Διατροφή κατά την γαλουχία

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντική η ισορροπία και η ποιότητα στη διατροφή της γυναίκας, προκειμένου να διασφαλίσει ότι προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η ίδια και το μωρό της. Το ίδιο σημαντική είναι και η περίοδος της γαλουχίας, καθώς οι ανάγκες του μωρού καλύπτονται μέσω του μητρικού γάλακτος.

Γραφει η Χρύσα Ντάτσιου Σύμβουλος Διατροφής

Ενέργεια

Κατά την γαλουχία οι ανάγκες για ενέργεια είναι αυξημένες, όπως και κατά την περίοδο του 3ου μήνα της εγκυμοσύνης. Σταδιακά οι ανάγκες αυτές μειώνονται, όσο μειώνεται η συχνότητα του θηλασμού. Για την παραγωγή του γάλακτος απαιτείται ενέργεια, γι’ αυτό το λόγο, η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις.

Συχνότητα γευμάτων

Θα πρέπει να συνεχίσει να καταναλώνει τρία κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα μικρογεύματα την ημέρα, όπως και στην εγκυμοσύνη.

Θρεπτικά συστατικά

  • Πρωτεΐνη: Είναι απαραίτητες 2 μερίδες ημερησίως. Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε τροφές όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τους ξηρούς καρπούς.
  • Γαλακτοκομικά: 3 μερίδες την ημέρα. Η ομάδα περιλαμβάνει το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί.
  • Υδατάνθρακες: 5-7 μερίδες την ημέρα. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τροφές όπως το ψωμί, τα δημητριακά, το ρύζι, τα μακαρόνια και η πατάτα.
  • Φρούτα: 3-5 μερίδες την ημέρα.
  • Λαχανικά: 3-5 μερίδες την ημέρα.

Πρόσληψη υγρών

Η θηλάζουσα μητέρα θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 2.200ml υγρών ημερησίως για να παράγει αρκετό όγκο γάλακτος και για να μην αφυδατωθεί. Θα πρέπει να προσλαμβάνει τα υγρά από νερό, χυμούς, γάλα, σούπες, φρούτα και λαχανικά.

Καφεΐνη

Η πρόσληψη καφεΐνης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 2 φλιτζάνια ημερησίως. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα αναψυκτικά.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ περνάει στο μητρικό γάλα, συνεπώς θα ήταν καλύτερο η θηλάζουσα να το αποφύγει. Αν επιλέξει να πιεί, καλό θα ήταν μετά τον 1 μήνα του θηλασμού, 1 ποτό την εβδομάδα και 2-3 ώρες πριν τον θηλασμό.

 

Η σωστή διατροφή κατά την διάρκεια της γαλουχίας είναι πολύτιμη, διότι, ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής του μωρού σας, που του εξασφαλίζει την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία.