Το προφίλ μια πετυχημένης σχέσης – Ετσι μπορεί να πετύχει!

Happy couple riding a bicycle in the city street

Γράφει η Καρανίκκη Αγγέλα – Ψυχολόγος

Αρκετές έρευνες έχουν βασιστεί στο πώς μία σχέση ενώ ξεκινά με τις καλύτερες προϋπόθεσης αποτυγχάνει παταγωδώς.  Η συμπεριφορά των συντρόφων αποτελεί την συνταγή για μια υγιή  και αρμονική σχέση. Σημαντικό ρόλο στην σκιαγράφηση μιας πετυχημένης σχέσης, γάμου παίζουν αρκετοί παράγοντες όπως η διαφορά ηλικίας, αν δηλαδή υπάρχει ο «ιδανικός» αριθμός για να μπορεί να λειτουργήσει η σχέση ανάλογα με τα ζητούμενα και τα θέλω του κάθε συντρόφου.

Η οικονομική κατάσταση του ζευγαριού είναι ακόμα ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη της σχέσης, έτσι ώστε να μπορεί να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του, λογαριασμούς, έξοδοι αναψυχής οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανανέωση του ζευγαριού. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε τα νεύρα, τους καυγάδες και το άγχος που δημιουργείτε λόγω της οικονομικής ανασφάλειας.

Η χημεία μεταξύ δύο συντρόφων μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την ευτυχία θέτοντας κοινούς στόχους και όνειρα. Για να μπορέσει να διαρκέσει η σχέση αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι  να ελέγχουμε τα νευρά και τις δυσκολίες που τυχόν έχουμε από την δουλειά ή τα διάφορα μικροπροβλήματα της μέρας να μην επηρεάζουν αρνητικά τη συμπεριφορά μας απέναντι στον σύντροφο μας.

Οι βάσεις για μια υγιή και μακροχρόνια σχέση είναι τόσο απλές όπως η έλλειψη του ανταγωνισμού και η σύγκριση με κάποιο πρώην σύντροφο για να μπορούμε να αποφύγουμε την ένταση στην καθημερινότητα η οποία φθείρει την σχέση. Ο ευγενικός και όμορφος τρόπος για να συζητήσουμε κάτι που μας απασχολεί πάντα είναι εποικοδομητικός. Το σημαντικότερο ρόλο στην σχέση παίζει η κατανόηση και η συμπαράσταση στο τομέα που χρειάζεται την συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο ή η σύντροφος μας είτε αυτός είναι επαγγελματικός, οικογενειακός ή ακόμα και ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η γενναιοδωρία και το ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα, τις έννοιες, την δουλεία και την καθημερινότητα του ή της συντρόφου μας, μας ενώνουν και δυναμώνουν την σχέση μας. Αναπόφευκτά το ταίρι μας ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο και έτσι δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις, όλα είναι ξεκάθαρα και το ζευγάρι μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς να υπάρχει ο φόβος και η ανησυχία για καυγάδες και εντάσεις. Ο καυγάς και οι διαφωνίες είναι στοιχεία σε μια ζωντανή και υγιή σχέση  φτάνει να μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση και να μην ξεφεύγει. Τα «μικρά» αλλά «σημαντικά» δώρα κρατούν την σχέση ρομαντική και δεν «βαλτώνουν» οι σχέσεις, όπως επίσης και τα κομπλιμέντα πρέπει να γίνονται συχνά και από τους δύο συντρόφους για να ανανεώνεται η σχέση.

«Ευτυχισμένο ζευγάρι» λέγονται δύο σύντροφοι οι οποίοι τρέφουν σεβασμό και ταυτόχρονα θαυμάζουν και επικροτούν κάθε επιτυχία αλλά και αποτυχία του ενός ή του άλλου.