Μαμαδίστικες πρακτικές του χθες, που σήμερα δεν ισχύουν

Κατά τη διάρκεια των χρόνων, πολλές από τις καθημερινές πρακτικές που ακολουθούσαν οι μαμάδες για τα μωράκια τους έχουν αλλάξει, καθώς θεωρούνται όχι μόνο ξεπερασμένες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και επικίνδυνες για την υγεία των παιδιών. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα:
  • Μέλι στην πιπίλα. Παλαιότερα οι μανούλες, ιδιαίτερα στην επαρχία, συνήθιζαν να βάζουν λίγο μέλι στην πιπίλα, για να έχει πιο γλυκιά γεύση και έτσι το μωρό να την δέχεται ευκολότερα. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι μέχρι τα μωρά να γίνουν ενός έτους απαγορεύεται να φάνε μέλι, καθώς το πεπτικό τους σύστημα δεν είναι ακόμα ώριμο και τα σπόρια, που περιέχει το μέλι μπορεί να προκαλέσουν αλλαντίαση.
  • Φάσκιωμα. Μια ακόμα ξεπερασμένη πρακτική είναι το πολύ σφιχτό τύλιγμα με φασκιές, με το οποίο οι μαμάδες παλαιότερα πίστευαν ότι το μωράκι νιώθει ασφάλεια και ηρεμεί, καθώς του θυμίζει το περιβάλλον της μήτρας. Σήμερα, οι περισσότεροι παιδίατροι είναι κατά του φασκιώματος, αφού μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση των βρεφών, η οποία έχει συνδεθεί με το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Αντίθετα, προτείνουν ένα πολύ απαλό τύλιγμα με ένα ελαφρύ σεντονάκι.
  • Ύπνος μπρούμυτα. Γενιές και γενιές βρεφών έχουν κοιμηθεί μπρούμυτα, καθώς για πολλά χρόνια θεωρούνταν η πιο ασφαλής θέση ύπνου. Νεότερες έρευνες, όμως, έχουν δείξει ότι αυτή η θέση συνδέεται με το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, κι έτσι σήμερα οι παιδίατροι συστήνουν στις μανούλες να κοιμίζουν τα μωρά τους στο πλάι ή ανάσκελα.
  • Σαράντισμα. Σύμφωνα με την παράδοση, τόσο η λεχώνα όσο και το μωρό δεν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι, πριν σαραντίσουν. Επειδή, όμως, αυτό δεν έχει καμία επιστημονική βάση, οι παιδίατροι θεωρούν ότι, αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και η μαμά ντύσει σωστά το μωράκι της, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην βγει από το σπίτι, αν φυσικά το επιθυμεί.
  • Μεταφορά στα χέρια. Ευτυχώς, στις μέρες μας, σχεδόν όλοι οι γονείς κατανοούν πόσο σημαντικό είναι να μεταφέρουν το μωρό τους δεμένο στο ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου και έτσι το φαινόμενο να κρατούν οι μαμάδες το μωρό στα χέρια και να ταξιδεύουν τείνει να εκλείψει.