Αντρέας Πιτσιλλίδης:”Είχα κατάθλιψη,κλείστηκα 4 χρόνια στο σπίτι με ψυχοφάρμακα”

O γνωστός θεολόγος Αντρέας Πιτσιλίδης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή “Με αγάπη Χριστιάνα” και μεταξύ άλλων για την κατάθλιψη που βίωσε, για τα φάρμακα που πήρε αλλά και τον αφορισμό του.

Συγκεκριμένα ανέφερε

Είμαι αντιδραστικός σε κακές κριτικές. Και ψίθυρο να ακούσω θα σταματήσω να απαντήσω. Στα 42 μου χρόνια ποτέ δεν μετάνιωσα για κάτι που δεν είπα.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου, Νικηφόρος είναι ο μέντορας μου. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος είναι ο πνευματικός μου και ας ήμασταν αντίπαλοι.

Μετά από τις Ευρωεκλογές, που δεν πήρα θέση στο ψηφοδέλτιο και τις ψυχρές σχέσεις με τον Μητροπολίτη Κύκκου (που είναι η οικογένεια μου) και μετά τον αφορισμό μου…απογοητεύτηκα (ενώ δεν μπορούσαν να με αφορήσουν τρία άτομα, μόνο η Ιερά Σύνοδος μπορούσε).

Μετά από συμβουλή ψυχιάτρου μου είπε ότι έχω σημάδια κατάθλιψης. Του απάντησα ότι είμαι ενάντια στα ψυχοτρόπα φάρμακα γιατί προκαλούν εξάρτηση και σε ηρεμούν ενώ εγώ θέλω ενέργεια και δύναμη.

Παίρνω εφτά διαφορετικά είδη χαπιών, μετά από προτροπή του ιατρού για τα τρίτης γενεάς αντικαταθληπτικά που δεν προκαλούν εξάρτηση.. Κλείστηκα, έπαθα μανιοκατάθλιψη και διπολική διαταραχή λένε οι επιστήμονες. Κλείστηκα μες στο σπίτι για τέσσερα χρόνια, στο δωμάτιο μου. Τα αδέρφια, οι φίλοι μου έπαθαν σοκ, δεν ήξεραν τι να κάνουν. Πρέπει μόνος σου να βρεις από τον λαβύρινθο της κατάθλιψης. Δεν δέχθηκα βοήθεια από κανέναν, ούτε στους φίλους μου.

Δεν έχω πάρει από 1η Ιουλίου άλλα ψυχοφάρμακα. Μόνο χαρά μπορώ να μοιράζομαι με τους άλλους για αυτό δεν το είπα σε άλλον. Είμαι παράδειγμα προς αποφυγήν. Έκανα λάθος, μην το μιμηθεί κανένας.

Είμαι στα καλύτερά μου… Ούτε τα λεφτά, ούτε η δόξα, ούτε η αναγνωρισιμότητα, δίνει την ευτυχία στον άνθρωπο. Η ευτυχία είναι στα δωρεάν πράγματα. Ούτε το κάμπριο αυτοκίνητο, ούτε οι κοιλιακοί, ούτε η αναγνωρισιμότητα.