Γιατί είναι σημαντικό να κάνεις «χαζά παιχνίδια» με το παιδί σου;

Συνήθως όταν παίζουμε με ένα μικρό παιδί, που δεν είναι δικό μας, είμαστε χαλαροί και κάνουμε διάφορες χαζομάρες προκειμένου να το διασκεδάσουμε. Όμως τα άγχη και οι υποχρεώσεις μόλις γινόμαστε γονείς μάς κάνουν να σοβαρεύουμε και να ξεχνάμε πόσο πολύτιμο είναι το χιούμορ στην ανατροφή των παιδιών.

Βιντεάκια που κυκλοφορούν στα social media αποτυπώνοντας την αντίθεση του παιχνιδιού ανάμεσα στη μαμά – που είναι συνήθως ο βασικός φροντιστής των παιδιών – και στον… cool μπαμπά μάς θυμίζουν πόσο τέλεια περνάνε τα παιδιά όταν χαλαρώνουμε και κάνουμε διάφορες χαζομάρες μαζί τους. Και βέβαια έτσι περνάμε καλύτερα κι εμείς, που ανάμεσα σε προσωπικές, επαγγελματικές και άλλες υποχρεώσεις πρέπει να βρίσκουμε ηρεμία και ποιοτικό χρόνο για τα παιδιά μας μαζί με κουράγιο για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της γονεϊκότητας βλ. το τρίτο tantrum της μέρας κι ας είναι ακόμα 11 το πρωί!

Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά είναι πολύ δεκτικά στο χιούμορ από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους. Από τις απαντήσεις των γονιών 671 παιδιών (νεογέννητων έως και σχεδόν 4 ετών) που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ προκύπτει ότι το 50% των παιδιών αρχίζουν να εκτιμούν το χιούμορ από τον δεύτερο κιόλας μήνα της ζωής τους, ενώ λίγο πριν χρονίσουν παράγουν πλέον δικά τους αστεία σε ποσοστό πάλι 50%. «Τα πράγματα με τα οποία γελάει ένα παιδί μας δίνουν πληροφορίες για το βαθμό της ανάπτυξής του και για το τι σκέφτεται» αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Psych Central. Για παράδειγμα, μετά το πρώτο έτος τα μωρά γελούν με αστεία που πυροδοτούνται από αντιδράσεις μας όπως πειράγματα, μιμήσεις ήχων κτλ., από τα 2 αρχίζουν να εκτιμούν τα λεκτικά αστεία πχ. ακαταλαβίστικες λέξεις ή φράσεις που δεν ισχύουν πχ. να πει κάποιος ότι ο σκύλος του κάνει νιάου και στα 3 φτάνουν πλέον σε ένα προχωρημένο επίπεδο να γελούν με λογοπαίγνια αλλά και… βρισιές.

Από εκεί και πέρα τα παιδιά που κάνουν το χιούμορ δεύτερη φύση τους έχουν πολλαπλά οφέλη -από εκπαίδευση και πειθαρχία μέχρι κοινωνική ενσωμάτωση και θεραπεία.

Τα πολλαπλά οφέλη του χιούμορ για τα παιδιά

Τα αστεία μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία της μάθησης -άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι βοηθούν στην απομνημόνευση- και απλοποιούν οτιδήποτε δυσνόητο, ενώ καλλιεργούν την κριτική σκέψη, την ευρηματικότητα και τη δημιουργικότητα. Τα παιδιά που μαθαίνουν από το σπίτι τους να αντιμετωπίζουν με χιούμορ διάφορες καταστάσεις είναι πιθανότερο να διαχειριστούν με χιούμορ τις δυσκολίες που βιώνουν και γενικά να μην παίρνουν τα πράγματα βαριά και σοβαρά. Έτσι δεν παρεξηγούνται εύκολα και είναι ευχάριστα στην παρέα, οπότε κάνουν πολύ πιο εύκολα φίλους.

Ταυτόχρονα το ανάλαφρο κλίμα στο σπίτι βοηθάει στην ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας τους, καθώς καταστέλλει το άγχος και τις ανησυχίες τους, δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και τονώνει την αυτοεκτίμησή τους. Και βέβαια λειτουργεί και θεραπευτικά. Όπως για τους μεγάλους έτσι και για τα παιδιά, το χιούμορ προσφέρει ανακούφιση στον πόνο, τη στενοχώρια και τη θλίψη, ενώ γίνεται πολύτιμος σύμμαχος στη διαχείριση κάθε αντιξοότητας στο μέλλον.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα κάνεις τον καραγκιόζη για να ξεκαρδιστεί στα γέλια το σπλάχνο σου μην σκεφτείς ότι χάνεις χρόνο και ότι θα ήταν προτιμότερο να το απασχολείς με κλασικά εκπαιδευτικά παιχνίδια. Να θυμάσαι ότι προκαλώντας το γέλιο του με απολαυστικό (για εκείνο) τρόπο, του δείχνεις όχι μόνο ότι το ξέρεις καλά αλλά και ότι δεν αντιμετωπίζεις σαν αγγαρεία το παιχνίδι μαζί του, οπότε ενδυναμώνεις και το μεταξύ σας δέσιμο. Αυτό που πρέπει να προσέχεις μόνο είναι να προσαρμόζεις τα αστεία που κάνεις στην ηλικία και στο χαρακτήρα του. Είναι εύκολο να ξεφύγεις και κάτι που εσύ θεωρείς αστείο πχ. ένα σαρκαστικό ή ειρωνικό σχόλιο να φανεί σε ένα παιδί από εχθρικό μέχρι τρομακτικό, δημιουργώντας του σύγχυση αλλά και φόβο. Πώς θα ξέρεις ότι είσαι στο σωστό δρόμο; Το αυθόρμητο, πηγαίο παιδικό γέλιο δεν ψεύδεται ποτέ!

Source :