Κορονοϊός: Ερευνητές εντόπισαν δεύτερη «πύλη» εισόδου στον ανθρώπινο οργανισμό

This undated electron microscope image made available by the U.S. National Institutes of Health in February 2020 shows the Novel Coronavirus SARS-CoV-2, yellow, emerging from the surface of cells, blue/pink, cultured in the lab. Also known as 2019-nCoV, the virus causes COVID-19. The sample was isolated from a patient in the U.S. (NIAID-RML via AP)

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια δεύτερη «πύλη» μέσω της οποίας ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα και τα μολύνει προκαλώντας τη νόσο Covid-19. Στο προσκήνιο βρέθηκε η πρωτεΐνη NRP1 (Neuropilin-1), η οποία έρχεται να προστεθεί στην ήδη γνωστή ACE2 (μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης).

Η COVID-19 έχει φέρει αρκετές οικονομικές καταστροφές αλλά και καταστροφές σε συστήματα υγείας παγκοσμίως. Καθημερινά καταβάλλονται εξαιρετικές προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων και άλλων θεραπειών για την καταπολέμηση αυτού του ιού.

Δυο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Science, από δύο ομάδες ανακάλυψαν ανεξάρτητα ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται υποδοχέας νευροπιλίνης-1 είναι μια εναλλακτική λύση για τον SARS-CoV-2 ώστε να εισέλθει και να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Η πρωτεΐνη του κορονοϊού, γνωστή και ως πρωτεΐνη S (Spike), προσκολλάται στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων σε συγκεκριμένα σημεία που της προσφέρουν οι πύλες υποδοχής ACE2 και NRP1.

Η NRP1 πιθανώς θα αποτελέσει ένα νέο στόχο για τα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα. Οι πρώτες μελέτες σε ανθρώπινα κύτταρα και ζώα (ποντίκια) στο εργαστήριο δείχνουν ότι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που προσδένεται στη NRP1, μπορεί να αποτρέψει τα σωματίδια του κορονοϊού να κάνουν το ίδιο και έτσι μπλοκάρει τη λοίμωξη.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη και έκπληξη, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η νευροπιλίνη-1 έπαιξε ρόλους βοηθώντας τους νευρώνες να κάνουν τις σωστές συνδέσεις και βοηθώντας στην ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων.

Πριν από αυτή τη νέα έρευνα, κανείς δεν υποψιάστηκε ότι η νευροπιλίνη-1 θα μπορούσε να είναι μια πύλη για τον ιό ώστε να εισέλθει στο νευρικό σύστημα.

Source :
ert