11 αλήθειες για τον γάμο από δικηγόρους διαζυγίων

Σοφές συμβουλές για να μη γίνουμε πελάτες τους!

Οι άνθρωποι που βλέπουν τα ζευγάρια στις χειρότερες στιγμές τους είναι λογικό να ξέρουν από πρώτο χέρι γιατί διαλύονται οι περισσότεροι γάμοι. Ας τους ακούσουμε.

1. Για να κρατήσει ένας γάμος δεν χρειάζεται μόνο αγάπη, χρειάζεται και ανοχή.

Μπορείτε να ανεχτείτε όλες τις παραξενιές του/της συντρόφου σας; Ακόμα και όσες δεν σας αρέσουν, είναι ανεκτές; Μην παντρευτείτε τον/τη σύντροφό σας νομίζοντας ότι οι παραξενιές του θα αλλάξουν, θα βελτιωθούν ή θα κοπούν. Καθώς μεγαλώνουμε μεγαλώνουν και οι παραξενιές μας. Αν λοιπόν υπάρχει κάτι που δεν μπορείτε να ανεχτείτε τώρα, είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορείτε να το ανεχτείτε και στο μέλλον. Η ανοχή μπορεί να μην είναι ρομαντική, αλλά είναι το κλειδί για έναν γάμο που θα διαρκέσει.

2. Μην αμφισβητείτε τις προθέσεις του/της συντρόφου σας.

Πολλά ζευγάρια που είναι στη διαδικασία διαζυγίου θεωρούν ότι υπάρχουν κακές -και μερικές φορές φρικτές- προθέσεις σε οτιδήποτε κι αν κάνει ο άλλος. Δεν βλάπτει ποτέ να υποθέτουμε το καλύτερο. Ακόμα κι αν κάνουμε λάθος, δεν κάνουμε κακό, και μπορεί να είναι η αρχή για μια καλύτερη σχέση.

3. Μη φοβάστε να ενισχύετε το εγώ του/της συντρόφου σας πότε πότε.

Μπορεί να ακούγεται χαζό, όμως ο/η συντροφός σας θέλει να νιώσει δυνατός/η, σέξι και ελκυστικός/η. Πολλά ζευγάρια έχουν χωρίσει λόγω απιστίας επειδή κάποιος τρίτος έδειξε σε έναν απ’ τους δυο συντρόφους το ενδιαφέρον που δεν έπαιρνε στο σπίτι του.

4. Βάλτε τον/τη σύντροφό σας πάνω απ’ τα παιδιά.

Ναι, δεν ακούγεται και πολύ ωραίο, αλλά πολλά ζευγάρια χωρίζουν απλώς και μόνο γιατί απομακρύνθηκαν τόσο πολύ μέσα στα χρόνια που πια δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλο. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να έρχονται πρώτα, αλλά αν δεν βάλουν πρώτα τον/τη σύντροφό τους και ο γάμος τους τελικά χαλάσει, αυτό δεν θα βοηθήσει και πολύ τα παιδιά.

5. Μην περιμένετε μέχρι να είναι πολύ αργά για να δουλέψετε κάποια πράγματα στον γάμο σας.

Δουλέψτε για τον γάμο σας όσο είναι ακόμα καλός, μην περιμένετε να υπάρξει κάποιο πρόβλημα για να το κάνετε. «Δουλειά» δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάτε σε σύμβουλο γάμου, απλώς ότι πρέπει να κανονίζετε μια βραδιά ραντεβού μέσα στον μήνα.

6. Όταν πρέπει να συζητήσετε κάτι σημαντικό, το σωστό timing είναι το παν.

Όταν θέλετε να ζητήσετε κάτι, να κάνετε κριτική, να πάρετε μια απόφαση ή να ζητήσετε συγνώμη, έχει μεγάλη σημασία να το κάνετε όταν ο/η σύντροφός σας είναι στα καλύτερά του. Ίσως την Παρασκευή το βράδυ, μετά από ένα ποτήρι κρασί, ή νωρίς το πρωί, πριν ξυπνήσουν τα παιδιά. Ας πούμε, η ώρα που μόλις έχετε γυρίσει και οι δύο εξαντλημένοι από τη δουλειά, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσετε κάτι σοβαρό. Το πιθανότερο είναι ένας από τους δυο, ή και οι δυο, να θυμώσει και να στενοχωρηθεί.

7. Πάρτε το απόφαση ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τον/την σύντροφό σας.

Πολλοί από μας, και ειδικά οι γυναίκες, έχουμε τη βαθιά επιθυμία να αλλάξουμε τον/τη σύντροφό μας. Από το να προσπαθούμε να τον κάνουμε να φορέσει χρώματα αντί για μαύρα και γκρι, μέχρι να θέλουμε να τον κάνουμε περιπετειώδη στο κρεβάτι ενώ είναι πιο παραδοσιακός. Τίποτα από όλα αυτά δεν λειτουργεί. Αποδεχτείτε τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας, αλλιώς βρείτε κάποιον άλλο.

8. Η αγάπη βρίσκεται στα μικρά πράγματα.

Βγείτε ραντεβού, μιλήστε με χαϊδευτικά, κάντε μικροπράγματα ο ένας για τον άλλον και μην ξεχνάτε πως η αγάπη αλλάζει και εξελίσσεται καθώς μεγαλώνουμε και αλλάζει η ζωή μας.

9. Η επικοινωνία είναι πραγματικά ο θεμέλιος λίθος κάθε υγιούς σχέσης.

Τα περισσότερα ζευγάρια που ζητούν διαζύγιο δηλώνουν ως αιτίες την απιστία, τις οικονομικές διαφορές ή την «αποξένωση». Όμως στην πραγματικότητα όλα αυτά είναι συμπτώματα και η αιτία πίσω τους είναι η έλλειψη συχνής και σταθερής επικοινωνίας. Αν τα ζευγάρια αφιέρωναν λίγο χρόνο για να συζητήσουν τι συμβαίνει στον καθένα από τους δύο, να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, πολύ λιγότερα θα έφταναν στο διαζύγιο.

10. Να είστε ενεργοί ακροατές.

Ακούστε ο ένας τον άλλον όταν τσακώνεστε. Αλλά ακούστε πραγματικά. Προσπαθήστε να καταλάβετε την οπτική του άλλου, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε. Αναγνωρίστε το πώς αισθάνεται ο άλλος, εκτιμήστε τη γνώμη του και δείξτε του ότι νοιάζεστε για εκείνον/η, ακόμα και την ώρα που μαλώνετε.

11. Ο γάμος δεν γίνεται ευκολότερος τη δεύτερη ή την τρίτη φορά.

Ο γάμος θέλει δουλειά, κι αν δεν είσαι διατεθειμένος να κάνεις τη δουλειά, με όποιον και να είσαι παντρεμένος θα είναι το ίδιο δύσκολο. Η δεύτερη (ή και η τρίτη) φορά δεν είναι ευκολότερη από την πρώτη. Στην πραγματικότητα, είναι ακόμα πιο δύσκολη, αν σκεφτείτε πόσα κουβαλάει ο καθένας.