Μίκης Θεοδωράκης: Οι πέντε διαθήκες – Πού αφήνει την περιουσία του και η επιθυμία του για τον Νίκο Κουρή

Πέντε διαθήκες φέρεται να έχει συντάξει ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου στα 96 του χρόνια. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης λέγεται ότι αποτύπωσε τις επιθυμίες του σε πέντε διαθήκες, τις οποίες άρχισε να συντάσσει το 2011. Δύο είναι τα ζητήματα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον: ποιος θα αποκτήσει τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του Μίκη Θεοδωράκης και αν σε κάποια από τις διαθήκες γίνεται αναφορά στον Νίκο Κουρή, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι γιος του μουσικοσυνθέτη.

Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, δήλωσε, στις αρχές της εβδομάδας, όταν αναμενόταν να ανοίξει η διαθήκη ότι δεν ανέμεναν εκπλήξεις.

Μίκης Θεοδωράκης: Η επιθυμία του για τον Νίκο Κουρη
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, μία από τις διαθήκες του Μίκη Θεοδωράκη άνοιξε την Πέμπτη και σε αυτή ο μουσικοσυνθέτης δεν αναγνωρίζει τον Νίκο Κουρή ως γιο του και δεν του αφήνει κάποιο περιουσιακό στοιχείο.

Ωστόσο ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ως τελευταία επιθυμία ο Νίκος Κουρής να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του Mikis radio του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού που διατηρεί στην Κέρκυρα με σκοπό τη διάδοση του έργου του καλλιτέχνη. Σύμφωνα με το Mega, ο μουσικοσυνθέτης αναφέρει τον Κουρή ως «αυτοαποκαλούμενο Θεοδωράκη» αλλά τον ευχαριστεί για τη διάδοση του έργου του και προτρέπει τους δικούς του ανθρώπους να τον αφήσουν να το κάνει χωρίς εμπόδια.

Πού αφήνει την περιουσία του
Στη διαθήκη αναφέρεται και σε κάποια περιουσιακά στοιχεία και συγκεκριμένα στο σπίτι που διέμενε και βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη, το οποία ζητά να μετατραπεί σε μουσείο και στο αυτοκίνητό του, το οποίο αφήνει σε ένα ίδρυμα.

Το χρονικό της «διαμάχης» του Νίκου Κουρή και της Μαργαρίτας Θεοδωράκη
Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής, με αίτημα να απαγορευτεί στον Νίκο Κουρή να χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης» και κέρδισε την πρώτη μάχη.

Η κυρία Θεοδωράκη υποστηρίζει πως ο Νίκος Κουρής «αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας» του πατέρα της σημειώνοντας πως με τις ενέργειές του «προσβάλλει το δικαίωμα της προσωπικότητάς μου ως κληρονόμο και δικαιούχο του αποβιώσαντος πατρός μου και δη του βασικού στοιχείου αυτής , δηλαδή του επωνύμου “Θεοδωράκης”».

Ο Νίκος Κουρής από την πλευρά του, πριν από την έκδοση της απόφασης, για τη χρήση του επωνύμου «Θεοδωράκης» σε δηλώσεις του επέμεινε πως είναι γιος του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη και έκανε γνωστή την πρόθεση του να προχωρήσει άμεσα σε τεστ DNA προκειμένου να το αποδείξει . «Θα προχωρήσω σε επόμενο βήμα, με τεστ DNA με τα παιδιά, για να αποδειχτεί ότι είμαι γιος του. Υιοθέτησα το όνομα αισθανόμενος την ανάγκη να έρθω κοντά στις ρίζες μου» υποστήριξε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης με είχε αποδεχτεί, δεν με αμφισβήτησε ποτέ».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για το θέμα ενώ στη συνέχεια θα γίνει η επί της ουσίας εκδίκαση της υπόθεσης.

Μάλιστα, λίγο αργότερα με εξώδικό του ο Νίκος Κουρής, ζητά από τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη να επισκεφθούν από κοινού τον πραγματογνώμονα γενετιστή κ. Φιτσιάλο ώστε να εξακριβωθεί αν μεταξύ τους υπάρχει ή όχι βιολογική συγγένεια, δηλαδή αν εκείνος είναι βιολογικό τέκνο του Μίκη Θεοδωράκη. Στόχος του συγκεκριμένου εξωδίκου είναι να αρθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση έχει δημιουργηθεί ως προς το πρόσωπο του.