Τα χαρακτηριστικά της ευτυχισμένης γυναίκας

Πόσο ευτυχισμένη είσαι; Το ξέρω, δεν είναι και ο πλέον δόκιμος τρόπος για να ξεκινήσω ένα κομμάτι, αλλά καμιά φορά οι αφοπλιστικές και άμεσες ερωτήσεις οδηγούν στο να σκεφτείς πραγματικά σοβαρά. Όταν βέβαια πρόκειται για ένα τόσο φλου ζήτημα όπως η ευτυχία, την οποία καθένας ορίζει εκ διαμέτρου διαφορετικά, τότε η εν λόγω απάντηση μπορεί να εκπλήξει το λήπτη της. Και να αποκαλύψει πράγματα, που στο μυαλό του κάθε άλλο παρά ευτυχία συνιστούν.

Οι προσπάθειες για έναν παγκοίνως αποδεκτό ορισμό της ευτυχίας, έχουν πέσει στο κενό. ..

Το εύρος των στοιχείων που τη συνιστούν μπορεί να είναι πραγματικά ευρύτατο και σίγουρα αδύνατον να καταγραφούν. Αυτό που είναι πιο εφικτό είναι ο ορισμός όλων αυτών που χαρακτηρίζουν τους ευτυχισμένους ανθρώπους. Ιδιοτήτων, και χαρακτηριστικών, που είναι εγγενή σε άτομα που μοιάζουν να έχουν κατακτήσει αυτό που όλοι κυνηγάμε, περισσότερο ή λιγότερο απελπισμένα. Κι αν απόλαυσες την ταινία “The pursuit of happiness”, δηλαδή «Το κυνήγι της ευτυχίας», μόλις κυκλοφόρησε και ένας ομότιτλος οδηγός, από την κλινική ψυχολόγο Paula Deevis-Lack, κατηρτισμένος βάσει προσωπικών συνεντεύξεων με πάνω από 100 επιτυχημένες γυναίκες, ο οποίος δεν άργησε να σκαρφαλώσει στην κορυφή της λίστας των best sellers σε ΗΠΑ και Καναδά σε χρόνο ρεκόρ. Ε, τα βασικά στοιχεία μιας ευτυχισμένης γυναίκας είναι τα εξής:

  • Χτίζει ένα συνεκτικό κοινωνικό ιστό. Με γνωριμίες και φιλίες ουσίας, που την τυλίγουν «σαν μεταξένιο ύφασμα», όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται, και της παρέχουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.
  • Ασχολείται με δραστηριότητες που ταιριάζουν «κουτί» στις αξίες, τις δυνατότητες και τις προτεραιότητες της. Και δεν αναλώνεται σε πράγματα πέραν αυτών, που την εξαντλούν και την απογοητεύουν.
  • Είναι ευγνώμων για όσα έχει. Χωρίς να χάνει το χρόνο της σε περιττά παράπονα και διεκδικήσεις.
  • Γνωρίζει ότι είναι καλό να πράττεις το σωστό. Και κάνει τα πάντα για να εφαρμόσει την εν λόγω αρχή στην καθημερινότητα της.
  • Έχει θετική αντιμετώπιση απέναντι στα προκύπτοντα ζητήματα της ζωής. Η θετική διάθεση και ενέργεια τη διακατέχει και δεν αφήνει την προσοχή της να αποσπαστεί από εξωτερικούς επιβλαβείς παράγοντες.
  • Βάζει τη σωματική και ψυχική της υγεία στην κορυφή των προτεραιοτήτων της. Όλη η αντιμετώπιση των κακώς κειμένων ξεκινάνε και τελειώνουν εκεί όπου ο παραπάνω παράγοντας ξεκινά, με ένα αποτρεπτικό όριο να διαγράφει την έξοδο τους από τη ζωή της.
  • Αναπτύσσει στρατηγικές οργάνωσης και ειλικρινούς αντιμετώπισης απέναντι στους συνανθρώπους της. Παράλληλα, οι οικογενειακοί της δεσμοί παραμένουν ακέραιοι και σημείο αναφοράς στη ζωή της.
  • Τέλος, λαμβάνει την απαραίτητη βοήθεια από τον περίγυρο της και ζητά όποτε παραστεί ανάγκη την κατάλληλη καθοδήγηση για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να σου σχηματίζουν το προφίλ μίας γυναίκας – μηχανής, η οποία ενδημεί στα διαφημιστικά τρέιλερ και μόνο, και δύσκολα στην πραγματική ζωή. Ενός ανθρώπου δηλαδή ακραία οργανωμένου και πάντως προγραμματίζοντος ακόμη και την παραμικρή πτυχή της ζωής του με ακραία συνέπεια. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι είναι έτσι. Σίγουρα, ένα βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι πρόκειται για μία γυναίκα δυναμική, με έντονη προσωπικότητα και αποφασιστική απέναντι στο περιβάλλον της και τις προκλήσεις που απορρέουν από αυτό. Επιπλέον, είναι σίγουρα κατασταλαγμένη, γνωρίζει τι θέλει και δεν αφήνει τον εαυτό της έρμαιο των προσώπων και των καταστάσεων. Αν όλα αυτά σου φαίνονται ψεύτικα και εξιδανικευμένα, δεν νομίζω ότι μπορώ να σε πείσω.

Άλλο πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό συμπέρασμα που μπορείς να βγάλεις από την ανάγνωση του καταλόγου. Και αυτό δεν είναι άλλο ότι η ευτυχία δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από συνδυασμό όλων εκείνων των παραγόντων που συνθέτουν αυτό που λέμε everyday life. Από κοινωνικό περιβάλλον, φίλους και οικογένεια, μέχρι γεγονότα και συνθήκες. Και η αντιμετώπιση τους υπό το πρίσμα μίας αποφασιστικότητας και μίας ωριμότητας όχι φτιαχτής και επιτηδευμένης, αλλά απορρέουσας από την ίδια την προσωπικότητα της κάθε γυναίκας. Με ένα απαραίτητο χέρι βοηθείας να μην απορρίπτεται εκ των προτέρων, αλλά να αποτελεί ενισχυτικό παράγοντα.

Μία τέτοια θετική και οργανωμένη αντιμετώπιση, δεν είναι δύσκολο στο να οδηγήσει στην επιτυχία όλες τις πτυχές της ζωής ενός ατόμου. Και συνακόλουθα στην ευτυχία. Θα μου πεις, αν ήταν απλό παιχνιδάκι με κανόνες, χαίρω πολύ, γιατί δεν το κάνουν όλοι; Γιατί είναι θέμα χαρακτήρα, θα σου απαντήσω. Και πραγματικής θέλησης, η οποία αν λειτουργήσει σωστά, μπορεί να κάνει θαύματα. Και η αληθινή ευτυχία είναι αναμφίβολα ένα τέτοιο θαύμα, έτσι δεν είναι; Το οποίο μην μου πεις ότι δεν θέλεις παρόν στη ζωή σου…