Τι να κάνεις όταν η γιαγιά συμπεριφέρεται σαν… μαμά;

Πώς θα την πείσεις ότι εσύ έχεις άλλους κανόνες;

Δεν υπάρχει οικογένεια με παιδιά –με λίγες εξαιρέσεις- που δεν έχει ζητήσει την βοήθεια της γιαγιάς για να κρατήσει το μωρό ή το μεγαλύτερο παιδί. Και φαίνεται πως η γιαγιά- είτε πρόκειται για την μαμά ή την πεθερά- έχει τη δική της άποψη για το πώς πρέπει να μεγαλώσει το παιδί.

«Βάλε λίγη ζάχαρη στο μπιμπερό, αν δεν τρώει» λέει η μία, χωρίς να ξέρει ότι τα τελευταία χρόνια αυτό θεωρείται «εγκληματικό» για τα δόντια και το βάρος του παιδιού. «Του έδωσα λίγο αυγό» λέει η άλλη ενώ της είχες πει ότι ακόμα δεν έχετε κάνει «εισαγωγή» στο αυγό. Το άγχος και τα νεύρα των γονιών υπερβαίνουν τα όρια όταν πρόκειται για την υγεία και την ψυχολογία των παιδιών, ειδικά όταν κάποιοι αδιαφορούν γαι τους κανόνες που έχετε θέσει. Ποια είναι η λύση;

Αφού θα φωνάξεις, θα τσακωθείς και θα χάσεις το babysitting (ναι, υπάρχει και αυτή η καταπίεση) τελικά έχεις καταλήξει ότι η ειλικρίνεια και η ηρεμία είναι η μόνη λύση. Δες τι πρέπει να κάνεις:

1.Να σκέφτεσαι πάντα ότι ό,τι λένε το κάνουν για καλό, όσο λάθος ή κακό είναι αυτό που προτείνουν. Και σε καμιά περίπτωση δεν λένε το αντίθετο μόνο και μόνο για να σε τσαντίσουν. Απλά δεν θέλουν κάποιος να αμφισβητήσει την «πείρα» τους.

2. Ρίξ’τα στον γιατρό: Η πρόταση «Ο γιατρός είπε να κάνουμε αυτό» λειτουργεί σε όλες τις γιαγιάδες.

3. Εξήγησε γιατί κάνεις κάτι: Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, ακόμα κι όταν πρόκειται για το «παιδί του παιδιού σου». Επειδή ο Νίκος δεν είχε αλλεργία στον άνηθο (ναι, υπάρχει κι αυτό), δεν σημαίνει ότι ο εγγονός δεν μπορεί να έχει μια ευαισθησία.

4.Η επιστήμη προχωρά κι αυτό είναι καλό: Η ατάκα «αν μεγαλώναμε τα παιδιά μας όπως τότε, αυτό θα σήμαινε ότι δεν έχουμε εξελιχθεί καθόλου» φαίνεται ότι είναι ένα λογικό επιχείρημα που τους πείθει. Κάτι που έκανε η μαμά σου τότε, ήταν το καλύτερο για την εποχή, όμως πλέον έχει ξεπεραστεί. Μήπως να της το εξηγήσεις με απλό τρόπο;

5.Ο καθένας μιλάει με την μαμά του. Μην προσπαθήσεις να πείσεις την πεθερά σου για την παιδαγωγική σου μέθοδο, πες στον άντρα σου να το κάνει και το αντίστροφο. Έτσι θα αποφύγεις καυγάδες που δεν θέλεις να κάνεις.

Source :
giatimama.gr