Σοκάρει η φωτογραφία 4χρονου απο την Λευκωσια που κατάπιε κέρμα – Το αφαίρεσαν στο χειρουργείο (ΦΩΤΟ)

Στο χειρουργείο του Μακάριου Νοσοκομείου με κέρμα στο στομάχι μεταφέρθηκε τετράχρονο αγόρι όπου χειρουργήθηκε από τον γαστρεντερολόγο Ιωάννη Καϊμακλιώτη το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σύμφωνα με ανάρτηση του γιατρού στο facebook είναι το δεύτερο περιστατικό σε μόλις 48 ώρες καθώς και το Σάββατο είχε κληθεί να αφαιρέσει ξένο σώμα (κέρμα) από 9 χρονών αγόρι, στο χειρουργείο του Μακάριου Νοσοκομείου.

Στην ανάρτηση του ο γιατρός υπογραμμίζει πως οτιδήποτε βρίσκεται στο άμεσο οπτικό πεδίο των παιδιών μπορεί να καταποθεί. Σύμφωνα με τον Δρ Καϊμακλιώτη τα μικρά παιδιά κάτω των 3 ετών διερευνούν το περιβάλλον τους χρησιμοποιώντας την γεύση και την αφή. Έτσι, οι καταποσεις των ξένων σωμάτων είναι συχνότερες σε ηλικίες από 6 μηνών μέχρι 6 ετών.

Αιχμηρά αντικείμενα, μπαταρίες ή άλλα σώματα ενσφηνωμένα στον οισοφάγο πρέπει να αφαιρούνται. Ξένα σώματα που έχουν περάσει στο στομάχι είναι αναγκαίο να αφαιρούνται αμέσως αν στη σύστασή τους υπάρχουν τοξικές ουσίες.

Η συγκεκριμένη επέμβαση θεωρείται υψηλού κινδύνου και γενικά η αφαίρεση ξένων σωμάτων σε μικρές ηλικίες λόγω εύθραυστου τοιχωματικού βλεννογόνου απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και τεχνικές.

Κλείνοντας ο γιατρός αναφέρει πως γονείς και γιατροί έχουν υποχρέωση να προλαμβάνουν αυτά τα ατυχήματα και να μειώνουμε τον κίνδυνο που οι καταπόσεις αυτές μπορούν να επιφέρουν. Η παραπομπή σε νοσοκομείο με εξειδικευμένο προσωπικό κρίνεται απαραίτητη για αξιολόγηση και την επιτυχή αφαίρεση των ξένων σωμάτων και την αίσια έκβαση της κατάστασης.

Τετράχρονος κατάπιε κέρμα στη Λευκωσία – Το αφαίρεσαν στο χειρουργείο (pic)Τετράχρονος κατάπιε κέρμα στη Λευκωσία – Το αφαίρεσαν στο χειρουργείο (pic)