4 λόγοι που σε φλομώνουν στο ψέμα

Man and woman dating in a restaurant terrace but she is boring while he speaks

Οι σωστοί φίλοι είναι ειλικρινείς και δε λένε ψέματα. Σωστά; Θέλεις να τους εμπιστεύεσαι και να είσαι σίγουρη πως έχεις δίπλα σου ανθρώπους αληθινούς που μπορείς να εμπιστεύεσαι.  Κι όμως υπάρχουν κι αυτές οι περιπτώσεις ψέματος  που δεν έχει σκοπό να σε βλάψει. Και δεν είναι μόνο τα λευκά ψεματάκια όπως για παράδειγμα ατάκες του στιλ «πόσο ωραίο είναι σήμερα αυτό που φοράς»  ή η απόκρυψη μιας σχέσης που έχουν στα σκαριά. Μπορεί να πουν ψέματα για μια έξοδο στην οποία δεν είσαι προσκεκλημένη κτλ.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Όταν πιστεύουν πως είναι ο μόνος τρόπος να μη σε πληγώσουν

Ένας από τους κυριότερους λόγους που οι φίλοι ψεύδονται είναι απλά επειδή ξέρουν πως αν μάθεις την αλήθεια θα πληγωθείς, είτε μιλάμε για ασήμαντα πράγματα όπως για παράδειγμα αν σου πηγαίνει η νέα φούστα που αγόρασες, είτε για αισθηματικά όπως για παράδειγμα κατά πόσο ο ψηλός μελαχρινός του απέναντι τραπεζιού σε κοιτάζει.

Τι να κάνεις: Να τους ενθαρρύνεις να είναι ειλικρινείς μαζί σου.

Μήπως απλά ντρέπονται;

Κάποιες φορές οι φίλοι ψεύδονται για προσωπικά τους ζητήματα απλούστατα γιατί ντρέπονται ή δε θέλουν να παραδεχτούν την αλήθεια ή απλά περνάνε δύσκολα αλλά δεν είναι σε θέση να σου μιλήσουν ακόμη.

Τι να κάνεις: Σταμάτα να κριτικάρεις και να είσαι απόλυτη. Δείξε τους πως είσαι εκεί γι΄αυτούς και μπορούν να σου εμπιστευτούν τα πάντα.

Ίσως να μη θέλουν να διαφωνήσουν μαζί σου

Πιθανότατα οι φίλοι να γνωρίζουν πως αν σου πουν την αλήθεια θ΄ακολουθήσει καυγάς. Βέβαια το ν΄αποφεύγει κανείς τις συγκρούσεις δεν είναι υγιές και δεν θέτει γερές βάσεις για μια φιλία.

Τι να κάνεις: Προσπάθησε να διακρίνεις μήπως φταις κι εσύ σε ένα βαθμό.  Νευριάζεις εύκολα; Είσαι εύθικτη;  Έλεγξε τις αντιδράσεις σου και μη ξεσπάς τα νεύρα σου με την πρώτη ευκαιρία.

Ψεύδονται επειδή θέλουν να σε αποκλείσουν

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παραδείγματα, σε αυτή την περίπτωση τα κίνητρα δεν είναι τόσο αθώα. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δε θέλουν να ενώνουν παρέες και με κάποιο τρόπο κρατάνε στεγανά. Όταν αυτό δεν είναι εύκολα εφικτό καταφεύγουν στη λύση του ψέματος.  Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει κι αν απλά  δε σε θεωρούν στο κύκλο των φίλων ή σε έχουν κατατάξει στον κύκλο των απλών γνωριμιών.

Τι να κάνεις; Η λύση είναι μίλα. Μίλα ανοιχτά και ζήτα εξηγήσεις.