«Ασθένεια του lime»: Τι είναι και τι μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα σου;

Όσο συναρπαστικό και χαλαρό είναι το κλίμα το καλοκαίρι, παράλληλα πρέπει να λαμβάνεις όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις προκειμένου να προστατεύεις το δέρμα σου από τη ζημιά που μπορεί να του προκαλέσει η έκθεση στον ήλιο. Μπορεί να βάζεις το καλύτερο αντηλιακό της αγοράς, όμως πλένεις τα χέρια σου αφού φτιάξεις το κοκτέιλ σου;

Ακούγεται παράξενο αλλά αφήνοντας το χυμό lime στο δέρμα σου αφού ετοίμασες εκείνη την σούπερ ντούπερ μαργαρίτα μπορεί να σε βάλει σε σοβαρό κίνδυνο. Συγκεκριμένα, μπορεί να έρθεις αντιμέτωπο με τη λεγόμενη φυτοφωτοδερματίτιδα, επίσης γνωστή ως «ασθένεια του lime».

Το lime, όπως άλλα φρούτα και λαχανικά, περιέχουν ενώσεις φωτοευαισθητοποίησης, οι οποίες όταν εκτίθενται στο φως του ηλίου προκαλούν μια χημική αντίδραση που κάνει το δέρμα σου υπερευαίσθητο στις υπεριώδης ακτίνες. Το αποτέλεσμα είναι η υπέρχρωση αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει έγκαυμα, ακόμα και φουσκάλες. Το τραύμα μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μήνες.

Εάν πάσχεις ήδη από φυτοφωτοδερματίτιδα, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου για τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Φυσικά τα παραπάνω δεν θα πρέπει να σε αποθαρρύνουν απ’ το να απολαύσεις το καλοκαίρι, απλά να είσαι σίγουρη ότι ξέπλυνες τα χέρια σου εάν ήρθες σε επαφή με lime πριν βγεις στον ήλιο!