Ασπίδα για την καρδιά αν τρώτε 1,5 κουταλιά από αυτό κάθε μέρα

Herbs and spices over black stone background. Top view with copy space

Είναι κοινό μυστικό ότι η σωστή διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες καλής υγείας. Αλλά εκτός από την επιλογή υγιεινών τροφών, αποδεικνύεται επίσης κάποια συγκεκριμένα υλικά στις αγαπημένες σας συνταγές, έχουν σημαντικό όφελος για την υγεία μας.

Είναι κοινό μυστικό ότι η σωστή διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες καλής υγείας. Αλλά εκτός από την επιλογή υγιεινών τροφών, αποδεικνύεται επίσης κάποια συγκεκριμένα υλικά στις αγαπημένες σας συνταγές, έχουν σημαντικό όφελος για την υγεία μας.

Μια νέα μελέτη για την καρδιά, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Developments in Nutrition, έδειξε ότι αν τρώμε μόλις 1,5 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα από αυτά τα υλικά, τότε ενισχύουμε σημαντικά την υγεία της καρδιάς μας.

Μόλις 1,5 κουταλάκι του γλυκού από βότανα και μπαχαρικά καθημερινά βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Η νέα μελέτη για την καρδιά πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στα πανεπιστήμια Penn State και Texas Tech. Έδειξε ότι 1,5 κουταλάκι του γλυκού βοτάνων και μπαχαρικών κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της υγείας της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Καρδιά: Οι συμμετέχοντες στην μελέτη που έτρωγαν τα περισσότερα μπαχαρικά είχαν περισσότερα οφέλη για την υγεία από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο
Για την διεξαγωγή της μελέτης, 71 συμμετέχοντες με αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση ή αντίσταση στην ινσουλίνη έλαβαν οδηγίες από τους ερευνητές να προσθέσουν 6,6 ή 3,3 ή 0,5 γραμμάρια βοτάνων και μπαχαρικών την ημέρα στα γεύματά τους για έναν μήνα. Οι ερευνητές στη συνέχεια χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες για να ελέγξει για τυχόν αλλαγές στα λιπίδια, την γλυκόζη και την ινσουλίνη.

Αν και τα αποτελέσματα δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου ή χοληστερόλης στο αίμα, όσοι έτρωγαν 6,6 γραμμάρια μπαχαρικών (το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 1,5 κουταλάκι του γλυκού) είδαν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης να βελτιώνονται σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα μπαχαρικά στο φαγητό τους.

Καρδιά: Ορισμένα καρυκεύματα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σχεδόν όσο και τα φάρμακα
Παρά την περιορισμένη έρευνα σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν τα βότανα και τα μπαχαρικά στην υγεία, ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι μερικά καρυκεύματα μπορούν να κάνουν πιο υγιεινό ένα ήδη θρεπτικό γεύμα. Για παράδειγμα, μια ανάλυση του 2020 επί 12 επιμέρους μελετών, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental and Therapeutic Medicine, περιελάμβανε δεδομένα για περισσότερα από 550 άτομα με υπέρταση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου θα μπορούσε να μειώσει την συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση τόσο αποτελεσματικά όσο και τα φάρμακα για την υπέρταση.

Η κανέλα έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει παρόμοια καρδιαγγειακά οφέλη. Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition το 2019, η οποία περιελάμβανε δεδομένα για 641 άτομα, έδειξε ότι η ενσωμάτωση της κανέλας στην καθημερινή διατροφή μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Οι συμμετέχοντες είδαν ένα ακόμη ισχυρότερο αποτέλεσμα μετά από τρεις μήνες συνεπούς χρήσης.

Πηγές: https://scitechdaily.com, https://www.healthline.com, https://bestlifeonline.com