Τι χρώμα να διαλέξω;

Το χρώμα, η φωτεινότητα και η ένταση στην διακόσμηση του σπιτιού

Όταν στην διακόσμηση μιλάμε για χρώμα, αναφερόμαστε πάντα σε έναν συνδυασμό. Ακόμη και στην περίπτωση που επιλέγουμε το κύριο χρώμα του δωματίου, αυτό γίνεται σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία μέσα στον χώρο (πχ. το είδος του δαπέδου, το χρώμα των εντοιχισμένων επίπλων, το μέγεθος του δωματίου, πόσο ευήλιο είναι και φυσικά την χρήση του δωματίου).

 

kat-%cf%87%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1-%ce%b4%cf%89%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9-005

Μικρές αλλά έντονες αντιθέσεις σε δωμάτιο καθιστικού @ colorpalettes.net

 

Χρώμα σημαίνει συνδυασμός

«Ένας συνδυασμός αντίθετων χρωμάτων διεγείρει το μάτι και τονίζει τα ατομικά χαρακτηριστικά ενός δωματίου, ενώ ένας αρμονικός συνδυασμός θα τα ενώσει στο φόντο»

Οι αρμονικοί συνδυασμοί χρωμάτων ενδείκνυται για χώρους που περνάμε περισσότερο χρόνο, χώροι χαλάρωσης όπως το καθιστικό, η κρεβατοκάμαρα κ.α.

Οι αντίθετοι συνδυασμοί αρμόζουν περισσότερο σε χώρους όπως το χολ, τα κεφαλόσκαλα, την κουζίνα και το μπάνιο.

Και στις δυο περιπτώσεις αποφεύγουμε τα άκρα, η πολλή αντίθεση κουράζει, ενώ η πάρα πολλή αρμονία γίνεται μονότονη.

 

kat-%cf%87%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1-%ce%b4%cf%89%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9-001-rachel-oliver-hgtvcom

Designer: Rachel Oliver, Photo: Ashley Hope, hgtv.com

 

Σε ένα παραδοσιακό υπνοδωμάτιο με πλούσια αρχιτεκτονική λεπτομέρεια και με ένα όμορφο σκούρο ξύλινο δάπεδο, η διακοσμήτρια Rachel Oliver κράτησε το σκηνικό ουδέτερο με την χρήση ενός απαλού κίτρινου χρώματος στα υφάσματα. Με αυτόν τον τρόπο δένει αρμονικά και ο τοίχος και το δάπεδο, χωρίς να ανταγωνίζονται τα υπόλοιπα χρώματα.

Στόχος στην αντίθεση και στην αρμονία είναι η ιδανική ισορροπία. Για παράδειγμα, επιλέγουμε κύριο χρώμα από την βασική παλέτα χρωμάτων και πειραματιζόμαστε με στοιχεία αντίθεσης στα αξεσουάρ για να ζωηρέψουμε τον χώρο.

Όσο πιο ζωηρό είναι το κύριο χρώμα που θα διαλέξουμε, τόσο πιο προσεχτικοί και μετρημένοι πρέπει να φανούμε στην χρήση του. Μην ξεχνάμε ωστόσο, ότι η ένταση του χρώματος μικραίνει με κάθε ανάμιξη.

 

kat-%cf%87%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1-%ce%b4%cf%89%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9-002-libby-langdon-hgtvcom

Designer: Libby Langdon, Photo: Noel Sutheriand, hgtv.com

 

Αν είστε από εκείνους που έλκονται από έναν κίτρινο τοίχο, αλλά ανησυχείτε μην δημιουργήσετε πολύ ένταση στον χώρο και ψάχνεται έναν οδηγό για τις αποχρώσεις, τότε το παράδειγμα της σχεδιάστριας Libby Langdon είναι ενδεικτικό. Η χρήση χρωμάτων, όπως το γκρι, το μπλε ή ακόμα και μαύρο σε συνδυασμό με λευκές στρώσεις στα υπόλοιπα εξαρτήματα του χώρου, μπορεί να βοηθήσει να επιτευχτεί μια κομψή και αριστοκρατική εμφάνιση.

 

Πως θα ελαττώσω την χρωματική ένταση στο δωμάτιο;

Ο πιο γνωστός τρόπος για να «χαμηλώσουμε» την ένταση, είναι με την προσθήκη ουδέτερων τόνων, λευκών, μαύρων και διαφόρων αποχρώσεων του γκρι που είναι αποτέλεσμα ανάμιξης λευκού και μαύρου σε διάφορες αναλογίες.

Ο ουδέτερος τόνος του λευκού μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα σε χώρους με έντονο χρώμα (ή σχέδιο).

Οι γκρι αποχρώσεις των δευτερογενών και τριτογενών χρωμάτων είναι ιδανικές για να απαλύνουν την ένταση των συνδυασμών των χρωμάτων.

Το μαύρο προσθέτει θεαματικότητα αλλά γι αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί στην χρήση του για να αποφύγουμε υπερβολές.

 

kat-%cf%87%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1-%ce%b4%cf%89%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9-003-%ce%bc%cf%80%ce%bf%ce%b5%ce%bc-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b7%cf%83

Bohemian interior

 

Θεωρητικά η ανάμιξη διαφορετικών μοτίβων κανονικά δεν θα έπρεπε να δίνουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Όμως, στην περίπτωση που θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο στιλ, όπως για παράδειγμα την διαμόρφωση ενός πιο μποέμικου εσωτερικού (Bohemian interior), ο κατάλληλος συνδυασμών χρωμάτων με την ίδια φωτεινότητα δένει το σύνολο αρμονικά.

