Όταν το όνειρο γίνεται πραγματικότητα – Χρίστος Μιχαήλ: Ο δημοφιλής Κύπριος hair stylist συμπληρώνει 15 χρόνια στην κομμωτική

Ένα όνειρο που κατέληξε να γίνεται πραγματικότητα γεμάτο διακρίσεις , επιτυχίες, και καταξίωση στον τομέα του. Ο Χρίστος Μιχαήλ συμπληρώνοντας  15 χρόνια στον χώρο της κομμωτικής , 10 χρόνια στην εκπαίδευση ως καθηγητής κομμωτικής στο Cda College  και 7 χρόνια ως ο ιδρυτής του πολυχώρου ομορφιάς  Encantado στη Στοά Λανίτη στη Λεμεσό μας μιλά για το επάγγελμά του, το πώς είναι να εκπαιδεύεις ανερχόμενους κομμωτές και μας δίνει τις δικές του συμβουλές.

Χρίστο μου, συμπληρώνεις 15 χρόνια στον χώρο της κομμωτικής και 10 χρόνια διδασκαλίας . Τι είναι αυτό που σου δίνει το κίνητρο, την ενέργεια, τη θέληση  να μοιράζεσαι την τέχνη και τις γνώσεις σου;
Πάντα μου άρεσε να μοιράζομαι τη γνώση και το πάθος μου με πολλούς ανθρώπους, γιατί αυτό με έκανε να νιώθω την προσφορά, με έκανε να νοιώθω την ικανοποίηση της μεταδοτικότητας ουσιαστικά των γνώσεων τόσο θεωρητικών όσο και τεχνικών. Το κίνητρο και την ενέργεια μου την αντλώ από την εκτίμηση που λαμβάνω και την αγάπη μου για την κομμωτική.  Ήξερα μέσα μου ότι αυτό ήθελα, να γίνω ένας από τους καθηγητές των νέων παιδιών που αποφασίζουν να ακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα σπουδών.
Έχεις και το δικό σου κέντρο ομορφιάς στο κέντρο της Λεμεσού, το ΕNCANTADO. Μίλησε μας γι’αυτό πως είναι να συνδυάζονται όλα αυτά μαζί.
Αρχικά να αναφέρω ότι το Encantado ήταν ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε μετά από κόπο και πολλές προσπάθειες και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Μετά από σχεδόν 7 χρόνια λειτουργίας, έχουμε προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και αυτό το οφείλω στον συνεργάτη μου Κωνσταντίνο Σκάγκο αλλά και στη νέα μας συνεργάτιδα Νικολέττα Ιωάννου απο το Spectrum beauty studio όπου πλέον δεν είναι μόνο ένα σαλόνι ή ένα κέντρο ομορφιάς αλλά στοχεύει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γυναίκες και άντρες στην Κύπρο βλέπουν την ομορφιά, πιστεύοντας ότι η αληθινή ομορφιά είναι πρωτότυπη. Μέσα και έξω, η ομορφιά είναι μοναδική για κάθε άτομο και κάθε τρόπο ζωής. Έχουμε δημιουργήσει ένα concept store στην καρδιά της Λεμεσού όπου προσκαλεί τον επισκέπτη με την βοήθεια μας να γίνει δημιουργός  του δικού του προσωπικού στυλ.
Στο ισόγειο μπορεί κανείς να βρει το κομμωτήριο ,διάφορα accessories και κοσμήματα απο το Cadena_Cy , ενώ στον πρώτο όροφο τις υπηρεσίες μανικιούρ, πετικιούρ, μακιγιάζ και παράλληλα στον ίδιο όροφο το  ιδανικό  στυλ ρούχων .
Συνδυάζοντας λοιπόν την αυθεντική εξωτερική εμφάνιση και την ομορφιά του κάθε ενός ,με τις νεότερες τεχνικές και τάσεις της μόδας η ομάδα του Encantado συμβουλεύει τον πελάτη και με την ειλικρινή ανταλλαγή ιδεών και δημιουργούν μαζί το τέλειο αποτέλεσμα, τη κομψότητα και το στυλ εμφανίσεων για το κάθε άτομο.

