Όταν χάνεται παιδί σε κατάστημα – Μαμά δίνει συμβουλές

Όταν χάνεται παιδί σε κατάστημα – Μαμά δίνει συμβουλές

Μαμά που έχασε το παιδί της σε κατάστημα δίνει συμβουλές που πρέπει να ξέρει κάθε γονιός.

Ένα μικρό παιδί που έχει χαθεί από την επίβλεψη μας είναι ο χειρότερος φόβος κάθε γονιού. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε.

Τα παιδιά έχουν μια έμφυτη περιέργεια και είναι πολύ εύκολο να χαθούν από τα μάτια μας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η εμπειρία που είχα εγώ ήταν πριν αρκετά χρόνια σε μεγάλο κατάστημα βρεφικών ειδών.

Αρκούσε ένα κλάσμα δευτερολέπτου για να κοιτάξω αλλού και ο 4χρονος Mini Me Θάνος, να εξαφανιστεί από τα μάτια μου. Πραγματικά μπορεί να έρθει η στιγμή που θα συμβεί! Εκείνη τη στιγμή τα δευτερόλεπτα φαίνονται αιωνιότητα!

Όταν συνειδητοποιείς λοιπόν ότι το παιδί σου δεν είναι στο οπτικό σου πεδίο, η άμεση αντίδραση είναι να αρχίσεις να τρέχεις μέσα στο κατάστημα. Να σκανάρεις με τα μάτια σου κάθε τμήμα και κάθε γωνία.

Αλλά υπάρχει και καλύτερος τρόπος.

Η Jess Martini είναι μια μητέρα τριών παιδιών από την Αμερική, που έχασε το μικρό παιδί της σε πολυκατάστημα ενώ ψώνιζε. Και μοιράστηκε κάποιες συμβουλές σε ποστ της σύμφωνα με το secretlifeofmom.

Η μητέρα ξεκίνησε τη δημοσίευση της λέγοντας τα εξής.

«Αν το παιδί σας χαθεί ποτέ σε δημόσιο χώρο… θυμηθείτε. Είναι πιθανό να συμβεί. Συμβαίνει ακόμη και στον καλύτερο γονιό. Εάν βρεθείτε λοιπόν στην δύσκολη κατάσταση να χαθεί το παιδί σε έναν μεγάλο χώρο, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αρχίσετε να το αναζητάτε φωνάζοντας.

Όταν χάνεται παιδί σε κατάστημα μην το αναζητήσετε απλά ψάχνοντας σιωπηλά. Πρέπει να φωνάζετε δυνατά και αυτό που εννοώ είναι να αρχίζετε να φωνάζετε την περιγραφή του ενώ ψάχνετε!»

Στη συνέχεια έδωσε σαν παράδειγμα αυτό που έκανε εκείνη με την περιγραφή του γιου της. «Όταν έχασα τον γιο μου φώναζα κάπως έτσι. «Ψάχνω το αγόρι μου, ηλικίας πέντε ετών, κοντά καστανά μαλλιά, καστανά μάτια, κόκκινο μπλουζάκι Nike, μαύρο σορτς.» Συνέχιζα να επαναλαμβάνω την περιγραφή ενώ έψαχνα, ξανά και ξανά.»

Σε τι ωφελεί αυτό;

Με αυτόν τον τρόπο βρίσκετε συμμάχους γύρω σας οι οποίοι ψάχνουν και εκείνοι το παιδί έστω και με ένα βλέμμα. Δεν το ψάχνετε μόνο εσείς πια. Όταν χάνεται παιδί σε κατάστημα πρέπει να το γνωρίζουν και άλλοι. Όλοι!

Το καλύτερο σενάριο είναι να βρει κάποιος το παιδί σας και να το επιστρέψει σε εσάς.

Το χειρότερο σενάριο, είναι να απομακρυνθεί κάποιος με το παιδί σας. Και αν οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν ότι εσείς ψάχνετε αυτό το παιδί, είναι πιο πιθανό να τον αφήσουν να φύγει.

Είναι καλύτερο να νιώσεις αμήχανα για μια στιγμή, παρά να το μετανιώσεις για πάντα.

«Μπορεί εκείνη τη στιγμή να νιώσετε κάπως αμήχανα να αρχίσετε να φωνάζετε. Αλλά πιστέψτε με, είναι πολύ καλύτερο να φανείς ανόητος για μια στιγμή παρά να το μετανιώσεις για πάντα.

Θυμηθείτε, όλοι οι άλλοι στο κατάστημα σας καταλαβαίνουν. Δεν θα σας παρεξηγήσει κανείς, ακόμη και αν κάνατε λάθος και τελικά το παιδί ήταν πολύ κοντά σας. Όλοι γνωρίζουν τον κίνδυνο του να χάνεται ένα μικρό παιδί. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν.

Επιπλέον, υπάρχουν καταστήματα που διαθέτουν πρωτόκολλο για όταν χάνεται παιδί σε κατάστημα. Το οποίο περιλαμβάνει το κλείσιμο των θυρών για να αποτρέψει έναν πιθανό απαγωγέα να φύγει με το παιδί. Αν φωνάζετε την περιγραφή του παιδιού, οι υπεύθυνοι και οι ταμίες του καταστήματος θα έχουν τα μάτια τους εκεί.

