Η μανία του «φατσοβιβλίου» αλλιώς Facebook κλείνει σπίτιά; Ολη η αλήθεια!

Γράφει η Καρανίκκη Αγγέλα – Ψυχολόγος

Αναμφισβήτητα το «φατσοβιβλιό» και γενικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν καλό στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, όχι όμως απαραίτητα και στην ερωτική ζωή. Η υπερβολική και συνεχόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη σχέση και να καταστρέψει ακόμα και ένα γάμο. Δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζεις. Η κάθε δημοσίευση που γίνεται από τον κάθε «χρήστη» μπορεί να οδηγήσει τη σχέση σου στο χείλος του γκρεμού αν το ζευγάρι δεν είναι ισορροπημένο και δεν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμός.

Οι πλείστοι «ενεργοί» χρήστες του φατσοβιβλιού, συχνά πυκνά επιδιώκουν «διαδικτυακή επαφή» με τους πρώην τους. Οι αναμνήσεις από μια φωτογραφία, μια γιορτή, τα γενέθλια, ένα τραγούδι ακόμα και ο χαμός κάποιου αγαπημένου προσώπου μπορεί να φέρει στο προσκήνιο μνήμες του παρελθόντος, απωθημένα και να αρχίσουν να παίρνουν φωτιά τα μηνύματα μεταξύ τους. Σε αντίθεση αυτοί που δεν χρησιμοποιούν το φατσοβιβλιό, είναι λιγότερο πιθανό να επικοινωνήσουν με πρώην συντρόφους, αφού δεν δίνονται και οι αφορμές για να ξεκινήσει μια οποιαδήποτε συζήτηση που μπορεί να αναζωογονήσει αυτή την παλιά σχέση.

Η υπερβολική χρήση του κοινωνικού δικτύου, προκαλεί φθείρει την σχέση, χάνεται η ουσία της συζήτησης, ο ποιοτικός χρόνος μεταξύ του ζευγαριού, αρχίζουν τα παράπονα, οι καυγάδες, οι καθημερινοί πειρασμοί  αυξάνουν τις πιθανότητες απιστίας, χωρισμού και κατ’ επέκταση διαζυγίου. Τα νερά σε μια σχέση δεν ταράζονται μόνο υπό την απειλή κάποιας πρώην σχέσης αλλά από το άγχος για το τι συμβαίνει στο προφίλ του νυν συντρόφου.

Στο «βωμό» της φωτογραφίας και τον απαριθμητών «ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ» ξεχνάμε να ζήσουμε όμορφές στιγμές με φίλους, συγγενείς, γνωστούς.  Επίσης σταματήσατε να θαυμάζετε τα όμορφα μέρη και την εκθαμβωτική θέα που μας προκαλεί ένας ωραίος ο χώρος, το σπίτι σας, ο κήπος σας , το χωριό σας, το ξενοδοχείο που πήγατε διακοπές παρά μόνο ψάχνετε να βρείτε το κατάλληλο μέρος να φωτογραφίσετε την πιο ωραία εικόνα που μπορείτε να βγάλετε και αφού την επεξεργαστείτε κατάλληλα να την κοινοποιήσετε να δουν φίλοι και εχθροί πώς περνάτε σε διάφορες φάσεις της καθημερινότητας σας. Οι φίλοι για να θαυμάσουν το παρουσιαστικό σας και οι «εχθροί» για να χλομιάσουν από τη ζήλια τους.

Αυτό έχει ως συνέπεια να χάνετε το νόημα και τη σημασία μιας επίσκεψης, ενός καφέ ή γιορτής με φίλους απλά και μόνο για να είσαστε και εσείς μέρος της σύγχρονης ζωής η οποία απαιτεί να γνωρίζουν όλοι ανά πάσα ώρα και στιγμή τι κάνετε και πού βρίσκεστε. Η διαδικτυακή συμπεριφορά καθορίζει την ποιότητα του δεσμού. Την επόμενη φορά που θα ποστάρεις σκέψου καλύτερα. Να κάνετε πράγματα γιατί το νιώθετε κι όχι γιατί πρέπει να ποστάρετε κάτι για να δείξετε την παρουσία σας ή να αναζητάτε επιβεβαίωση ανάμεσα από γνωστούς και άγνωστούς. Εν μέρει αύτη η κατάσταση επιβάλλεται από την κοινωνία για να είμαστε αποδεχτοί και «cool».

