Καλοκαιρινά γυναικολογικά προβλήματα: Χρήσιμες συμβουλές από τον ειδικό

Η καλοκαιρινή περίοδος μπορεί να είναι συνυφασμένη με την ανεμελιά και τις ξέγνοιαστες στιγμές στην παραλία αλλά για τη γυναίκα υπάρχουν κίνδυνοι από τους οποίους πρέπει να προστατευθεί εγκαίρως. Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν τη γυναικολογική της υγεία και η αιτία τους βρίσκεται κυρίωςστη ζέστη, την υγρασία και τις αυξημένες σεξουαλικές επαφές.

Τα κυριότερα γυναικολογικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τις παραπάνω αιτίες είναι οι λοιμώξεις, οι κολπίτιδες, οι ουρολοιμώξεις και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο γυναικολόγος, Ανδρέας Κόμης μας ενημερώνει για τα κυριότερα γυναικολογικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα το καλοκαίρι και μας δίνει συμβουλές που αφορούν τη διατροφή και την καθημερινότητα για να προλάβουμε την εμφάνισή τους.

Ουρολοιμώξεις

Το καλοκαίρι, η εμφάνιση ουρολοιμώξεων είναι πιο συχνή, καθώς οι συνθήκες της εποχής ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων που προκαλούν την πάθηση. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις από τους άνδρες. Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι: τσούξιμο, συχνοουρία, αίσθημα βάρους στην κοιλιά, αιματουρία, πυρετός και ρίγη, ναυτία και εμετός.

Η συμβουλή μας είναι να καταναλώνετε πολλά υγρά. Πίνοντας πολλά υγρά βοηθάτε τον οργανισμό σας και την ουροδόχο κύστη να αποβάλει περισσότερα ούρα και να απαλλαγεί από πιθανά μικρόβια που έχουν συσσωρευτεί. Λέγοντας πολλά υγρά εννοούμε περίπου 2.5 λίτρα υγρά την ημέρα.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισκέπτεστε την τουαλέτα κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη για ούρηση και μην κρατάτε την κύστη σας γεμάτη. Η στάση ούρων και άρα η συγκέντρωση πιθανών μικροβίων μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη.

Κολπίτιδες

Η κολπίτιδα μπορεί να εμφανιστεί μετά το καλοκαίρι ως αποτέλεσμα διαταραχής του φυσιολογικού pH και της μικροβιακής χλωρίδας του κόλπου που προκύπτει από την επαφή με το θαλασσινό νερό, το χλώριο και την άμμο.

Το σημαντικότερο είναι να αλλάζετε το μαγιό σας μόλις βγείτε από τη θάλασσα καθώς η υγρασία είναι βασική αιτία που προκαλεί τις κολπίτιδες.

Επίσης, θα πρέπει να φροντίζετε την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής με ντους μετά το μπάνιο στη θάλασσα κατά προτίμηση με τρεχούμενο νερό ή τα κατάλληλα προϊόντα μετά από υπόδειξη του ιατρού.

Αποφεύγετε την επαφή με την υγρή άμμο, χρησιμοποιώντας πάντα ψάθα και πετσέτα.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα η προφύλαξη γίνεται με τη χρήση του προφυλακτικού. Η χρήση του προφυλακτικού δεν προφυλάσσει μόνο από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά και από πολύ σοβαρά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Περίοδος και καλοκαίρι

Δυο προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν σε σχέση με την περίοδο της γυναίκας το καλοκαίρι. Το ένα είναι ο συνδυασμός μπάνιου και περιόδου και το άλλο είναι η πιθανή αλλαγή στις ημερομηνίες της περιόδου.

Στην ερώτηση αν επιτρέπονται τα μπάνια στην θάλασσα όταν η γυναίκα έχει περίοδο, η απάντηση είναι ναι. Η χρήση ταμπόν βοηθάει στο να νιώθει πιο άνετα καθώς δημιουργεί ένα φραγμό στον κόλπο. Αυτό που είναι σημαντικό για την υγιεινή της περιοχής είναι να το αλλάζει σε τακτική βάση – να μην το κρατάει πάνω από 2 με 3 ώρες.

Τα ταξίδια και η αλλαγή στον προγραμματισμό λόγω των διακοπών μπορεί να προκαλέσουν κάποια διαταραχή στην περίοδο. Είναι καλό να παρατηρήσετε την πορεία της περιόδου μετά το καλοκαίρι και να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας για την απαραίτητη γυναικολογική εξέταση και υπερηχογράφημα μετά το καλοκαίρι.

Γενικές συμβουλές για την υγεία της ευαίσθητης περιοχής το καλοκαίρι

  • Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα και ρούχα με πιο χαλαρή εφαρμογή και αποφύγετε τα στενά μαγιό, εσώρουχα και ρούχα.
  • Κατά τη σεξουαλική επαφή προτιμήστε ένα λιπαντικό που έχει ως βάση το νερό και μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τον ερεθισμό του κόλπου.
  • Μπορείτε να λάβετε προβιοτικά μετά από υπόδειξη του ιατρού σας ως πρόληψη για τη διατήρηση της ισορροπίας του φυσιολογικού μικροβιώματος στον κόλπο. Εναλλακτικά εντάξτε στο διαιτολόγιό σας το γιαούρτι το οποίο περιέχει προβιοτικά.
  • Σχολαστική τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής