Γιώτα’s Blog: Αρώματα που κυριαρχούν πλέον μέσα στο σπίτι μου

Our adorable baby
Γράφει η Γιώτα Απουτέ

1.Καθόλου διακριτική εσάνς βρώμικης πάνας

Το ερώτημα δεν είναι γιατί το σπίτι μου μυρίζει πάνα, το ερώτημα είναι πώς γίνεται από ένα τόσο μικροσκοπικό, γλυκό πλασματάκι να βγαίνει μια τόσο ανυπόφορη, βρωμερή μυρωδιά; Και όχι μόνο αυτό, αλλά η εσάνς βρώμικης πάνας αποδεικνύεται και ένας αήττητος εχθρός: την πετάς στο καλαθάκι, μυρίζει. Δένεις κόμπο τη σακούλα, ΠΑΛΙ μυρίζει. Πετάς την δεμένη σακούλα έξω στο μπαλκόνι, δεν μυρίζει πια το σπίτι σου, αλλά μυρίζει ο όλο το μπαλκόνι. Και μη χαίρεστε εσείς με τα νεογέννητα, η ιστορία αυτή αρχίζει όταν στη διατροφή του μωρού μπαίνουν οι στέρεες τροφές. Και μιας που είπα τροφές…

2.Σπιτικό παραδοσιακό φαγητό

Ποιος θα μου το έλεγε, εμένα, της πρώτης πελάτισσας του ασιατικού σούπερ μάρκετ, που η κουζίνα μου μύριζε ταϊλανδέζικα κάρι με τζίντζερ και κόλιανδρο και ζιου ζιτσου, πως πλέον από εκεί μέσα θα έβγαιναν γνώριμες μαμαδίστικες μυρωδιές από φακές, φασολάκια, αφέλια και κεφτεδάκια. Και πάλι καλά να λες, γιατί μέχρι να γίνει 12 μηνών ο Θωμάς, στην ατμόσφαιρα κυριαρχούσε η θεσπέσια μυρωδιά «βραστό κρέας – πατάτα – καρότο – κολοκύθι» (και όταν λέω θεσπέσια, εννοώ απαίσια).

3.Πούδρες, παιδικά σαπούνια, βρεφικά καλλυντικά

Το δωμάτιο του παιδιού και το μπάνιο μας είναι γεμάτο από τέτοια μοσχοβολιστά μπουκαλάκια που πραγματικά μυρίζουν το ένα καλύτερα από το άλλο. Η καλύτερη ώρα; Το βράδυ, που έχει πια κοιμηθεί, και εσύ συμμαζεύεις το μπάνιο όπου πλύθηκε και την αλλαξιέρα όπου του έβαλες κρέμες, πούδρες και πιτζάμες.

4. Χλωρίνη, αιθέρια έλαια

Είναι οι κυρίαρχες μυρωδιές, που φτάνουν πρώτες στους οσφρητικούς μου υποδοχείς κάθε φορά που μπαίνω σπίτι. Κι αυτό γιατί στην καθαριότητα του σπιτιού, χρησιμοποιούμε καθημερινά χλωρίνη με διάφορα αρώματα, που καθαρίζει και απολυμαίνει στη στιγμή κάθε επιφάνεια με ένα μόνο πέρασμα και εξουδετερώνει τα βακτήρια – γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλεις όταν έχεις παιδί είναι να… συμβιώνει με βακτήρια. Η αγάπη μου για τα καθαρά πατώματα (δεν έχω χειρότερο από το να περπατάω ξυπόλυτη και να νιώθω ψίχουλα, σκόνες, υγρά ή άλλες βρωμιές στις πατούσες μου) έγινε εμμονή απ’ όταν άρχισε το παιδί μου να μπουσουλάει.

5.Μωρουδίλα

Αυτή η υπέροχη, ακαταμάχητη, εθιστική μυρωδιά που αναδίδουν τα κεφαλάκια και τα κορμάκια των μωρών, αυτή η μυρωδιά που σε πλημμυρίζει με συναισθήματα όποτε χώνεις τη μουσούδα σου στο λαιμό του παιδιού σου. Αυτή η μυρωδιά. Η ωραιότερη μυρωδιά του κόσμου.

Τα φιλιά μου,

Γιώτα Απουτέ