Λάρνακα: Δεν ήθελαν τα παιδιά ΑμεΑ μπροστά στη βιτρίνα

Ένα θλιβερό και καθόλα ατυχές περιστατικό χθες στο κέντρο της Λάρνακας, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας, παραπέμπει στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα για να ξεριζωθεί η προκατάληψη που φτάνει στα όρια του κοινωνικού ρατσισμού για τα άτομα με αναπηρίες. Αρκετά από τα οποία αντιμετωπίζουν και κινητικά προβλήματα. Στο κέντρο της Λάρνακας, στην κοσμική πλατεία Ερμού, μπροστά σε περαστικούς, οι υπεύθυνοι καταστήματος απώθησαν παιδιά ΑμεΑ τα οποία ήθελαν απλώς να παρουσιάσουν καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο κοινό της πόλης. Ήταν τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Ενηλίκων ΑμεΑ Άγιος Λάζαρος, τα οποία αγαπά και τιμά παραδοσιακά η πόλη του Ζήνωνα.

Πηγή : Φιλελεύθερος – Πάμπος ΒάσιλαςΜε το ψυχρό και απάνθρωπο δικαιολογητικό ότι δεν τα ήθελαν μπροστά στη βιτρίνα τους, υποχρέωσαν τους ιθύνοντες του Ειδικού Σχολείου Άγιος Λάζαρος να μετακινήσουν μερικά μέτρα την τέντα που έστησαν για τις ανάγκες της καλλιτεχνικής εκδήλωσης, ώστε να μην παρεμποδίζεται η βιτρίνα του καταστήματος. Το λεκτικό που συνόδεψε την πρωτοφανή σκηνή, που παραπέμπει σε νοοτροπίες του Μεσαίωνα ως προς την αποδοχή των ΑμεΑ, προκάλεσε σοκ σε κάποια από τα παιδιά. Τα οποία ξέσπασαν σε κλάματα και δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στη γιορτή, και οι συνοδοί τους χρειάστηκε να καταβάλουν αρκετή προσπάθεια για να τα ηρεμήσουν. Τα όσα διαδραματίστηκαν προκάλεσαν την οργή όχι μόνο των συνοδών των παιδιών, αλλά και πολλών άλλων που βρέθηκαν στον χώρο και είδαν τη σκηνή.

Προ του ενδεχομένου να κληθεί η Αστυνομία για να επιληφθεί του περιστατικού, οι πρωταγωνιστές, που αρχικά ζητούσαν και τα ρέστα από τους ιθύνοντες του Ειδικού Σχολείου Άγιος Λάζαρος, έκαναν πίσω, απολογήθηκαν στον διευθυντή Αλέξη Ζωγράφο και το περιστατικό έμεινε ώς εκεί. Έμειναν όμως να αντηχούν στα αφτιά όσων παρακολούθησαν τη σκηνή τα φραστικά υπονοούμενα που εκτοξεύθηκαν για παιδιά ΑμεΑ και τους συνοδούς τους, καθώς και το παραπονεμένο τους κλάμα, γιατί δεν τα ήθελαν κάποιοι. Καθώς διδάσκονται στο σχολείο τους ότι έξω στην κοινωνία οι άνθρωποι ξέρουν πως «τα παιδιά ΑμεΑ ποτέ δεν ενοχλούν και ξέρουν μόνο να αγαπούν».Χόρεψαν, τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και μπήκαν σε όλα τα καταστήματα του κέντρου της Λάρνακας, μοιράζοντας μικρά χριστουγεννιάτικα δωράκια, τα οποία τα ίδια ετοίμασαν. Στις καφετερίες της οδού Ερμού και στην πλατεία, αρκετός κόσμος φωτογραφήθηκε μαζί τους και όλοι τούς ευχήθηκαν καλά Χριστούγεννα. Με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο φέτος η Λάρνακα τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας. Για δυο και πλέον ώρες, με τη μουσική και τον χορό τους, τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Άγιος Λάζαρος ομόρφυναν το κέντρο της πόλης, θυμίζοντας σε όλους ότι πλησιάζει η Γιορτή της Αγάπης και της γέννησης του Θεανθρώπου: τα Χριστούγεννα.Βήματα για βελτίωση της αποδοχής και της προσβασιμότηταςΗ δημοτική σύμβουλος Άντρη Αντρέου, εκ μέρους του δημάρχου Ανδρέα Βύρα, ευχαρίστησε τα 80 περίπου παιδιά που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση (μαζί με τα παιδιά με αναπηρίες, και κάποιοι μαθητές από άλλα σχολεία) για τις ζεστές στιγμές που χάρισαν στο κέντρο της πόλης.

Τόνισε ακόμη ότι η Λάρνακα, μετουσιώνοντας σε πράξη το ενδιαφέρον της για τα ΑμεΑ αυτή την περίοδο, έναντι δαπάνης €2 εκατ. με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, διαμορφώνει με έργα το κέντρο της, καθιστώντας το πιο φιλικό και προσβάσιμο γι’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων.Ο διευθυντής του Ειδικού Σχολείου Άγιος Λάζαρος, Αλέξης Ζωφράφος, από την πλευρά του, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται βήματα για βελτίωση της αποδοχής των ΑμεΑ και της υποδομής που αφορά τη διακίνησή τους. Ωστόσο, κατέληξε, απομένουν πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν.