Τι κρύβουν τα περιττά κιλά;

Πόσο συχνά εκφράζουμε δυσαρέσκεια για το σώμα μας και για τα περιττά μας κιλά, πόσες φορές ξεκινάμε δίαιτες οι οποίες δεν έχουν αποτέλεσμα, πόσα βιβλία μπορεί να γράψει η κάθε μια από μας με τίτλο: ”πως να χάσω δέκα κιλά σε μια εβδομάδα” ή ακόμα καλύτερα ΄΄πώς να ξυπνήσω το πρωί με αναλογίες μοντέλου Victoria’s Secret”!

Από Δευτέρα θα τρώω λιγότερο, από Δευτέρα θα πάω γυμναστήριο, από Δευτέρα θα γίνω άλλος άνθρωπος! Και το σενάριο επαναλαμβάνεται κάθε Δευτέρα. Αυτή τη Δευτέρα προτείνω να κάνεις κάτι διαφορετικό. Κάθε φορά που θα θελήσεις να φας κάτι ενώ δεν πεινάς θα παρατηρείς. Θα παρατηρείς τα συναισθήματα σου και θα τα καταγραφείς. Θα ρωτάς τον εαυτό σου, τώρα που τρώω παρόλο που δεν πεινάω, τι νιώθω; Μήπως προσπαθώ να καλύψω κάποιο συναίσθημα; Είναι η μοναξιά, είναι η έλλειψη αγάπης ή ίσως απλά βαριέμαι; Τι συνέβη στη ζωή μου και άρχισα να παίρνω βάρος; Από τι κρύβομαι και τι φοβάμαι; Είναι δύσκολες οι ερωτήσεις και ακόμα πιο δύσκολες οι απαντήσεις!

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί το λίπος στην κοιλιά το λέμε ”σωσίβιο”; Μια ερμηνεία είναι ότι το λέμε έτσι, επειδή μας προστατεύει από αυτό που φοβόμαστε! Είναι αρκετές οι κρυφές οφειλές του περιττού βάρους. Για παράδειγμα μας απαλλάσσει από ευθύνες που δεν είμαστε έτοιμοι να πάρουμε, από πιθανές απορρίψεις, από επιθυμίες που δεν πήραμε το ρίσκο να πραγματοποιήσουμε ποτέ. Αυτή η στρώση λίπους σαν ένα μαλακό μαξιλαράκι μας αγκαλιάζει και δεν αφήνει να πονέσουμε όταν πέσουμε κυριολεκτικά και συμβολικά.

Μπορεί να χρειαστείς τη βοήθεια του ειδικού για να καταπολεμήσεις το περιττό βάρος, αλλά η αναγνώριση των συναισθημάτων και αιτιών που κρύβονται πίσω από αυτό είναι ήδη μια καλή αρχή.

Γράφει η Ιλόνα Μαρκοσιάν, Ψυχολόγος Μόδας