Μπρούσκο: «Πάω αμέσως στην αστυνομία και σε δίνω στην ψύχρα»

Η αχίλλειος πτέρνα του Διαμαντή δεν είναι άλλη από τη Δάφνη. Προκειμένου να την εμποδίσει να παντρευτεί τον Μύρο, κάνει τα πάντα, τα βάζει με όλους και φτάνει στο σημείο να απειλήσει ακόμα και τον ίδιο του τον ανιψιό.

 Από την Μαρία Μεταξητινού…

Οταν ο Σήφης μαθαίνει ότι ο Χαρίδημος είναι δημιούργημα του Διαμαντή, γίνεται έξαλλος και δεν διστάζει να τα βάλει με το θείο του και να τον «στολίσει» με μερικά επίθετα, όπως απατεώνας και αγύρτης. Ο καβγάς τους είναι μεγάλος στο σπίτι του Σήφη, με τον τελευταίο να του λέει ότι τον αηδιάζει και να του υπόσχεται ότι θα πει στην αλήθεια για το σατανικό του σχέδιο: «Θα σε δώσω, να το ξέρεις», του λέει και φυσικά το εννοεί.

Μετά από λίγες μέρες ο Σήφης τηλεφωνεί στη Δάφνη και της λέει ότι πρέπει να μιλήσουν για κάτι πολύ σοβαρό: «Οσο απίστευτο κι αν σου ακουστεί, ο Διαμαντής γνώριζε πάρα πολύ καλά τον Φίλιππο Δανέζη, τον ψεύτικο Χαρίδημο και δεν μίλαγε».

Η Δάφνη γίνεται έξαλλη: «Α! Το τέρας», ουρλιάζει και παράλληλα της φαίνεται παράξενο που ο Σήφης έκανε αυτή την αποκάλυψη, η οποία εκθέτει το θείο του: «Μου κάνει εντύπωση που δίνεις το θείο σου έτσι στεγνά. Μήπως παίζει κάτι άλλο;», τον ρωτάει με απορία, αλλά ο Σήφης της απαντάει: «Τίποτε απολύτως. Απλώς θέλω να ξέρεις την αλήθεια, γιατί όταν θα γίνει η δίκη θα πας να τον υποστηρίξεις καταθέτοντας για πίνακες που δεν είδες ποτέ! Σκέψου το λοιπόν. Δεν έχω κάτι άλλο να σου πω». Η Δάφνη τον ακούει και μένει πολύ σκεπτική, μέχρι που παίρνει την απόφαση να πάει απευθείας να αντιμετωπίσει τον Διαμαντή. Ετσι, πηγαίνει αμέσως στο σπίτι του Διαμαντή και ευθέως του λέει: «Ξέρω τι έκανες με τον ψεύτικο πατέρα τού Μύρου» και ο Διαμαντής φυσικά κάνει τον ανήξερο: «Τι έκανα; Τι σχέση έχω εγώ;», της λέει με ύφος δήθεν ότι έπεσε από τα σύννεφα, αλλά η Δάφνη δεν του αφήνει κανένα περιθώριο: «Δεν έχει νόημα να το αρνείσαι γιατί έμαθα. Δεν ντράπηκες; Ο Μύρος είναι μάλαμα, γιατί του το έκανες αυτό; Τι πίστευες ότι θα κερδίσεις; Μήπως εμένα; Μάθε λοιπόν ότι δεν πρόκειται ούτε στη δίκη σου να έρθω να καταθέσω, γιατί πλέον δεν πιστεύω λέξη απόσα λες. Μπορεί και να έκανες την απαγωγή της Μελίνας». Ο Διαμαντής μένει άγαλμα ειδικά από την τελευταία κουβέντα της και προσπαθεί να καταλάβει περισσότερα: «Μισό λεπτό γιατί με πήρες μονότερμα. Τι υποτίθεται ότι έχω κάνει;», τη ρωτάει. Η Δάφνη του κόβει την φόρα και του απαντάει κοφτά: «Δεν υποτίθεται. Ηξερες ότι αυτός που παρουσιάστηκε στον Μύρο για πατέρας του ήταν ο Φίλιππος Δανέζης. Τον γνώριζες αλλά δεν μίλησες. Δεν θα σου το συγχωρέσω ποτέ», του λέει, για να εισπράξει τη γνωστή ειρωνεία του Διαμαντή: «Τι μας λες; Εσύ δεν θα συγχωρέσεις εμένα; Που σε μάζεψα από το δρόμο και σε έκανα κυρία; Και πες ότι το ήξερα, τι υποχρέωση είχα εγώ απέναντι στον Μύρο τον Τζουτζουράκη για να του ανοίξω τα μάτια;», της λέει και η Δάφνη με ένα απλό «σε λυπάμαι» του γυρίζει την πλάτη και φεύγει.

