Χωρίσατε; Πως θα αντιδράσει εκείνος (και δεν το ξέρεις) και πως εσύ;

Ένας χωρισμός δεν είναι ευχάριστος για κανέναν, όμως ο τρόπος που θα τον αντιμετωπίσει κάποιος, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, εξαρτάται από το φύλο του. Ενώ κάθε χωρισμός μπορεί να προκαλέσει πόνο τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, ο τρόπος που θα τον βιώσουμε είναι εντελώς διαφορετικός.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Binghamton και το University College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν την θλίψη μετά από το τέλος μιας σχέσης διαφορετικά από τους άντρες. Στην έρευνα που συμμετείχαν 5,705 άντρες και γυναίκες, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα Huffington Post, εστίασε στους χωρισμούς που είχαν βιώσει οι συμμετέχοντες και στον τρόπο που τους αντιμετώπισαν. Από το 98% των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι είχαν βιώσει ένα χωρισμό το 96% είπε ότι βίωσαν ένα συναισθηματικό τραύμα (μέσω θυμού, κατάθλιψης ή άγχους) και το 93% ότι είχαν και ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως ναυτία, έλλειψη ύπνου ή απώλεια κιλών.

Ενώ η θλίψη που βιώνουν οι άντρες και οι γυναίκες μετά από ένα χωρισμό δεν διαφέρει, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο τρόπος που εκφράζουν τη θλίψη τους διαφέρει. Οι γυναίκες εστιάζουν περισσότερο σε θέματα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης ενώ οι άντρες εστιάζουνστην διάρκεια της θλίψης που ένιωθαν και την ένταση. Με λίγα λόγια, οι γυναίκες μετά από ένα χωρισμό νιώθουν προδομένες, ενώ οι άντρες νιώθουν ‘πένθος’ για τη σχέση που τελείωσε και μάλιστα για μεγαλύτερο διάστημα από ότι οι γυναίκες. Μάλιστα, αυτοί που ζήτησαν από τον σύντροφό τους να χωρίσουν ένιωθαν λιγότερη θλίψη- και στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ήταν γυναίκες- ενώ η πιο κοινή αιτία χωρισμού ήταν η έλλειψη επικοινωνίας.