Διάγγελμα Αναστασιάδη: Παράταση περιοριστικών μέτρων εως 30 Απριλίου – Επιστροφή φοιτητών

Στις 12:00 σύμφωνα με το ΡΙΚ ήταν προγραμματισμένο το διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ωστόσο λογω του ότι η συνεδρία του Υπουργικού άργησε να ξεκινήσει, το διάγγελμα πήρε παράταση για λίγες ώρες αργότερα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θέλησε προσωπικά να ανακοινώσει τις αποφάσεις και τα νεα για τα περιοριστικά μέτρα στον Κυπριακό λαό.

Πλαισιωμένος από τους αρμόδιους Υπουργούς, προέβη σε δηλώσεις, αναφορικά με τις σημερινές (8/4) αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Οπως ανακοίνωσε:

  • Παράταση όλων των περιοριστικών μέτρων μέχρι 30 Απριλίου χωρίς εξαίρεση το Πάσχα, απαγορεύονται συναθροίσεις κατα την διάρκεια του Πάσχα
  • Μέτρα για τους φοιτητές – Επιστροφή σταδιακά Κύπριων φοιτητών και Κύπριων πολιτών με εξαιρέσεις σε κάποιες κατηγορίες – Επιτρέπεται η είσοδος σε επιστήμονες για βοήθεια όσον αφορά την αντιμετώπιση του ιου.

Συγκεκριμένα οι κατηγορίες που θα δικαιούνται να επαναπατριστούν:

  1. Όσοι διαμένουν σε Πανεπιστημιακές εστίες και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε προπαρασκευαστικά προγράμματα, τα λεγόμενα Foundation Courses, είτε βρίσκονται στο πρώτο έτος του πτυχιακoύ κύκλου σπουδών.
  2. Μόνιμα διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού για σκοπούς προσωρινής εργασίας και των οποίων η απασχόληση έχει ανασταλεί ή τερματιστεί εξαιτίας του κορωνοϊού.
  3. Πολίτες που μόνιμα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού και των οποίων η επιστροφή τους κρίνεται απαραίτητη για ανθρωπιστικής φύσεως λόγους, όπως: ● Παροχή φροντίδας σε πρόσωπα που λόγω σοβαρού τραυματισμού μετά την έκδοση των διαταγμάτων, αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν, ● Είναι λήπτες ή δότες οργάνων που καλούνται εκτάκτως για μεταμοσχεύσεις, και ● Ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Θα επιτρέπεται ακόμη η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, η συνδρομή των οποίων, όμως, λόγω της επαγγελματικής ή επιστημονικής τους ιδιότητας κρίνεται απαραίτητη στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού.

  • Διεξαγωγή δειγματοληπτικών εξετάσεων ανα επαρχία με βάση υποδείξεις επιστημονικής κοινότητας
  • 20.000 επιπλέον δειγματοληπτικών εξετάσεων, σε όσους συνεχίζουν να εργάζονται είτε σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Φρουράς)
  • Δειγματολογικές εξετάσεις σε όσους θα επαναπατριστούν σταδιακά
  • Οικονομικά μέτρα και ενίσχυση – Παράταση κρατικής στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων μέχρι 12 Ιουνιου 2020
  • 4 μήνες μετα την λήξη της ανωτέρου περιόδου θα συνεχίσει η κρατική στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων

Έκανε εκκληση να παραμείνουν οι πολίτες στο σπίτι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οσο πιο νωρίς γίνεται τον κορωνοϊο.

Να σημειωθεί οτι Σχέδιο για μετριασμό των επιπτώσεων που προκύπτουν στον τομέα της αλιείας, από την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, ενέκρινε σήμερα (8/4) το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον προϋπολογισμό του σχεδίου να ανέρχεται σε €750.000.