Τι είναι αυτό που ζητάει περισσότερο η σύγχρονη γυναίκα όταν μπαίνει σ’ένα χώρο ομορφιάς;
Σίγουρα τα θέλω της γυναίκας δεν είναι πάντα τα ίδια αλλά σε γενικές γραμμές , αυτό που περιμένει η σύγχρονη γυναίκα που επισκέπτεται το χώρο μας , είναι πρώτα να ακούσει μια επαγγελματική συμβουλή που αφορά τα μαλλιά της, το στυλ της, τα νύχια της, κτλ. Περιμένει βέβαια ένα υγιές αποτέλεσμα και όλα αυτά πάντα σε ένα φιλικό και ζεστό περιβάλλον, με επαγγελματίες που είναι πάντα πρόθυμοι να την εξυπηρετήσουν.
Τί είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις; 
Η συνεχής αναζήτηση για την τελειότητα. Πάντα αναζητώ τρόπους για να είμαι ενημερωμένος για τις τελευταίες τάσεις και τεχνικές. Παρακολουθώ τακτικά σεμινάρια για να βεβαιωθώ ότι είμαι ενημερωμένος για τα πιο πρόσφατα προϊόντα και τεχνικές. Επίσης, φροντίζω πάντα να ακούω προσεκτικά τις ανάγκες και τις προτιμήσεις κάθε πελάτη πριν ξεκινήσω οποιαδήποτε υπηρεσία. Φυσικά η αγάπη για τα μαλλιά, η λατρεία για την τέχνη και την δημιουργία με κάνουν να αγωνίζομαι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σαν επαγγελματίας, έχεις πολλά χρόνια εμπειρίας στον χώρο της κομμωτικής. Πως βλέπεις την εξέλιξη του επαγγέλματος στα επόμενα χρόνια;
Πιστεύω ότι η κομμωτική οδεύει στον δρόμο της εξειδίκευσης και της ποιότητας . Όλο και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα γεννιούνται. Οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται στο μέλλον θα απαιτούν ένα υψηλό τεχνικό και θεωρητικό επίπεδο μόρφωσης και αυτό βέβαια θα απαιτεί κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες.
Ξέρουμε ήδη πως πολλοί επαγγελματίες ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα έχοντας εσένα ως καθηγητή. Πως νοιώθεις για αυτό;
Αισθάνομαι ευγνώμων να βλέπω ανθρώπους να ακολουθούν τις συμβουλές, τόσο εμένα όσο και των υπόλοιπων συναδέλφων που διδάσκουμε, να εφαρμόζουν στους δικούς τους χώρους πλέον όσα έμαθαν και να υπάρχει ακόμη η εκτίμηση και ο σεβασμός. Θυμάμαι 10-15 χρόνια πριν, δεν υπήρχε η πολυτέλεια να επικοινωνούμε τακτικά μαζί με τους καθηγητές μας μέσα από τα social media για καθοδήγηση και έτσι ήταν πιο δύσκολος ο δρόμος. Σε αντίθεση με τώρα που μπορούν τα παιδιά ανά πάσα στιγμή μέσα από τα social media να πάρουν ιδέες από χιλιάδες κομμωτές και κομμωτήρια από όλο τον κόσμο αλλά παράλληλα να επικοινωνούν μαζί με τους καθηγητές για όσα χρόνια θελήσουν.

Ως καθηγητής κομμωτικής τι θα συμβούλευες ένα παιδί που ονειρεύεται να ασχοληθεί με την κομμωτική; 
Αυτό που τους συμβουλεύω καθημερινά είναι προσπάθεια, ομαδικότητα, επιμονή, υπομονή, σεβασμό,να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να τις υλοποιούν αρκεί να συνειδητοποιήσουν πως η κομμωτική είναι επιστήμη. Φυσικά αγάπη και πάθος  γι’ αυτό που κάνουν γιατί ο κομμωτής καταθέτει ψυχή και αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο από την ζωή του.
Μοιράσου μαζί μας τα πλάνα σου για το μέλλον…
Η δική μου φιλοσοφία στο θέμα αυτό είναι ότι θέλω να είμαι παρών και να ξέρω τι συμβαίνει γύρω μου στο τώρα, και όχι να δουλεύω βλέποντας μόνο το μέλλον. Στην ερώτηση «Τι θα ήθελες να πετύχεις ή να καταφέρει στο μέλλον;» τότε η απάντηση μου θα ήταν «Πολλά». Ωστόσο, ακόμα και αυτό εξαρτάται από το τώρα, γιατί αυτό που κάνω σήμερα θα με βοηθήσει να πετύχω όλα όσα θέλω στο μέλλον. Παρόλ’αυτά μετά την δημιουργία του δικού μας brand επαγγελματικών προϊόντων μαλλιών το Barcode shampoo και τη Blues Bloom μάσκα με argan oil, έλαιο κεχριμπαριού, βιταμίνες και αιθέρια έλαια σχεδιάζουμε την εξέλιξη του με μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων