Θέατρο Ανεμώνα: Ανεβάζει “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ”

Για ακόμα μια φορά το Θέατρο Ανεμώνα κάνει την έκπληξη…!

“Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ” ανεβαίνει σε μετάφραση και δραματουργική επεξεργασία του Βαρνάβα Κυριαζή. Βασισμένο στο πασίγνωστο ημερολόγιο της έφηβης Γερμανοεβραίας από τη Φραγκφούρτη, το έργο των Γκούντριχ και Χάκετ παραμένει ένα έργο διαχρονικό που συγκινεί το κοινό κάθε ηλικίας. Το εβληματικό βιβλίο μεταφράστηκε σε παραπάνω από 67 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 31 εκατομμύρια αντίτυπα. Λέγεται μάλιστα ότι είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στην Ευρώπη μετά από τη Βίβλο! Το θεατρικό έργο είναι ένα κείμενο–ντοκουμέντο, μια καταγραφή του απάνθρωπου φυλετικού κατατρεγμού. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο Broadway το 1955 και αποτέλεσε κορυφαία στιγμή στην καριέρα των συγγραφέων του που τιμήθηκαν με βραβεία Tony, Pulitzer και το βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Κριτικών Νέας Υόρκης. Ο συμβολισμός του έργου αλλά και η επιλογή να ανέβει η συγκεκριμένη παράσταση στη δεδομένη χρονική στιγμή, που το αυγό του φιδιού έσκασε ξανά και δείχνει παντού το εφιαλτικό του πρόσωπο, δεν θα πρέπει να αφήνει αδιάφορο κανένα φίλο του θεάτρου και δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Πρόκειται για έργο επιμορφωτικό, ιδιαιτέρως αφυπνιστικό στις μέρες μας όπου οι νεοναζί, ο φασισμός, ο κοινωνικός ρατσισμός και η ξενοφοβία απειλούν ξανά τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την ειρήνη, την ασφάλεια και κύρια την ανθρώπινη αλληλεγγύη, την πίστη μας στους ανθρώπους, το ίδιο μας το μυαλό, την ύπαρξη μας! Κρίνουμε το ανέβασμα του έργου αυτού στη σημερινή γκρίζα εποχή επιτακτικό!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Τον Μάιο του 1940 η ναζιστική Γερμανία επιβάλλεται στην Ολλανδία και ο τρόμος επιστρέφει στην εβραική οικογένεια Φρανκ -που το 1933 με την άνοδο των ναζιστών στην εξουσία είχε υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την Φρανκφούρτη και να μεταναστεύσει στο Άμστερνταμ. Ο Ότο Φρανκ πρέπει για άλλη μια φορά να προστατεύσει την οικογένειά του. Δημιουργεί λοιπόν έναν χώρο που διαμορφώνει σε δύο διαμερίσματα στην αποθήκη τροφίμων στο Πρισενγκρατς όπου μετακομίζει τόσο η οικογένεια Φρανκ όσο και η οικογένεια του συνεργάτη του Βαν Πελ. Αργότερα θα έρθει κοντά τους και ο Ντούσσελ, ένας αρκετά ιδιόρυθμος εβραίος οδοντίατρος.

“Αγαπητή Κίτυ” γράφει η Άννα στις πρώτες σελίδες του ημερολογίου της- το οποίο της δώρισε ο πατέρας της στα 13 της χρόνια- “ελπίζω ότι θα είσαι η παρηγοριά μου και το στήριγμά μου..” Το ημερολόγιο της Άννας έμελλε να γίνει το ουρλιαχτό για την ελευθερία των Εβραίων!..μέσα από τις σελίδες του μεταφερόμαστε ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικούς κόσμους: τον προεφηβικό, επαναστατικό, αντιδραστικό και ξέφρενα ενεργητικό κόσμο της Άννας που μέσα σε δύο χρόνια μεταμορφώνεται από μεγάλο παιδί σε νεαρή γυναίκα και τον παράλογο, απάνθρωπο και τρομακτικό κόσμο του πολέμου. Ζούμε μαζί με την Άννα, όλα τα ερωτήματα που αφορούν τη μετάβαση από την αφελή παιδικότητα στην εφηβεία, όλη την αντίδραση,τη ζήλια για την αδελφή της Μαργκότ, την εχθρότητα για τη συναισθηματικά απόμακρη μητέρα, τα αντιφατικά αισθήματα για τον φίλο της Πέτερ. Στο κρυφό δωμάτιο και στη σοφίτα, οι δύο οικογένειες, σ’ ένα παιχνίδι κρυφτού, παλεύουν για την επιβίωση. Ο μόνος συνδετικός τους κρίκος με τον κόσμο, μια μικρή αχτίδα φωτός μέσα στο βαθύ σκοτάδι, είναι οι δύο τροφοδότες που τους επισκέπτονται, η Μιπ Γκις-βοηθός του Όττο Φρανκ- και ο κύριος Κράλερ.

Ώσπου ξαφνικά, όταν επιτέλους η ελπίδα χτυπά την πόρτα τους, έπειτα από την απόβαση στην Νορμανδία και λίγες μόνο στιγμές πριν την απελευθέρωση..

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Βαρνάβας Κυριαζής

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Βαρνάβας Κυριαζής

ΣΚΗΝΙΚΑ&ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:Γιώργος Γιάννου

ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ:Βασίλης Πετεινάρης

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Βαρνάβας Κυριαζής

ΗΘΟΠΟΙΟΙ(κατά σειρά εμφάνισης):

Βαρνάβας Κυριαζής,Μαριλένα Αχιλλέως,Σταύρος Πατσιάς,Ελεονώρα Βασιλείου,Μαρία Μιχαήλ,Σταυρούλα Τερλικά,Λοίζος Παπαγεωργίου,Μαρίνος Ξενοφώντος,Αστέρω Κυπριανού,Γιώργος Ιωσήφ.

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ-ΗΧΟΥ: Έλενα Γιώργαλλου

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:Σταύρος Πατσιάς

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ: Νεόφυτος Νεοφύτου

ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ-ΣΤΟΥΝΤΙΟ: Nicolas Ntimas Music Productions

ΓΡΑΦΙΚΑ: Θεοδώρα Πέτρου Μεγάλεμου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παντελής Χατζημηνάς

ΜΑΚΙΓΙΑΖ:Γιώτα Τσιολάκκη

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: ΘΟΚ

ΧΟΡΗΓΟI ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΡΙΚ, 101.1fm δίεση

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ, THORAX, MESAUDA, IMPOPHAR, BARBAROSSA, CONSTANTINIDES BAKERIES

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

€15 ΚΑΝΟΝΙΚΑ

** €12 ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

** €10 ΗΘΟΠΟΙΟΙ

** €8 ΜΑΘΗΤΙΚΑ-ΠΑΙΔΙΚΑ, ΑΝΕΡΓΟΙ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ (με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου).

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ:

ΛΕΜΕΣΟΣ: ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 5 & 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΑΦΟΣ: ΜΑΡΚΙΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 12 & 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