8 ενδείξεις ότι το σώμα σου δεν θέλει άλλη ζάχαρη

Το σώμα σου μπορεί να ανεχθεί πολλά πράγματα για πολύ καιρό αλλά όταν αποφασίσει να πει ότι κάτι το πειράζει, το φωνάζει με κάθε τρόπο και απαιτεί αλλαγές. Αλλιώς υπάρχει πρόβλημα.
Μάθε εδώ ποιες είναι 8 από τις ενδείξεις ότι το σώμα σου απλά δε θέλει άλλη ζάχαρη.

Δεν έχεις ενέργεια

Αν αισθάνεσαι διαρκώς κουρασμένη και αδύναμη, αυτό από μόνο του είναι μια βασική ένδειξη ότι έχεις καταναλώσει αρκετή ζάχαρη. Πολλές φορές ο φαύλος κύκλος θέλει να τρως ζάχαρη γιατί υπάρχει κούραση αλλά σύντομα να κουράζεσαι γιατί έχεις καταναλώσει ζάχαρη.
Η λύση είναι να βάλεις ένα πρόγραμμα στη διατροφή σου ώστε να παίρνεις ενέργεια από την τροφή σου, ενέργεια που δεν θα εξοντώνει λίγες ώρες μετά.

Λιγούρες

Η επιστήμη λέει ότι είσαι επισήμως εθισμένος στη ζάχαρη όταν αποζητάς καθημερινά ένα γλυκό. Να θυμάσαι ότι η ζάχαρη ζητάει ζάχαρη, άρα λίγο μετά από το γλυκό ο γλυκαιμικός δείκτης κάνει απότομη βουτιά με αποτέλεσμα τις γνωστές βασανιστικές λιγούρες και την έλλειψη ενέργειας.

Το ανοσοποιητικό γίνεται… κουρέλι

Η ζάχαρη, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, καταστρέφει κάθε βιταμίνη με την οποία δυναμώνεις το σώμα σου μέσω της τροφής ή των συμπληρωμάτων. Εάν αρρωσταίνεις συχνά ή αν πέρασες το χειμώνα σου με τη μια ίωση να διαδέχεται την άλλη, τότε η ζάχαρη έχει κάνει… δουλίτσα. Όταν καταναλώνεις αρκετή ζάχαρη, το ανοσοποιητικό γίνεται όλο και πιο αδύναμο με αποτέλεσμα να είσαι περισσότερο εκτεθειμένη σε ιώσεις, κρύωμα και ασθένειες τόσο εποχικές όσο και χρόνιες.

Η Χριστίνα λέει:

“Διάβασα την εμπειρία της Έλενας που έχει κόψει τη ζάχαρη εδώ και 4 μήνες, και καθώς παρατήρησα ότι ήθελα κάθε μα κάθε ημέρα γλυκό, αποφάσισα να κάνω κι εγώ μια προσπάθεια.

Πριν από 10 ημέρες αποφάσισα να κόψω τα γλυκά. Δεν είπα ότι θα κόψω τη ζάχαρη αλλά μόνο τα γλυκά. Φοβήθηκα ότι δε θα μπορούσα με τη μία να καταφέρω να κόψω απόλυτα τη ζάχαρη. Αυτή ήταν η στρατηγική μου η οποία και απέδωσε στην περίπτωση μου.


Η αλήθεια είναι ότι τις τρεις πρώτες ημέρες ζητούσα πολύ ένα γλυκό αλλά τα φρούτα και το πολύ νερό έκαναν τη δουλειά τους μια χαρά.


Σήμερα, 10 ημέρες τώρα που έχω κόψει τα γλυκά -κι ας πήγα σε ένα τραπέζι με υπέροχα γλυκά στο τέλος- , πέταξα ενάμιση κιλό και βλέπω καλύτερο και το δέρμα μου. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα βρω την κατάλληλη για εμένα στιγμή για να βγάλω τη ζάχαρη.”

Ζαλάδα

Η ζαλάδα ή η “ομίχλη” στη σκέψη είναι δυο βασικά συμπτώματα όταν πέφτει ο γλυκαιμικός δείκτης. Όταν καταναλώνεις ζάχαρη τα επίπεδα στο αίμα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν σε γρήγορους ρυθμούς. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που σε εμποδίζει να είσαι σε εγρήγορση και να παίρνεις τις καλύτερες αποφάσεις.

Αντίο γεύση

Με το να καταναλώνεις αρκετή ζάχαρη οι γευστικοί κάλυκες αναισθητοποιούνται από τη γλυκιά γεύση. Έτσι από ένα σημείο και έπειτα για να τους “ευχαριστήσεις”, χρειάζεται να τους δίνεις όλο και πιο έντονη τη γλυκιά γεύση, με αποτέλεσμα να θέλεις όλο και περισσότερο γλυκά. Το καλό είναι ότι αν μειώσεις ή κόψεις τη ζάχαρη, μετά από το πρώτο διάστημα, οι γευστικοί κάλυκες θα επανέλθουν και η αίσθηση της γεύσης θα ισορροπήσει.

Δες τις πατούσες σου

Μια από τις ενδείξεις ότι έχεις αρκετή ζάχαρη στο διαιτολόγιο σου, είναι και η κατάσταση των πελμάτων σου. Συνήθως νιώθεις πόνο όταν περπατάς από την πατούσα μέχρι και πιο μπροστά στο πέλμα. Επίσης το δέρμα εκεί γίνεται πιο τραχύ από όσο συνήθως είναι ενώ η πατούσα κοκκινίζει περισσότερο από το κανονικό.

Δέρμα καια μαύροι κύκλοι

Η ζάχαρη είναι μια από τις βασικές αιτίες που προκαλούνται φλεγμονές στο σώμα. Το δέρμα, ως το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα, δείχνει σχεδόν άμεσα το πόσο υποφέρει -και- από τη ζάχαρη. Εάν υποφέρεις από ξηρότητα, λιπαρότητα, έκζεμα ή ακμή, η ζάχαρη κάνει αυτά τα θέματα πιο έντονα. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης επιβαρύνει πολύ και τα επινεφρίδια και μια ένδειξη αυτής της επιβάρυνσης είναι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια.

Βάρος και διαβήτης

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης σημαίνει και υπερβολικές θερμίδες. Καθώς η ζάχαρη δεν έχει πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες δεν μπορεί να σε χορτάσει κι έτσι συνεχίζεις να τρως όλο και περισσότερο. Επιπλέον μπορεί να να συμβάλει στην υπερβολική έκκριση ινσουλίνης, μιας ορμόνης που παίζει μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση του βάρους.

Όταν τρως ζάχαρη το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη για να μεταφερθεί ενέργεια στα όργανα. Σε κάποιο σημείο ο οργανισμός δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη που παράγει και κάπως έτσι προκύπτει η ινσουλινοαντίσταση. Τα επιπλέον κιλά έρχονται όχι μόνο από την αύξηση πρόσληψης θερμίδων αλλά και από τις διαταραχές που αφορούν στην ινσουλίνη.
Και να θυμάσαι: όταν το πάγκρεας δουλεύει τόσο πολύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, έρχεται ο διαβήτης.

από την Καίτη Φαρμάκη