Βαριέσαι, ε; Πώς να μείνεις πιστή στη γυμναστική σου!

Ξεκινάς γεμάτη χαρά και ενθουσιασμό να γυμνάζεσαι αλλά κάπου στη μέση τα παρατάς. «Που να τρέχω τώρα με τόσο κρύο», «έχω δουλειά», «θα πάω για καφέ με τη Μαρία που έχω να τη δω και καιρό» και πολλές ακόμη καθημερινές δικαιολογίες είναι ικανές για να σε σταματήσουν. Όχι, φίλη μου! Δεν τα παρατάμε τόσο εύκολα. Μια έρευνα από το Arizona State University έκανε την σύγκριση μεταξύ γυναικών που έμειναν πιστές στο πρόγραμμά τους για πάνω από δεκαοκτώ μήνες και κάποιων άλλων που απλά τα παράτησαν. Οι συνήθειες που προέκυψαν από τις γυναίκες που δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια, θα σου φανού χρήσιμες.

Προτίμησε το «έξω»

Οι γυναίκες που ακολούθησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα το πρόγραμμα γυμναστικής τους, συνήθιζαν να γυμνάζονται έξω. Στην πραγματικότητα, γυμναζόντουσαν 11 λεπτά παραπάνω κάθε μέρα αν έκαναν την καθιερωμένη προπόνησή τους σε εξωτερικό χώρο. Αντιθέτως, οι αθλούμενοι που τα παράτησαν ήταν στο έλεος των ωρών του γυμναστηρίου, μια βολική δικαιολογία για να μην πηγαίνουν.

Αύξησε σταδιακά την ένταση

Αν ξεκινήσεις πολύ επιθετικά μπορεί να οδηγηθείς στην αποτυχία. Στη μελέτη που έγινε, οι πιο αφοσιωμένοι αθλητές δεν μπήκαν εξ αρχής σε ένα δυναμικό πρόγραμμα, αλλά ξεκίνησαν να κάνουν 150 λεπτά μέτρια προς έντονη άσκηση για τις πρώτες εβδομάδες. Συμπέρασμα: ξεκίνα αργά μέχρι να σου γίνει συνήθεια. Ειδάλλως δεν θα αντέξεις.

Παρακολούθησε τις προπονήσεις σου

Οι πιο συνεπείς αθλούμενοι ήταν εκείνοι που κατέγραφαν την αθλητική δραστηριότητά τους σε χαρτί. Μετά από κάθε προπόνηση, σημείωσε τις επαναλήψεις που έκανες στις ασκήσεις ή τα χιλιόμετρα που έτρεξες. Αυτό θα σε βοηθήσει να παρακολουθήσεις την πρόοδό σου αλλά αποτελεί κι ένα κίνητρο για να γίνεις ακόμη καλύτερη.