεις αυτό;

Αποφεύγοντας, πρώτα απ’όλα, τις παρακάτω 3 φράσεις όταν μιλάς με τον σύντροφό σου:

-Αν με αγαπούσες θα…

-Γιατί δεν είμαστε όπως παλιά/πριν; 

-Κάνεις σαν τον πατέρα σου (ή την μητέρα σου ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειας)

Ναι, τα έχουμε πει όλες και μάλιστα αρκετά συχνά. Αυτό που δεν ξέρουμε όμως είναι πόσο πολύ βλάπτουν τη σχέση μας και προκαλούν αμυντική συμπεριφορά. “Η αγάπη είναι σκληρή δουλειά και οι δυσκολίες στο δρόμο είναι 100% αναπόφευκτες. Η πραγματική πρόκληση είναι να βρεθεί ένας τρόπος να δουλεύουν και οι δύο σύντροφοι ενάντια στην κακοτοπιά αντί να φέρεται ο ένας εναντίον του άλλου”, εξηγεί η Solomon.

Εσύ, ποιές ακόμα φράσεις θα προσέθετες στην παραπάνω λίστα;