Κορονοϊός: Ποια υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο

Τα υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου από τον κορωνοϊό, ακόμα και σε νεότερα ηλικιακά άτομα. Κινδυνεύουν επίσης οι υπερήλικες και ίσως οι καπνιστές.

«Προστατεύστε τις ευπαθείς ομάδες» ακούμε συνεχώς τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο κορονοϊός Covid-19 αρρωσταίνει ολοένα περισσότερους ανθρώπους και κοστίζει ολοένα περισσότερες ζωές. Στις ομάδες αυτές, λένε οι ειδικοί, «ανήκουν οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα». Ποια είναι όμως αυτά τα «υποκείμενα νοσήματα»;

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία:

 • Το 80% των ανθρώπων που μολύνονται από τον κορωνοϊό εκδηλώνουν ήπια έως μετρίας βαρύτητας νόσο.
 • Το περίπου 15% αναπτύσσουν σοβαρή νόσο και χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο
 • Το περίπου 5% παρουσιάζουν εξαιρετικά σοβαρή νόσο και χρειάζονται νοσηλεία στην εντατική (αναπτύσσουν αναπνευστική ή οργανική ανεπάρκεια).

Ποιοι εκδηλώνουν σοβαρή νόσο

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), οι πληθυσμιακές ομάδες που συχνότερα αναφέρουν σοβαρή νόσο είναι:

 • Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
 • Οι άνδρες
 • Οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα. Στα νοσήματα αυτά ανήκουν υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακή νόσος, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνος.  Στα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα συμπεριλαμβάνονται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα.

Αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό διατρέχουν επίσης τα άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, όσοι παίρνουν φάρμακα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό κ.λπ.

Οι επικίνδυνες ηλικίες

Πιο αναλυτικά στοιχεία για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο δίνει η ανάλυση 155 θυμάτων του κορωνοϊού στην Ιταλία. Είναι η δεύτερη ανάλυση που δίνεται στην δημοσιότητα. Η πρώτη δημοσιοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου και αφορούσε 105 ασθενείς που κατέληξαν. Η Ιταλία είναι η χώρα εκτός Κίνας με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους.

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση, η θνησιμότητα είναι υψηλότερη μετά τα 80 έτη. Ειδικότερα, ανά ηλικία είναι:

 • 14,3% στις ηλικίες άνω των 90 ετών
 • 8,2% στις ηλικίες 80-89 ετών
 • 4% στις ηλικίες 70-79 ετών
 • 1,4% στις ηλικίες 60-69 ετών
 • 0,1% στις ηλικίες 50-59 ετών.

Στην συγκεκριμένη ομάδα των 155 θυμάτων του, ο κορωνοϊός δεν κόστισε ζωές ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Πόσα θύματα είχαν υποκείμενα νοσήματα

Στην Ιταλία όσο περισσότερα υποκείμενα νοσήματα είχαν οι ηλικιωμένοι που μόλυνε ο κορωνοϊός, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους. Έτσι, από τους 155 ασθενείς που κατέληξαν:

 • Οι 21 (το 15,5% του συνόλου) είχαν ένα ή κανένα υποκείμενο νόσημα
 • Οι 25 (το 18,5%) είχαν δύο υποκείμενα νοσήματα
 • Οι 70 (το 60,3%) είχαν τρία ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα.

Για τους υπόλοιπους 19, το Ανώτατο Υγειονομικό Ινστιτούτο (ISS) της Ιταλίας, που πραγματοποίησε την ανάλυση, δεν γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό.

Η υπέρταση και η ισχαιμική καρδιοπάθεια ήταν τα πιο συχνά υποκείμενα νοσήματα στη νέα ανάλυση. Η προγενέστερη ανάλυση των Ιταλών είχε δείξει ότι τα συχνότερα υποκείμενα νοσήματα ήταν:

 • Υπέρταση (έπασχε το 74,6% των θυμάτων)
 • Ισχαιμική καρδιοπάθεια (έπασχε το 70,4% των θυμάτων)
 • Σακχαρώδης διαβήτης (έπασχε το 33,8% των ατόμων που κατέληξαν).

Επιπλέον, τα υποκείμενα νοσήματα φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου και στα νεότερα ηλικιακά άτομα (εν προκειμένω, τους μεσήλικες).

Το κάπνισμα

Οι επιστήμονες, όμως, φοβούνται ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας παράγοντας κινδύνου, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει μελετηθεί. Αυτός είναι το κάπνισμα.

Όπως είπε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, όταν ρωτήθηκε σχετικώς, ο κορωνοϊός Covid-19 φαίνεται ότι συνδέεται με έναν συγκεκριμένο κυτταρικό υποδοχέα. Ο υποδοχέας αυτός υπερεκφράζεται στους πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους, καθώς και στους ασθενείς με υπέρταση και διαβήτη, σύμφωνα με το ECDC. Ίσως λοιπόν γι’ αυτό κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού.

Ωστόσο, ο υποδοχέας αυτός υπερεκφράζεται και στους καπνιστές, επομένως μπορεί και αυτοί να κινδυνεύουν. «Δεν έχουμε δει δεδομένα ότι ο καπνιστής κινδυνεύει περισσότερο», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Όμως με βάση ερευνητικές εργασίες ότι υπερεκφράζουν τον υποδοχέα (δηλαδή έχουν περισσότερο υποδοχέα του ιού στο αναπνευστικό τους), φοβάμαι γι’ αυτούς. Φοβάμαι ότι οι καπνιστές μπορεί να εκτεθούν ευκολότερα».

Και πρόσθεσε: «Όχι αναγκαστικά ότι θα νοσήσουν βαρύτερα, αλλά να εκτεθούν και να νοσήσουν πιο εύκολα. Άρα θέλει λίγη προσοχή το κάπνισμα. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι υγιεινό, ότι είναι μια κακή συνήθεια. Εάν μπορούμε να το περιορίσουμε, νομίζω κινδυνεύουμε λιγότερο να μας προσβάλει ο κορωνοϊός».

Source :
iatropedia