Πίτα του βοσκού µε µανιτάρια και φακές

Φτιάχνεται συνήθως µε αρνίσιο κιµά αλλά επιδέχεται πολύ εύκολα χορτοφαγική µετάλλαξη καθώς τα µανιτάρια µε τις φακές είναι έκτος από χορταστικά, πολύ πολύ νόστιµα. Είναι από τα φαγητά που δεν µπορείτε να φάτε κρύα ή σε θερµοκρασία δωµατίου γιατί για να απολαύσετε στο µέγιστο την επικάλυψη από κρεµώδη πουρέ πατάτας, πρέπει να είναι ζεστή. Μου αρέσει ιδιαίτερα ο πουρές γι’ αυτό βάζω µια γενναία στρώση πάνω από τα µανιτάρια. Προσθέτω ακόµα µέσα παρµεζάνα τριµµένη και πασπαλίζω τον πουρέ πριν ψηθεί για πιο εύγευστη κρούστα. Επίσης, όσο πιο «τσαλακωµένη» η επιφάνεια του πουρέ τόσο πιο ωραία και ρουστίκ η εµφάνιση του πιάτου. Όσο για τη γεύση, ένα σας λέω: αυτός ο βοσκός πούλησε τα αρνιά και έγινε χορτοφάγος!

Υλικά (για 8 άτοµα)

3 κουταλιές ελαιόλαδο,

1 κουταλιά βούτυρο ανάλατο,

1 µεγάλο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο,

2 σκελίδες σκόρδο λιωµένες,

1 κιλό µανιτάρια πορτοµπέλο (ή άλλη ποικιλία της επιλογής σας), κοµµένα σε φετούλες,

1 γλυκιά κόκκινη πιπεριά, ψιλοκοµµένη,

1 καρότο, τριµµένο,

1/3 φλ. µαϊντανό, ψιλοκοµµένο,

1 φλ. φακές κόκκινες σπαστές,

2 κουταλιές γούστερ σος (Worcestershire sauce),

2 κουταλιές πάστα ντοµάτας,

1 φλ. κόκκινο κρασί,

1 φλ. ζωµό λαχανικών,

4 κλωναράκια θυµάρι,

αλάτι, πιπέρι.

Για τις πατάτες:

1 ½ κιλό πατάτες,

100γρ. βούτυρο ανάλατο,

½ φλ. γάλα,

½ φλ. παρµεζάνα τριµµένη, (+ 1 κουταλιά έξτρα για πασπάλισµα),

αλάτι, πιπέρι.

fakes

EKΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε µια µεγάλη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, σε µέτρια-δυνατή φωτιά. Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτετε το κρεµµύδι µε µια πρέζα αλάτι. Σοτάρετε λίγα λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήµατα µέχρι το κρεµµύδι να µαλακώσει και να πάρει λίγο χρώµα. Βάζετε τα σκόρδα και ανακατεύετε για 1 λεπτό. ∆υναµώνετε τη φωτιά και βάζετε τα µισά µανιτάρια στο τηγάνι. Σοτάρετε ανακατεύοντας κατά διαστήµατα µέχρι να χάσουν τον όγκο τους και να λιγοστέψουν. Προσθέτετε τα υπόλοιπα µανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισµα µέχρι να λιγοστέψουν και αυτά. Τα µανιτάρια θα βγάλουν πολλά υγρά γιατί είναι πολλά σε ποσότητα, αλλά αυτό το ζουµί θα το απορροφήσουν µετά οι φακές. Προσθέτετε την κόκκινη πιπεριά και το καρότο. Σοτάρετε µέχρι να µαλακώσουν και αυτά. Βάζετε το µαϊντανό, τις φακές, τη γούστερ σος, την πάστα ντοµάτας, το κρασί και το ζωµό. Ανακατεύετε και χαµηλώνετε τη φωτιά. Βγάζετε τα φυλλαράκια από το θυµάρι και τα προσθέτετε στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το φαγητό να σιγοψηθεί για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήµατα, µέχρι οι φακές να ψηθούν. Αν δείτε ότι το φαγητό έχασε τα ζουµιά του αλλά οι φακές είναι ακόµη ωµές, ρίχνετε λίγο νερό. Το φαγητό δεν πρέπει να είναι εντελώς στεγνό αλλά ούτε και ζουµερό. Οι φακές πρέπει να είναι ψηµένες.

∆οκιµάζετε το φαγητό και προσαρµόζετε το αλατοπίπερο. Απλώνετε το µίγµα µανιταριών σε ένα οβάλ πυρέξ. Αφήνετε το µίγµα να κρυώσει µέχρι να ετοιµάσετε τις πατάτες. Σε µια µεγάλη κατσαρόλα βάζετε άφθονο νερό να βράσει. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε µεγάλα κοµµάτια. Τις ρίχνετε στην κατσαρόλα και τις αφήνετε να βράσουν µέχρι να ψηθούν. Τις στραγγίζετε και τις βάζετε πίσω στην κατσαρόλα. Τις λιώνετε µε πρες-πουρέ, το ειδικό εργαλείο για πουρέ και προσθέτετε το βούτυρο. Μη λιώνετε ποτέ τις πατάτες σε µπλέντερ ή food processor γιατί θα γίνουν κολλώδεις και δεν το θέλετε αυτό. Προσθέτετε το γάλα, την παρµεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά να γίνει ο πουρές οµοιόµορφος χωρίς σβόλους.  Απλώνετε τον πουρέ πάνω από το µίγµα των µανιταριών. Μην ισιώσετε την επιφάνεια, αντίθετα την αφήνετε όσο πιο ανώµαλη γίνεται. Πασπαλίζετε µε τριµµένη παρµεζάνα. Σε αυτό το στάδιο, µπορείτε να φυλάξετε το φαγητό στο ψυγείο για 24 ώρες. Βεβαιωθείτε ότι θα είναι σε θερµοκρασία δωµατίου πριν το ψήσετε.

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 175°C. Ψήνετε το φαγητό για 30 -35 λεπτά µέχρι να ζεσταθεί και ο πουρές να ροδοκοκκινίσει. Αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 10 -15 λεπτά. Πασπαλίζετε µε ψιλοκοµµένο µαϊντανό, αν θέλετε, και σερβίρετε.

Source :
xrysessyntages.com