Η συμβουλή της Jess Martini που έγινε viral, βοήθησε μια άλλη μαμά να βρει το παιδί της που χάθηκε σε κατάστημα.

Μια μαμά από την Αυστραλία λοιπόν, διάβασε το ποστ της Jess που έκανε το γύρο του κόσμου.

Βρέθηκε σύντομα στη δύσκολη θέση να χάσει τον δύο ετών γιο της μέσα σε μεγάλο σούπερ μάρκετ. Και τότε έκανε το δικό της ποστ.

«Αμέσως ενημέρωσα το προσωπικό να μην αφήσουν κανένα παιδάκι με την περιγραφή που τους έδωσα να φύγει από το κατάστημα! Όμως τότε θυμήθηκα τις συμβουλές της Jess. Ήμουν πολύ σιωπηλή! Άρχισα να φωνάζω και στον υπόλοιπο κόσμο γύρω μου την περιγραφή του γιου μου. Ήταν εκπληκτικό ότι σχεδόν αμέσως είχα την προσοχή όλων μέσα στο τεράστιο σούπερ μάρκετ.

Πολύ σύντομα ήρθε ένας κύριος με τον γιο μου και μου τον παρέδωσε. Αν δεν ακολουθούσα τη συμβουλή να φωνάζω την περιγραφή, τότε το πιθανότερο είναι να μην του έδινε σημασία ο κύριος. Θα περνούσε ο γιος μου από δίπλα του και δεν θα ήξερε ότι εγώ τον ψάχνω!»

Κάτω από αυτά τα ποστ ανταποκρίθηκε αρκετός κόσμος και τα σχόλια είναι χιλιάδες. Κάποιοι έθεσαν το ζήτημα για το αν πρέπει να γνωστοποιείται η περιγραφή των παιδιών. Γιατί μπορεί κάποιος γνωρίζοντας ότι αυτό το παιδί αγνοείται, να το αρπάξει πιο εύκολα. Τότε μια γυναίκα έδωσε την εξής απάντηση.

«Πριν χρόνια υπήρξα μάρτυρας σε περιστατικό που ένα παιδί χάθηκε σε σούπερ μάρκετ. Η μαμά άρχισε να φωνάζει την περιγραφή του παιδιού. Μόλις την άκουσε ένας κύριος, έτρεξε στο πάρκινγκ του καταστήματος και σταμάτησε έναν άντρα που είχε μαζί του το παιδί. Δικαιολογήθηκε ότι θα το πήγαινε στο αστυνομικό τμήμα. Αν δεν είχε ακούσει την περιγραφή, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καταλάβαινε ποτέ ότι αυτό το παιδί το ψάχνει η μαμά του. Αυτό μάλλον έσωσε το παιδί εκείνη τη μέρα.»

 

Τι να κάνετε για να αποφύγετε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση.

Ακόμα και με αυτή τη συμβουλή, είναι πάντα καλύτερο να αποφύγουμε μια τέτοια αγχωτική κατάσταση. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές ασφαλείας που πρέπει να εφαρμόζουμε όταν έχουμε μικρά παιδιά:

✔Το τηλέφωνο μας. Αν μπορεί να το απομνημονεύσει. Ή αν είναι πιο μικρό να το έχει κάπου γραμμένο και να μπορεί να το δείξει.

✔Να ντύνουμε το παιδί με φωτεινά, έντονα χρώματα όταν είναι να πάμε σε τέτοια μέρη. Εντυπωσιακά ρούχα και αξεσουάρ μπορούν να αποτρέψουν μια πιθανή απαγωγή. Οι απαγωγείς συνήθως αναζητούν παιδιά που είναι ντυμένα πιο συνηθισμένα και δεν τα προσέχουν οι άλλοι.

✔Να τραβάμε μια φωτογραφία «πριν» για να καταγράψουμε την αμφίεση του παιδιού εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να βοηθήσει πολύ.

✔Να έχουμε ορίσει πάντα ένα σημείο συνάντησης με το παιδί εκ των προτέρων σε περίπτωση που χαθούμε.

✔Το βραχιολάκι ασφαλείας. Δεν μας αφορά καθόλου αν κάποιος το βρίσκει αντιαισθητικό. Έχει σώσει ζωές παιδιών.

Το να χάσεις ένα παιδί σε έναν τεράστιο χώρο είναι τρομακτικό. Αλλά μπορεί να έχει ένα καλό τέλος και στην πλειοψηφία έχει. Να θυμόσαστε να ακολουθείτε το ένστικτο σας. Αν θεωρήσετε ότι πρέπει να καλέσετε την αστυνομία να το κάνετε αμέσως χωρίς δεύτερη σκέψη. Ακόμη και αν δεν χρειαζόταν τελικά. Όπως λέει και η μαμά στο ποστ της, «Είναι καλύτερο να νιώσεις ανόητος για μια στιγμή, παρά να το μετανιώσεις για πάντα.»

*Αυτό συμβαίνει όταν χάνεται παιδί σε κατάστημα. Μη φύγεις αν δε διαβάσεις το άρθρο “Πώς να βοηθήσουμε ένα παιδί που χάθηκε” Από τη δική μου εμπειρία, όταν ένα κοριτσάκι χάθηκε.. στην παραλία, κατάμεστη από κόσμο! Αξίζει να το διαβάσεις και αυτό!

Λίζα

Source :