Επικίνδυνη η καφεΐνη στην εγκυμοσύνη;

Αλήθεια και ψέματα για την κατανάλωση καφεϊνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως δημοσιεύτηκαν στον διεθνή οργανισμό Αll About Pregnancy.

Συγκεκριμένα:

– Πράγματι υπάρχουν μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα και έχουν δείξει ότι η καφεϊνη προκάλεσε εκ γενετής ανωμαλίες μέχρι πρόωρους τοκετούς, ωστόσο τα δεδομένα στους ανθρώπους δεν είναι ενδεικτικά για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα
– Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ υψηλών επιπέδων κατανάλωσης καφεϊνης και προβλημάτων σύλληψης.
– Από τα μέχρι στιγμής ιατρικά κλινικά δεδομένα, έχει παρατηρηθεί μία αύξηση στις αποβολές μεταξύ των γυναικών που καταναλώνουν περί τα πέντε φλυτζάνια καφέ ημερησίως.
– Επιπλέον έχει συνδεθεί με το χαμηλό βάρος στα νεογέννητα.

Οι περισσότεροι γυναικολόγοι έχουν πειστεί ότι η καφεϊνη δεν είναι μία αθώα ουσία για τις γυναίκες, που κυοφορούν. Ωστόσο, συμφωνούν ότι, με μία λελογισμένη χρήση, δεν προκαλούνται μεγάλα προβλήματα, π.χ ένα φλυτζάνι καφέ ημερησίως.

Επειδή όμως υπάρχουν και γυναικολόγοι που απαγορεύουν δια ροπάλου την κατανάλωση καφέ, καλό θα ήταν να ρωτήσετε και τη γνώμη του προσωπικού σας γιατρού γι’ αυτό το θέμα.

Πηγή: mother.gr