Πώς να μην πάρεις κιλά στις γιορτές χωρίς να στερηθείς!

Οι γιορτές πλησιάζουν, μια περίοδος γεμάτη γευστικούς πειρασμούς, γλυκούς ή αλμυρούς.

Φώτης Φωτίου 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα, μπαίνουμε σε άλλους ρυθμούς, χαλαρώνουμε και αφήνουμε τον εαυτό μας να κάνει «παρατυπίες», είτε στο δικό μας σπίτι είτε εκτός. Όσο, όλη αυτή η «χαλαρότητα» κορυφώνεται στο τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τόσο παραδινόμαστε χωρίς αντιστάσεις στα γιορτινά πιάτα και οι θερμίδες κάνουν κι αυτές «πάρτι» μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη και τα λιπαρά.

Τα Χριστούγεννα είναι μια δοκιμασία για τον καθένα που προσπαθεί να ακολουθήσει μία δίαιτα, είτε είναι για αδυνάτισμα, είτε είναι για λόγους υγείας ή απλά σωστής διατροφής. Για όσους έχουν νηστέψει, η επανένταξη όλων των ομάδων τροφίμων στο διαιτολόγιο τους πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή, διότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και γαστρεντερικές διαταραχές. Γνωρίζοντας ότι ο μέσος άνθρωπος κατά την διάρκεια των γιορτών παίρνει 1,5-2 κιλά, είναι αναγκαία λίγη προσοχή, ώστε να αποφύγουμε αυτή την ενοχλητική πρόσληψη βάρους. Το επιπλέον αυτό βάρος βασίζεται στην νοοτροπία που έχουμε αυτές τις γιορτινές μέρες «Τα Χριστούγεννα είναι μία φορά το χρόνο ας το γιορτάσουμε τρώγοντας»! 

Ένα από τα συχνότερα επίσης λάθη που κάνουμε αυτό το διάστημα, σχετίζεται με την παράδοξη νοοτροπία που μας διέπει για τις γιορτές. Ζούμε την ψευδαίσθηση ότι τα γλυκά αυτά δεν μπορούμε να τα δοκιμάσουμε σε άλλη περίοδο του χρόνου, σαν να αποτελούν κάτι το απαγορευμένο. Ως εκ τούτου, αυτές οι διατροφικές υπερβολές οδηγούν σε υπερκατανάλωση φαγητού, ποτού και γλυκού. Επομένως, η ζυγαριά καθώς περνάνε οι μέρες μας εκπλήσσει δυσάρεστα!

Συνοψίζοντας, για να αποφύγουμε την ανεπιθύμητη πρόσληψη κιλών, αλλά και να απολαύσουμε ταυτοχρόνως όλους τους γιορτινούς πειρασμούς, θα πρέπει να προσέξουμε και να ακολουθήσουμε τους εξής απλούς κανόνες:

  1. Στις γιορτινές εξόδους και στα οικογενειακά καλέσματα, θα πρέπει πάντα να προτιμούμε μεγάλες μερίδες λαχανικών ή σαλάτας, ώστε να επέρχεται ο κορεσμός της πείνας με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.
  2. Προσέχουμε να μην αλλάζουμε τις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, αλλά ούτε και να παραλείπουμε γεύματα πριν από το εορταστικό τραπέζι. Αυτό προφανώς θα μας αυξήσει την πείνα και θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού. 
  3. Στο πιάτο μας βάζουμε μικρές ποσότητες από τα φαγητά που θα προσφέρονται και τρώμε αργά. Αυτό αφενός θα μας ικανοποιήσει δοκιμάζοντας πολλές γεύσεις, χωρίς να στερηθούμε κάτι που μας αρέσει, και αφετέρου η αργή μάσηση θα επιφέρει κορεσμό της πείνας. 
  4. Τα γλυκά των Χριστουγέννων είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ένα κάθε φορά (κουραμπιές ή μελομακάρονο) και να το προτιμάμε σαν ενδιάμεσο γεύμα, πάρα να είναι σε συνέχεια ενός κύριου γεύματος. Αν επιλέξουμε άλλο γλυκό η σοκολάτα τότε να προσέχουμε την ποσότητα.
  5. Συνήθως καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ που κάποτε συνοδεύεται είτε με αναψυκτικό είτε με χυμό που του προσθέτει επιπλέον θερμίδες. Ένα καλό κρασί είναι μια εναλλακτική επιλογή που αν καταναλωθεί με εγκράτεια αποτελεί την ιδανική επιλογή αλκοολούχου. 
  6. Δεν ξεχνάμε να καταναλώνουμε αρκετό νερό μέσα στη μέρα για να είμαστε ενυδατωμένοι, αλλά και για την αποτοξίνωσή μας μέσω της διούρησης. 
  7. Κοιμόμαστε καλά, εφόσον ο ύπνος βοηθά στην ομαλή λειτουργία του σώματος μας και ταυτόχρονα ρυθμίζονται οι ορμόνες που επιτελούν έργο, τόσο μεταβολικά όσο  και ψυχολογικά. 
  8. Τέλος, όσοι γυμνάζεστε σε τακτική βάση, συνεχίστε το πρόγραμμα σας! Μπορούμε να μειώσουμε, αλλά όχι να εγκαταλείψουμε τη φυσική μας δραστηριότητα.

Καλά Χριστούγεννα καλό νέο έτος! Απολαύστε υπεύθυνα!

Φώτης Φωτίου 

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος