Για όλες τις ηρωίδες που παλεύουν καθημερινά τον καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι το πιο κοινό είδος καρκίνου για τις γυναίκες παγκόσμια.

Γράφει η Δρ. Παυλίνα Αντωνίου,  Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος

1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε κάποιο στάδιο της ζωής της.

Η διάγνωση καρκίνου του μαστού μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα: φόβο για το μέλλον («τι θα γίνει τώρα;»), σοκ («δεν περίμενα να συμβεί σε μένα»), θυμό («γιατί σε μένα;»), δυσπιστία (ειδικά όταν νιώθετε υγιής), ανακούφιση (που επιτέλους εντοπίστηκε το πρόβλημα), άγχος (για την θεραπεία και το μέλλον), λύπη (για τις ανεπιθύμητες αλλαγές που έπονται), ή και συναισθηματικό μούδιασμα (ένα αίσθημα «κενού»).  Όποιο και να ήταν το αρχικό σας συναίσθημα, το πιο πιθανόν είναι ότι θα αλλάζει και θα παίρνει διαφορετικές μορφές με τον καιρό. Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθετε αγχωμένη κάποιες μέρες, και πιο αισιόδοξη άλλες.  Η κάθε γυναίκα αντιμετωπίζει την διάγνωση καρκίνου του μαστού διαφορετικά: δεν υπάρχει λίστα με «σωστά» ή «λάθος» συναισθήματα. Σε αρχικό στάδιο, αναγνωρίστε αυτά που νιώθετε και αγκαλιάστε οποιανδήποτε ανάγκη σας για στήριξη και αυτό-φροντίδα. 

Είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε, να έχετε μια υγιής διατροφή, να δραστηριοποιήστε, και όταν μπορείτε, και το επιτρέπει η θεραπεία σας, να κάνετε αυτά που απολαμβάνετε.  Ενημερωθείτε σωστά όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού, την θεραπεία, τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα κοινωνικά δίκτυα στήριξης που υπάρχουν (ακολουθούν σχετικοί συνδέσμοι στο τέλος).

Ο τρόπος που βλέπετε τον καρκίνο και το πώς επηρέασε το σώμα σας είναι πιθανόν να αλλάξει με τον χρόνο.  Πώς θα αντιμετωπίσετε τον καρκίνο επίσης εξαρτάται από τον περίγυρο σας: μερικές γυναίκες εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματα τους, ενώ άλλες νιώθουν πώς πρέπει να βάλουν μια «μάσκα γενναιότητας» για να μην στεναχωρούν τους κοντινούς τους ανθρώπους.  Μην ξεχνάτε πως είναι προσωπική σας απόφαση αν θα μοιραστείτε – και με ποιόν – αυτή την διάγνωση.  Είναι πολύ σημαντικό όμως, να έχετε κάποιον κοντά σας ο οποίος μπορεί να σας στηρίξει (πρακτικά ή / και συναισθηματικά) όταν το χρειάζεστε και με τον οποίο μπορείτε να μιλάτε ανοιχτά.  Είναι μια ανακούφιση! Είναι φυσιολογικό σε μια τέτοια φάση να χρειαζόμαστε κάποιον, και είναι εντάξει να ζητάμε βοήθεια (είτε από οικογένεια, φίλους, συναδέλφους, ειδικούς ψυχικής υγείας). 

Οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να ξαφνιαστούν, να στεναχωρηθούν, ή να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν (η λέξη «καρκίνος» προκαλεί πολλές φορές άβολα συναισθήματα).  Μην αφήσετε τον εαυτό σας να νιώσει υπεύθυνη για αυτό: o καρκίνος δεν είναι δικό σας φταίξιμο και ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται τον χρόνο του για να επεξεργαστεί τα συναισθήματα του.

Αυτά που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι γύρω σας είναι:

α) Να ζητήσουν στήριξη από ειδικούς για το πώς να επεξεργαστούν τα δικά τους συναισθήματα ή για το πώς να στηρίξουν εσάς.

β) Να προσφέρουν πρακτική βοήθεια (π.χ. μαγείρεμα, καθάρισμα, να μαζέψουν τα παιδιά από το σχολείο, να είναι μαζί σας στην θεραπεία, κτλ.).

γ) Να προσφέρουν συναισθηματική στήριξη. Τα συναισθήματα μιας γυναίκας με καρκίνο του μαστού μπορεί να αλλάζουν από μέρα σε μέρα, ή ώρα σε ώρα.  Είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιος με τον οποίο εκφράζεστε ελεύθερα, που μπορεί να σας ακούσει, να μείνει κοντά σας αν δακρύσετε χωρίς καμία επικριτικότητα, ή και αν το έχετε ανάγκη να σας προσφέρει μια ζεστή αγκαλιά.  Κάποιος που να είναι ουσιαστικά παρών.

Για όλες τις ηρωίδες που παλεύουν καθημερινά με τον καρκίνο του μαστού: ας είναι η ελπίδα μεγαλύτερη από τον φόβο, ας ανακαλύπτετε καθημερινά την δύναμη σας.  

Ακολουθούν χρήσιμοι συνδέσμοι για ενημέρωση και στήριξη. 

http://www.bococ.org.cy/en/about-us

http://www.breastcenter.com.cy/

https://www.breastcancercare.org.uk

https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer/living-with/