Εάν τα ρούχα σου μπορούσαν να μιλήσουν, τι θα έλεγαν για σένα;

Χωρίς αμφιβολία, αυτά που επιλέγεις να φορέσεις λένε πιο πολλά για την προσωπικότητά σου, απ’ ότι μπορείς να φανταστείς. Αυτά που επιλέγεις να φορέσεις μπορούν να εκφράσουν τους στόχους και τις επιθυμίες σου. Τα χρώματα που επιλέγεις μπορούν να επηρεάσουν την διάθεσή σου, την αυτοπεποίθησή σου ακόμα και τον τρόπο που σε βλέπουν οι άλλοι.

Πολλοί επαγγελματίες του χώρου της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας και της μόδας, ασχολούνται με τους τρόπους, με τους οποίους το ένδυμά μας μπορεί να επηρεάσει ή ακόμα και να οδηγήσει σε επιθυμητές συμπεριφορές.

Μια επιστημονική έρευνα στον χώρο της Ψυχολογίας Μόδας από την Αγγλίδα Κάρεν Πάιν, έδειξε ότι αυτό που επιλέγει να φορέσει μια γυναίκα εξαρτάται από την διάθεσή της. Επίσης, τα ευρήματα έδειξαν, ότι από τις 100 γυναίκες που ερωτήθηκαν οι μισές απάντησαν, πως όταν έχουν κακή διάθεση προτιμούν να φορέσουν τζιν ή ρούχα που δεν τονίζουν το σώμα τους.

moda

 

Μια ακόμη έρευνα έδειξε, ότι οι άντρες παρατηρούν περισσότερο αυτά που φοράνε οι γυναίκες παρά το σώμα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Επιπλέον, απάντησαν πως βλέπουν περισσότερο ερωτικά τις γυναίκες που φορούν κόκκινο χρώμα και τις θεωρούν πιο ελκυστικές και υγιής.
Η εικόνα μας είναι ένα κομμάτι της προσωπικότητάς μας. η σχέση της εξωτερικής εμφάνισης και του εσωτερικού μας κόσμου είναι αμφίδρομη. Με απλά λόγια μπορούμε να πούμε πως ό,τι είσαι μέσα είσαι και έξω. Τα ρούχα μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερο αγχωμένοι και να ανεβάσουν την διάθεση.

Αυτό σημαίνει πως η σωστή επιλογή του ενδύματος, του στυλ και του χρώματος μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά, να μειώσει το άγχος, να οδηγήσει σε πιο θετική αντίληψη της εικόνας σου και να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση σου.

Γράφει η Ιλόνα Μαρκοσιάν, Ψυχολόγος Μόδας

ilona-1