Τι μέγεθος χαλί να αγοράσω; Οι απλοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις!

Η επιλογή της σωστής διάστασης ενός χαλιού είναι μια πολύ απλή διαδικασία, απλά υπολογίζεις με μια γρήγορη ματιά, σωστά; ΛΑΘΟΣ! Υπάρχουν πολλά περισσότερα απο μια απλή ματιά ώστε να επιλέξεις το σωστό μέγεθος για ένα χαλί που θα ταιριάζει απόλυτα στον χώρο και τα έπιπλα σου.

Σίγουρα η επιλογή της σωστής διάστασης χαλιού είναι μια “επιστήμη” που έχει τελειοποιηθεί απο τους διακοσμητές για δεκαετίες, αλλά το μυστικό είναι να ακολουθήσεις έναν απλό κανόνα: Μέτρα δυο φορές!

χαλια σαλονιου κλασσικα ανατολιτικα

Το πιο συχνό διακοσμητικό λάθος που παρατηρούν οι interior designers είναι ένα χαλί που είναι πολύ μικρό για τον χώρο. Το χαλί είναι το διακοσμητικό στοιχείο που οριοθετεί έναν χώρο και ταυτόχρονα ενώνει κατά κάποιον τρόπο τα έπιπλα μεταξύ τους. Μερικές φορές το να βρεις το τέλειο μέγεθος χαλιού για τον χώρο σου είναι δύσκολο και το να ζητήσεις να σου κατασκευάσουν ειδική διάσταση δεν είναι ιδιαίτερα οικονομικό. Οπότε αν το χαλί των ονείρων σου δεν είναι ακριβώς στο μέγεθος που επιθυμείς, δοκίμασε τις στρώσεις!

χαλια σε στρωσεις layering

Υπάρχουν μερικοί γενικοί κανόνες που ταιριάζουν στα περισσότερα δωμάτια: Άφησε τουλάχιστον 20 εκατοστά ανάμεσα στις άκρες του χαλιού και τους τοίχους ή τα ντουλάπια της κουζίνας, μην τοποθετείς τα πόδια των επίπλων κάτω απο το χαλί σε σημεία συχνής διέλευσης όπως η είσοδος και οι διάδρομοι. Γενικά άφησε τον χώρο να υπαγορεύσει το σωστό μέγεθος του χαλιού.

χαλια κουζινας τι χαλι να βαλω

Για τα άλλα δωμάτια, όπως η τραπεζαρία, το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά ανά δωμάτιο ώστε να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις την σωστή διάσταση χαλιού!

Σωστή διάσταση χαλιού για το σαλόνι

χαλια μεγαλα σαλονιου μεγεθος διακοσμηση


Η πρώτη επιλογή είναι όλα τα πόδια των επίπλων του σαλονιού (των καναπέδων και των πολυθρόνων)  να πατάνε πάνω στο χαλί.

χαλια μοντερνα ιδεες διακοσμηση διαστασεις τοποθετηση

Ο καναπές ακουμπάει στον τοίχο, οπότε το χαλί μπορεί να μπει μόνο κάτω απο τα μπροστινά πόδια του. Ταυτόχρονα τα δυο χαλιά σε στρώσεις είναι στις τάσεις διακόσμησης του 2019!

Σε ένα μικρότερο σαλόνι, μπορείς να έχεις μόνο τα μπροστινά πόδια του καναπέ πάνω στο χαλί. Αυτό λειτουργεί ιδιαίτερα καλά όταν η πλάτη του καναπέ ακουμπάει σε τοίχο. Εκεί συνήθως ένα χαλί απο 1,50 x 2 μέτρα θα σε καλύψει. 

Χαλί σε έντονους ξεθωριασμένους χρωματικούς τόνους   Polihome (230€)    ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

χαλια μικρα μοντερνα ιδεες διακοσμηση διαστασεις τοποθετηση

Τέλος, θα μπορούσες να επιλέξεις να έχεις μόνο το τραπεζάκι του καφέ πάνω στο χαλί και να αφήσεις όλα τα έπιπλα του σαλονιού εκτός. Αν και όπως αναφέραμε πριν αυτό είναι το νούμερο ένα λάθος που παρατηρούν οι διακοσμητές, αφού τα μικρά χαλιά μπορούν να κάνουν το σαλόνι σου να δείχνει ακόμα μικρότερο.