Τα μωρά του ουράνιου τόξου. Τι ακριβώς είναι;

Τα μωρά του ουράνιου τόξου. Τι ακριβώς είναι;

Την πρώτη φορά που διάβασα για τα “rainbow babies” ή αλλιώς για «τα μωρά του ουράνιου τόξου», δάκρυσα… Σκέφτηκα ότι ένας τέτοιος ορισμός μάλλον ταιριάζει τέλεια σε κάτι τέτοιο.

 Τι ακριβώς είναι όμως αυτά τα μωράκια και γιατί τα ονομάζουν έτσι;

Τα μωρά του ουράνιου τόξου, είναι τα υγιή μωρά που γεννήθηκαν μετά την απώλεια ενός άλλου μωρού. Είτε λόγω αποβολής, επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, ή θανάτου του νεογέννητου. Για οποιονδήποτε λόγο ένα μωρό έφυγε από τη ζωή.

Τα μωρά του ουράνιου τόξου. Τι ακριβώς είναι;

Το όνομα «μωρό του ουράνιου τόξου» προέρχεται από το προφανές. Το ουράνιο τόξο που εμφανίζεται στον ουρανό μετά από μια καταιγίδα ή μετά από μια σκοτεινή και ταραχώδη περίοδο. Ο όρος έχει «δημιουργηθεί» θα λέγαμε τα τελευταία χρόνια και έγινε δημοφιλής μέσα από τα blogs και τα social media. Αδιαμφισβήτητα συμβολίζει την ελπίδα και το φωτεινό σημείο για την θεραπεία από τον πόνο της απώλειας.

Τα μωρά του ουράνιου τόξου. Τι ακριβώς είναι;

Μπορούμε να πούμε ότι αυτόν τον ορισμό, τα rainbow babies κατά κάποιον τρόπο αποτίουν φόρο τιμής στα αδελφάκια τους. Τα μωρά που έφυγαν δε θα ξεχαστούν ποτέ, δε θα αντικατασταθούν ποτέ, ήταν εδώ.

Για όσους έχουν βιώσει την απώλεια ενός μωρού, τόσο η εγκυμοσύνη όσο και η γέννηση ενός rainbow baby φέρνει τεράστια χαρά. Επούλωση πληγών, προβληματισμό, αλλά και ανάμικτα συναισθήματα.

Αντιμετωπίζουν συγκρουόμενα συναισθήματα τιμώντας το μωρό τους που έχει πεθάνει και γιορτάζοντας για εκείνο που είναι υγιές. Θρηνούν για την απώλεια τους ενώ ταυτόχρονα γιορτάζουν τη νέα ζωή.

Τα μωρά του ουράνιου τόξου. Τι ακριβώς είναι;

Αλλά και η νέα δημιουργία ζωής, το να φέρουν ένα υγιές μωρό στον κόσμο μετά από μια τέτοια απώλεια, είναι ένα εκπληκτικό θαύμα για αυτούς τους γονείς.

Για την στήριξη αυτών των οικογενειών, έχει δημιουργηθεί η «Ημέρα για τα μωρά του ουράνιου τόξου». Και αυτή είναι στις 22 Αυγούστου. Πολλοί φωτογράφοι μάλιστα προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους για να τιμήσουν αυτά τα μωρά. Γι αυτό, αυτές τις ημέρες, ίσως θα δεις περισσότερες φωτογραφίες με ουράνια τόξα. Και τότε θα ξέρεις το γιατί…

Source :