Πως να φτιάξεις Ταχινόπιτα – Η συνταγή

YΛΙΚΑ για 8 ταχινόπιτες

½ κιλό αλεύρι για ζύμωμα (χωριάτικο) + επιπλέον για να αλευρώσετε τον πάγκο εργασίας,
1 φακελάκι στιγμιαία μαγιά,
½  φλ. ζάχαρη,
1 φλ. νερό (περίπου),
½ κοφτό κουταλάκι αλάτι,
1/4 φλ. λάδι,
½ κουταλάκι μεχλέπι κοπανισμένο,
½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη,
1 κουταλάκι κανέλα.

Για τη γέμιση
1 ½ φλ. ταχίνι + λίγο επιπλέον,
5 κουταλιές χαρουπόμελο + ½ κουταλιά επιπλέον αν χρειαστεί,
1 κουταλάκι κανέλα.

660

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ και ανακατεύετε μέσα τη στιγμιαία μαγιά, τη μαστίχα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το μεχλέπι. Κάνετε ένα πηγαδάκι στο κέντρο και ρίχνετε μέσα το λάδι. Το τρίβετε με τις παλάμες σας, ώστε ν’ απορροφηθεί το λάδι και το μίγμα να υγραθεί. Προσθέτετε το νερό και το ζυμώνετε για να γίνει μια ζύμη λεία κι ελαστική (αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμη νερό ή αλεύρι). Μπορείτε, αν θέλετε, να ζυμώσετε στη ζύμη στο μίξερ, με τους γάντζους ζυμώματος.
Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για μια περίπου ώρα. Ελέγχετε αν είναι έτοιμη πιέζοντάς την με το δάχτυλο. Το αποτύπωμα πρέπει να μένει (θα κάνει μια μικρή γούβα). Αναμιγνύετε καλά όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ. Προθερμαίνετε το φούρνο 180°C.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 8 μέρη και ζυμώνετε κάθε κομμάτι σε μπάλα. Παίρνετε 1 κομμάτι ζύμης (κρατώντας την υπόλοιπη σκεπασμένη για να μη στεγνώσει) και το ανοίγετε με τη μηχανή φύλλου σε λεπτό φύλλο. Πρέπει να έχει μήκος περίπου 40 εκ. και πλάτος 12 εκ. περίπου. Απλώνετε πάνω σε λεπτή στρώση τη γέμιση (1 ½- 2 γεμάτες κουταλιές), αφήνοντας στις άκρες γύρω-γύρω ένα περιθώριο 2 εκ. Ύστερα, τυλίγετε το φύλλο σε σφικτό ρολό, ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά του φύλλου. Το στρίβετε σε σαλιγκάρι (κοχλία) και το βάζετε πάνω σε ταψί του φούρνου. Κάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Σκεπάζετε το ταψί με πετσέτα και αφήνετε τις ταχινόπιτες να φουσκώσουν για ½ περίπου ώρα.
Αν σας περισσέψει γέμιση, την ανακατεύετε με επιπλέον ταχίνι και αλείφετε ελαφρά τις ταχινόπιτες από πάνω. Αν όχι, τις αλείφετε μόνο με επιπλέον ταχίνι ανακατεμένο με λίγο ακόμα χαρουπόμελο. Τις ψήνετε για 20-25 περίπου λεπτά στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις κρυώνετε πάνω σε σχάρα.

Βασισμένη σε συνταγή της κας Δήμητρας Γεωργίου

Source :
xrysessyntages