Ποιοι διαχειρίζονται τα λεφτά από τις δωρεές μετά τις φωτιές της Αττικής

Τα τρία πρόσωπα που αποφασίζουν για τα χρήματα και ο διπλός έλεγχος

Με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μετά το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό γεμίζει ο λογαριασμός της ελληνικής κυβέρνησης για τις περιοχές που χτυπήθηκαν από την φονική πυρκαγιά στην Αττική.

Ήδη μεγάλες ελληνικές εταιρείες, μικρότερες επιχειρήσεις και ιδιώτες προχωρούν σε κινήσεις έμπρακτης συμπαράστασης. Πολλές δωρεές γίνονται απευθείας με συγκεκριμένες δράσεις από τις επιχειρήσεις, ενώ άλλες κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος που έχει ανοιχτεί με σκοπό τη χρηματοδότηση κάθε είδους δράσης για την αρωγή των πληγέντων.

Τα χρήματα που μπαίνουν σε αυτό το λογαριασμό θα διατεθούν για την ανακατασκευή και αποζημίωση των κατοικιών που καταστράφηκαν και την αποκατάσταση των περιοχών και των υποδομών τους.

Σύμφωνα με όσα αποφάσισε η κυβέρνηση τον λογαριασμό αυτόν θα διαχειρίζεται ένα όργανο στο οποίο πρωταγωνιστούν τρία πρόσωπα.

Συγκεκριμένα τα χρήματα που μπαίνουν στον λογαριασμό θα τα κινεί προς τους πληγέντες, αλλά και για τα έργα σε αυτές τις περιοχές μια τριμελής επιτροπή με την συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σύμφωνα πάντα με όσα αποφάσισε η κυβέρνηση τη διαχείριση του λογαριασμού ελέγχουν ετησίως ορκωτοί λογιστές.

Αυτοί οι ορκωτοί λογιστές τοποθετούνται από τον Υπουργό Οικονομικών το πόρισμα των οποίων κατατίθεται ακολούθως στο ελεγκτικό συνέδριο για τον έλεγχο της σύννομης εκτέλεσης του ειδικού λογαριασμού.

Το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στο λογαριασμό αυτό με εισφορές 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, 10 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών ενώ ήδη η Ελληνική Βουλή έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της με επιπλέον 10 εκατ. ευρώ.

Στο λογαριασμό αυτό έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν ξένα κράτη, επιχειρήσεις αλλά και πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στόχος είναι οι αποζημιώσεις και οι ανακατασκευές για τις κατοικίες να ολοκληρωθούν τάχιστα και για το λόγο αυτό θα αξιοποιηθούν όλες οι ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπουν fast track διαδικασίες αδειοδότησης όλων των σχετικών έργων ενώ όπου χρειαστεί θα υπάρξουν συμπληρωματικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Τα χρηματικά ποσά που κατατίθενται σε λογαριασμούς που ανοίγονται από το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, Ο.Τ.Α. ή τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη στήριξη των πυρόπληκτων από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης και μέχρι ποσού που ανέρχεται σε πέντε τοις εκατό (5%) των ακαθαρίστων εσόδων αυτής, εφόσον αναγράφεται στο καταθετήριο ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης.