Τι ψωμί να φας, αν θες να χάσεις κιλά!

Η άποψη ότι πρέπει να εξαφανίσεις το ψωμί από τη διατροφή σου αν θες να χάσεις κιλά δεν είναι σωστή, από τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχουν εκεί έξω οι εναλλακτικές: ψωμί ολικής άλεσης ή σικάλεως ή πολύσπορο. Ωστόσο, και σ’ αυτή την περίπτωση δεν σημαίνει ότι μπορείς να καταναλώνεις ανεξέλεγκτα ποσότητες ούτε ότι το πολύσπορο ή της σίκαλης ή ακόμα και το μαύρο ψωμί που έχεις αγοράσεις είναι αποκλειστικά παρασκευασμένο από το αλεύρι από το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι (μπορεί η βάση τους να είναι το λευκό αλεύρι στο οποίο έχει γίνει πρόσμιξη σπόρων ή σίκαλης κ.ο.κ).

Πριν, λοιπόν, αγοράσεις ψωμί φρόντισε να μάθεις αν είναι παρασκευασμένο από αλεύρι ολικής άλεσης. Καλύτερα, δηλαδή, να προτιμήσεις λευκό ψωμί, αν το σικάλεως δεν είναι ολικής αλέσεως, αλλά και σ’ αυτήν την περίπτωση είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα σταρένιο ολικής αλέσεως που θρεπτικά είναι καλύτερο από το σικάλεως.

Σύμφωνα, πάντως, με τους αμερικανούς διατροφολόγους η σωστή «αναλογία» συστατικών που θα πρέπει να έχει ένα ψωμί ολικής αλέσεως, για να μη σε «γεμίσει» θερμίδες όταν το καταναλώνεις, είναι:
1-Να μην ξεπερνά τις 110 θερμίδες η μερίδα

2-Να περιέχει τουλάχιστον 2 γραμ. φυτικές ίνες

3- Να μην περιέχει περισσότερα από 4 γραμ.( δηλαδή 1 κ.γ.) ζάχαρη

4-Να περιλαμβάνει 3 ή περισσότερα γραμ. πρωτεΐνης

5-Να μην περιέχει καθόλου κορεσμένο λίπος

Σε συσκευασμένα ψωμιά είναι πολύ εύκολο να εντοπίσεις αν και τι ισχύει από τα παραπάνω στοιχεία, πριν τα αγοράσεις. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι τόσο εύκολο με τα ψωμιά που αγοράζεις από το φούρνο, για τα οποία ωστόσο μπορείς για αρχή να κάνεις την απλή ερώτηση για το αλεύρι ή άλευρα από τα οποία έχει παρασκευαστεί.

Όσο για το πόσο ψωμί πρέπει να καταναλώνεις, αυτό θα στο πει σίγουρα ο διατροφολόγος σου, καθώς σε μια δίαιτα οι ποσότητες φαγητού καθορίζονται από τις ημερήσιες ανάγκες του κάθε ατόμου σε θερμίδες, ωστόσο να θυμάσαι ότι μια φέτα ψωμί είναι περίπου ίση με 30 γραμ. (μέγεθος φέτας του τοστ) και ισοδυναμεί σε 70 με 80 θερμίδες.

Source :
joytv