Βιοψία στο μαστό: Χρειάζεται χειρουργείο;

Κατά τη διάρκεια της ζωή σας μπορεί να προκύψουν αλλαγές στον μαστό σας που να είναι αντιληπτές από εσάς ή ορατές σε κάποιο απεικονιστικό έλεγχο όπως είναι η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα μαστών και τη μαγνητική τομογραφία μαστών. Όταν μία τέτοια αλλαγή θέτει έστω και την ελάχιστη υποψία της κακοήθειας μπαίνει η ένδειξη της βιοψίας.

Τι είναι βιοψία του μαστού;

Είναι η εξέταση στο μικροσκόπιο του ιστού ή του ογκιδίου που αφαιρεί ο μαστολόγος από το μαστό. Στην ιατρική γλώσσα λέγεται «ιστολογική εξέταση».

«Ο όρος βιοψία στο μαστό είναι συνυφασμένος με τη χειρουργική βιοψία, δηλαδή με επέμβαση», τονίζει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, μέλος Δ.Σ της Ένωσης Ακτινολόγων Μαστού Ελλάδος (Ε.Α.Μ.Ε), Διευθυντής Απεικονιστικού Τμήματος Διάγνωσης Μαστού & Οστεοπόρωσης της Ευρωκλινικής Αθηνών, επισημαίνοντας συγχρόνως πως «κάποιες επεμβάσεις «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τη στερεοτακτική βιοψία που δεν απαιτεί χειρουργείο».

Η βιοψία είναι απαραίτητη στην περίπτωση της αμφιβολίας ενός ακτινοδιαγνώστη μαστού για το αν κάποια ευρήματα ορατά μόνο απεικονιστικά και όχι ψηλαφητά, όπως είναι οι μικροαποτιτανώσεις ή τα μικρά ογκίδια, είναι ύποπτα για κακοήθεια, οπότε σαφώς και απαιτούν βιοψία, δηλαδή λήψη υλικού για ιστολογική ταυτοποίηση.

Πώς γίνεται η στερεοτακτική βιοψία

«Υπολογίζουμε πως οκτώ στις δέκα γυναίκες θα είχαν αποφύγει το χειρουργείο με τη λύση της στερεοτακτικής βιοψίας με αναρρόφηση, διαδικασία που δεν είναι χειρουργική πράξη, μιας και πραγματοποιείται χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία της εξεταζόμενης, με ελάχιστη τοπική αναισθησία και με μια μικρή τομή στο δέρμα για την οποία δεν χρειάζονται ράμματα ενώ δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο ενώ η εξεταζόμενη πηγαίνει σπίτι της με τη χορήγηση απλής αντιβίωσης». Η στερεοτακτική βιοψία έχει μικρή διάρκεια, μόλις 45 λεπτών

«Σε ορισμένες περιπτώσεις όταν είναι μικρό το εύρημα, αυτό εξαφανίζεται με την αναρρόφηση», συμπληρώνει ο ιατρός, «και στο σημείο εκείνο αφήνουμε ένα μικρό κλιπ από τιτάνιο, ώστε στην περίπτωση που υπάρχει κακοήθεια να βοηθηθεί ο χειρουργός να εντοπίσει άμεσα την περιοχή στην οποία και θα επέμβει για αφαιρέσει το εύρημαι».

«Η στερεοτακτική βιοψία είναι απαραίτητο να γίνεται από εξειδικευμένο ακτινολόγο μαστού, εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και σε σωστά εξοπλισμένο κέντρο μαστού».