Το μάτι του Διαμαντή γυρίζει και το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι ότι ο Σήφης έκανε πράξη την υπόσχεσή του… Ετσι πάει κατευθείαν στο σπίτι του και αρχίζει ο καβγάς. Ο Διαμαντής έξαλλος φωνάζει, αλλά ο Σήφης δεν καταλαβαίνει από αυτά: «Μη μου φωνάζεις εμένα, δεν σε φοβάμαι», του λέει και ο Διαμαντής πάει την κουβέντα ακόμα πιο κάτω, τονίζοντάς του το λόγο για τον οποίο φαντάζεται ότι ο Σήφης τα μαρτύρησε όλα στη Δάφνη: «Ξέρω καλά γιατί το κανες. Επειδή κρατάς το λόγο σου, αναγκαστικά, πως δεν θα ρθεις στη δίκη να καταθέσεις εναντίον μου, αλλά μου κάνεις σαμποτάζ επηρεάζοντας τους γύρω» και συνεχίζοντας γίνεται ακόμα πιο απειλητικός: «Κοίτα, ψήσε τη Δάφνη να έρθει να καταθέσει μην τραβήξω πίσω κι εγώ τον δικό μου λόγο! Αν ανοίξω το στόμα μου και πω για τον τύπο που δολοφόνησαν πίσω από το οινοποιείο, θα σας μπερδέψω όλους άσχημα για το έγκλημα που καλύψατε! Κι εσένα, Σήφη και τη Μελίνα και τον Αχιλλέα, κατάλαβες;», του λέει.

Ο Σήφης γίνεται έξαλλος. Αυτό που αισθάνεται πλέον για το θείο του είναι μόνο μίσος και η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη στις μεταξύ τους σχέσεις, όταν μετά από λίγες μέρες μαθαίνει ότι πίσω από την επαγγελματική καταστροφή με τα νοθευμένα κρασιά που έπαθε ο πατέρας του, βρίσκεται ο Διαμαντής. Το αίμα τού ανεβαίνει στο κεφάλι και μια ακόμα σφοδρή σύγκρουση είναι γεγονός. Ο Σήφης τσακώνεται άγρια μαζί του, ενώ ο Διαμαντής τα αρνείται όλα: «Εχω μεσάνυχτα για όλα αυτά που μου λες σχετικά με τον πατέρα σου», του λέει και φυσικά ο Σήφης του απαντάει: «Δεν περίμενα να το παραδεχθείς». Ετσι ο Διαμαντής περνάει σε εν ψυχρώ εκβιασμό: «Ελα να το τελειώνουμε, έχω και δουλειές! Πιάνεις τη Δάφνη και τα διαψεύδεις όλα. Αλλιώς πάω αμέσως στην αστυνομία και σε δίνω στην ψύχρα. Θα σας κάψω εσένα, τη Μελίνα, τον Αχιλλέα, τους πάντες!». Ομως ο Σήφης δεν δέχεται εκβιασμούς, του λέει ότι θα κρατήσει το λόγο του και δεν θα πάει να καταθέσει στη δίκη, αλλά συμπληρώνει: «Μην περιμένεις να εξευτελιστώ παίρνοντας πίσω την αλήθεια. Είμαι πιο τρελός από σένα. Αν μου πας κόντρα θα το διαπιστώσεις! Δοκίμασέ με!»