Γιατί το διάβασμα στο αυτοκίνητο σας κάνει να ζαλίζεστε

να road trip το καλοκαίρι, και κυρίως το φετινό καλοκαίρι εν μέσω πανδημίας, αποτελεί πάντα ιδανική επιλογή για μια διαφορετική εμπειρία διακοπών. Σίγουρα κάποιοι από εσάς θα έχετε ονειρευτεί να χαλαρώσετε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και να διαβάσετε το βιβλίο που αγοράσατε γι’ αυτό το καλοκαίρι, με το εναλλασσόμενο τοπίο έξω από το παράθυρό σας να αποτελεί το ιδανικό φυσικό σκηνικό της παραπάνω εμπειρίας. Γνωρίζετε, ωστόσο, ότι δεν μπορούν όλοι να πραγματοποιήσουν το συγκεκριμένο όνειρο, καθώς το διάβασμα στο αυτοκίνητο τους προκαλεί ζάλη και τάση για λιποθυμία;

Ποιος είναι ο λόγος που το διάβασμα στο αυτοκίνητο προκαλεί ζάλη και τάση για λιποθυμία
Το mentalfloss.com για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει όλο αυτό προτείνει να προσεγγίσουμε όλο το θέμα από τη σκοπιά της εξέλιξης. Παρουσιάζει, λοιπόν, τον εγκέφαλο με έναν αρκετά ανήσυχο γονιό που πρώτη φορά αποκτά παιδί και τους ανθρώπους ως τα παιδιά του. Το μυαλό, λοιπόν, εξελίχθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, πριν από την ύπαρξη ακόμη αυτοκινήτων ή βιβλίων, σε μια εποχή που τα αρπακτικά και η διατροφή με λάθος φυτό ήταν οι πραγματικοί κίνδυνοι. Προκειμένου να επιβιώσουν, οι εγκέφαλοί μας έγιναν υπερβολικά προσεκτικοί, αναπτύσσοντας αποκρίσεις άγχους ώστε να μας βοηθήσουν να πολεμήσουμε το οτιδήποτε μπορεί να μας προκαλέσει κακό εσωτερικά και να μάθουμε να προκαλούμε εμετό στο πρώτο σημάδι της δηλητηρίασης.

Ο κόσμος που ζούμε, λοιπόν, δεν είναι παράξενος για εμάς, επειδή γεννηθήκαμε σε αυτόν. Γνωρίζουμε ότι η ανάγνωση ενός βιβλίου εν κινήσει είναι μια ωραία και χαλαρωτική εμπειρία, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τους εγκεφάλους μας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το όλο θέμα λειτουργεί κάπως έτσι: Όταν περπατάμε, τα σώματά μας κινούνται και ταξιδεύουν ταυτόχρονα. Αυτός, σύμφωνα με τον εγκέφαλο, είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να λειτουργήσει η κίνηση. Αλλά όταν καθόμαστε σε ένα αυτοκίνητο, το σώμα σας δεν κινείται πραγματικά. Απλώς ταξιδεύει. Τα σήματα από τους μυς, τα νεύρα και τα μάτια, ωστόσο, λένε στον εγκέφαλό σας ότι είστε ακίνητοι. Ταυτόχρονα, το υγρό στα αυτιά σας χύνεται, κάτι που λέει στον εγκέφαλό σας ότι σίγουρα πηγαίνετε κάπου. Έτσι, ο εγκέφαλός σας λαμβάνει δύο αντικρουόμενα μηνύματα ταυτόχρονα.

Μια μακροχρόνια θεωρία, λοιπόν, είναι ότι ο πρωτόγονος εγκέφαλός σας ερμηνεύει αυτήν τη νευρολογική σύγχυση ως σημάδι ότι έχετε δηλητηριαστεί. Γιατί λοιπόν τα βιβλία το κάνουν χειρότερο; Σκεφτείτε μια από τις πιο συνηθισμένες θεραπείες για όλους εκείνους που ζαλίζονται στα αυτοκίνητα. Αυτή δεν είναι άλλη από το να κοιτάζει κανείς έξω από το παράθυρο. Η λήψη οπτικής απόδειξης ότι κινείστε είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταπραΰνετε τον πανικοβλημένο εγκέφαλό σας. Το αντίστροφο είναι επίσης αλήθεια: Η εστίαση των ματιών σας σε ένα μόνο, στατικό αντικείμενο διπλασιάζεται στην αισθητική αναντιστοιχία και επιβεβαιώνει το συμπέρασμα του εγκεφάλου σας ότι κάτι είναι πολύ, πολύ λάθος.