Εδώ πρέπει καταλάβουμε, ότι η φωτεινότητα ενός χρώματος εξαρτάται από την περιεκτικότητά του σε μαύρο, ενώ τόνος ενός χρώματος είναι η ιδιότητα που εκφράζει την σχέση του με το φώς (πχ πόσο έντονο ή σκούρο είναι όταν εκτίθεται σε φως υπό διαφορετικές οπτικές). Οι υψηλοί τόνοι αυξάνουν την ένταση, ενώ οι κοντινοί την μειώνουν.

 

kat-%cf%87%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1-%ce%b4%cf%89%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9-000-tara-seawright-hgtvcom

Designer: Tara Seawright, Photo: George Ross, hgtv.com

 

Σε αυτό το νέο και μοντέρνο υπνοδωμάτιο, η σχεδιάστρια Tara Seawright δημιούργησε μια έντονη ατμόσφαιρα, χρησιμοποιώντας το κίτρινο χρώμα σε μερικά μόνο αξεσουάρ του δωματίου, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον χρήστη να παίξει με το χρώμα με λίγες μόνο αλλαγές και να ανακαλύψει ποιο είναι το ιδανικό για αυτόν. Στο παράδειγμα αυτό παρατηρούμε επίσης ότι μόνο με τρία χρώματα, (λευκό, κίτρινο, μαύρο) το δωμάτιο είναι αισθητικά πλήρες.

 

Ποια είναι η ιδανική φωτεινότητα;

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι «οι επιτυχημένοι συνδυασμοί χρώματος εξαρτώνται τόσο από την σχέση του τόνου τους, όσο και από τις αποχρώσεις που διαλέγουμε να ενώσουμε».

Το θέμα της έντασης και της φωτεινότητας του χρώματος είναι τεράστιο και δέχεται μεγάλης ανάλυσης, γι αυτό και στη προκειμένη περίπτωση, για να αποφύγουμε την ανάλυση θα προτείνουμε απλά να ξεκινήσετε την διαδικασία της επιλογής με το να χρησιμοποιήσετε δυο χρώματα της αρεσκείας σας με την ίδια φωτεινότητα τόνου, φυλάσσοντας τα χρώματα που έχουν εμφατικά πιο σκούρους ή πιο φωτεινούς τόνους για τα αξεσουάρ.

Ένας άλλος πιο εύκολος τρόπος για να παίξουμε με την φωτεινότητα είναι με την χρήση των ειδικών εφέ χρωμάτων. Η χρήση αυτών των χρωμάτων δημιουργεί μια πιο ατμοσφαιρική αίσθηση και μπορεί να ενισχύσει τα χαρακτηριστικά του δωματίου. Καλό είναι να πειραματιστούμε  πρώτα με διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων σε κομμάτια σκέτου χαρτιού ταπετσαρίας.

 

kat-%cf%87%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1-%ce%b4%cf%89%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9-004-%cf%87%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b4%cf%81

Ταπετσαρία με έντονο μοτίβο (αραβούργημα) σε διάδρομο εισόδου

 

Υπάρχουν άλλα «τρικ» με το χρώμα;

Ένα από τα πιο γνωστά τρικ που μπορούν να εξαπατήσουν το μάτι είναι με την χρήση σχεδίου. Η επιλογή ταπετσαρίας με έντονο κατακόρυφο στοιχείο στο σχέδιο της (πχ. ρίγες) κάνουν τον τοίχο να φαίνεται πιο ψηλός.

Επίσης, η κάλυψη ενός ακραίου τοίχου ενός μακρού διαδρόμου με χαρτί ταπετσαρίας με έντονα σχέδια, θα τον φέρουν πιο κοντά και έτσι θα τραβήξει το μάτι από τους μακρούς πλαϊνούς τοίχους.

Στην περίπτωση που έχουμε επικλινής οροφή και δεν ξέρουμε ποια είναι τα όρια του τοίχου, μια έξυπνη λύση είναι να βαφτεί όλο το δωμάτιο σε ένα μόνο χρώμα και να χρησιμοποιήσουμε μια ζωφόρο για να δημιουργήσουμε μια εικονική  γραμμή οροφής.

Τέλος, ένα γνωστό τρικ ιδιαίτερα σε ψηλοτάβανα δωμάτια, είναι η χρήση ενός πιο σκούρου χρώματος στην οροφή από εκείνο που χρησιμοποιείται στους τοίχους του δωματίου για να φαίνεται πιο χαμηλό απ όσο πραγματικά είναι. Επιπλέον να θυμίσουμε ότι σε θολωτά τμήματα οροφής προτιμούνται τα πιο ανοιχτά χρώματα.

 

Θα συμβουλέψουμε αρχικά, να αφήσετε για λίγο στην άκρη τις κάρτες με τα δείγματα χρωμάτων και να πειραματιστείτε με την δική σας ανάμιξη, ξεκινώντας μέσα από μια περιορισμένη παλέτα και δείτε πόσες αποχρώσεις μπορείτε να πετύχετε.

Να επαναλάβουμε ότι σκούρα κόκκινα, πράσινα και μπλε χρώματα απορροφούν το φώς και κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μικρότερο, ενώ αντίθετα τα λευκά, κρεμ, κίτρινα και ανοιχτά κόκκινα αντανακλούν το φώς και κάνουν το μικρό δωμάτιο να φαίνεται πιο ευρύχωρο. [Φωτογραφία εξωφύλου: 70s style decoration