Η αυτοπεποίθηση μπορεί να εκτοξευθεί στα ύψη με ένα κομπλιμέντο από το σύντροφο δεν χρειάζεται να ποστάρετε όλο «νάζι» στο φακό με αποτέλεσμα να προκαλέσετε νεύρα και ανασφάλεια στο σύντροφο σας. Ως επακολουθώ της ανασφάλειας σας θα αρχίσουν οι «κρυφοί» έλεγχοι του προφίλ του συντρόφου για να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει κάτι πονηρό. Αλήθεια πόσο ψυχοφθόρο μπορεί να είναι αυτή η κατάσταση αναρωτηθήκατε ποτέ;

Το επόμενο στάδιο είναι να προτείνετε στο σύντροφο σας να κάνετε κοινό προφίλ για να μπορείτε πιο εύκολα να έχετε πρόσβαση στα μηνύματα και τις καινούργιες γνωριμίες χωρίς το φόβο να σας καταλάβει ότι το κάνετε κρυφά εδώ και καιρό. Αυτή η πρόταση μόνο σεβασμό δεν αποπνέει ούτε για εσάς αλλά ούτε για τον σύντροφο σας γιατί προφανώς είχε ζωή και πριν από εσάς και αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη τότε δεν είναι υγιές η σχέση.  Για να είμαστε ξεκάθαροι αν δεν υπάρχει λογαριασμός στο κοινωνικό δίκτυο πριν το δεσμό και δημιουργήσουν κοινό μετά το δεσμό τότε είναι επιλογή τους και όχι μια χειραγωγημένη πράξη για να ελέγχουν «φανερά» το σύντροφο τους.   

Ένα άλλο κομμάτι είναι η προσωπική κατάσταση του καθενός που αν και για πολλούς και πολλές δεν είναι εμπόδιο  για να αρχίσουν τα κομπλιμέντα ή για να εκφράσει το θαυμασμό για τις αναρτημένες φωτογραφίες. Η συμβουλή μου αν είστε στην αρχή της σχέσης ή αν δεν είστε σίγουροι για τον δεσμό σας είναι να μην έχετε καθόλου πληροφορίες για την προσωπική σας κατάσταση για να αποφευχθούν καυγάδες και φράσεις όπως «υπάρχει λόγος που δεν δημοσιοποιείς την σχέση μας» ή «κάποιος δεν θες να το δει».

Ο γάμος έχει αρκετές δυσκολίες στην καθημερινότητα η οποία φθείρει της σχέσης και αν οι ίδιοι δεν προσπαθείτε να επιβεβαιώνεται το άλλο σας μισό τότε σίγουρα θα το κάνει κάποιος άλλος, σε συνδυασμό τότε μόλις «άνοιξε» η πόρτα για το τρίτο πρόσωπο. Η βασική διαφορά ανάμεσα στο άνδρα και στη γυναίκα αν μπει στη ζωή του συζύγου μια γυναίκα, αυτός τις περισσότερες φορές ξαναγυρίζει στο σπίτι του. Αν μπει στη ζωή της συζύγου, συνήθως τελειώνει και ο γάμος. Στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτεις να ξεκουραστείς, να χαλαρώσεις ανοίγεις τον υπολογιστή και μέσα από το φατσοβιβλιό έχεις μέσα από το σπίτι σου, όλον τον κόσμο για να ρίξεις μια ματιά στις ωραίες υπάρξεις αν είσαι άντρας και η γυναίκα να αναζητήσει την επικοινωνία αφού αποξενώνεται και νιώθει παραμελημένη από τον άντρα της.

Κάπου εδώ δημιουργούνται οι παράλληλες σχέσεις γιατί απλά αυτό που αναζητάμε δεν το ψάχνουμε στο σύντροφο σας τον οποίο εσείς τον επιλέξατε. Προβληματιστείτε τι αλλάζει και γιατί ψάχνουμε στο μικρόκοσμο του «φατσοβιβλιού» την αγάπη, την κατανόηση και την επιβεβαίωση από οποιοδήποτε άλλο και όχι από τον σύντροφό μας;