Τι ΔΕΝ είναι απαραίτητο για το νεογέννητο σου

little child baby smiling lying under thr towel

Τι ΔΕΝ είναι απαραίτητο για το νεογέννητο σου

Η ώρα της γέννας πλησιάζει σιγά σιγά και είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις το σαφάρι αγορών για το μωράκι που περιμένεις. Κατακλύζεσαι από διαφημίσεις, απόψεις, συμβουλές και ψάχνεις να μάθεις τι είναι τελικά απαραίτητο να αγοράσεις και τι όχι. Σίγουρα θα έχεις την απάντηση μόλις αποκτήσεις την εμπειρία, όπως όλες μας άλλωστε. Αλλά μέχρι τότε ρίξε μια ματιά εδώ, τι ΔΕΝ θα χρειαστεί να αγοράσεις για το νεογέννητο σου και προσπάθησε να αποφύγεις τις περιττές αγορές:

 

1. Αποστειρωτές – πιπίλες – μπιμπερό – θήλαστρο – όλα μαζί: Είσαι αποφασισμένη να θηλάσεις ή να δώσεις φόρμουλα; Οι περισσότερες γυναίκες δεν το έχουν αποφασίσει πριν τη γέννα, δεν είναι σίγουρες και νομίζουν ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να εφοδιαστούν με όλα τα παραπάνω. Εγώ παρόλο που είχα αποφασίσει να θηλάσω, δεν ήξερα με σιγουριά αν θα γινόταν όπως το είχα σχεδιάσει. Έτσι δεν είχα πάρει πριν τη γέννα τίποτα που είχε σχέση με θηλασμό ή μη θηλασμό. Ένα είναι σίγουρο, ότι χρειαστείς από τα παραπάνω (και όχι όλα μαζί) θα μπορείς να το πάρεις και μετά τη γέννα, κανένα από αυτά δεν είναι απαραίτητο να το αγοράσεις από πριν. Άλλωστε δεν θα κλείσουν τα μαγαζιά, εκεί είναι και σε περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες.

 

2. Πανάκριβο καρότσι: Καλό ναι. Αλλά μην έχει την ίδια τιμή με ένα μηχανάκι. Ψάξτο καλά και βρες το καλύτερο σε σχέση τιμής ποιότητας. Να ξέρεις ότι οι τιμές για ακριβώς το ίδιο καρότσι παίζουν στα καταστήματα. Εγώ βρήκα το δικό μου σχεδόν 200 ευρώ φθηνότερα από ότι το έβρισκα στα άλλα.

 

3. Καλαθούνα – Λίκνο: Τα χρειάζεσαι για πραγματικά πολύ λίγο χρόνο και μετά απλά σου πιάνουν χώρο. Καλά θα ήταν να μπορούσες να τα έχεις και τα δυο αν ήσουν η KateMiddleton, αλλά δεν είσαι. Αντί για καλαθούνα χρησιμοποίησα το πορτ μπεμπέ του καροτσιού, που σε μένα φάνηκε πολύ πιο χρήσιμο.

 

4. Έπιπλο αλλαξιέρα: Οι περισσότερες νέες μαμάδες το βλέπουν παντού, νομίζουν ότι είναι απαραίτητο και ξοδεύουν αρκετά χρήματα για να το αγοράσουν. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται η αγορά ολόκληρου επίπλου αλλαξιέρας. Οποιοδήποτε έπιπλο πχ η συρταριέρα που έχεις ήδη μπορεί να γίνει αλλαξιέρα απλά τοποθετώντας πάνω το ειδικό μαξιλάρι για την αλλαγή της πάνας, το οποίο μεταφέρεται στο κρεβάτι, στο πάτωμα, σε οποιαδήποτε επιφάνεια σε βολεύει. Ακόμα όμως και το μαξιλάρι της αλλαξιέρας δεν είναι απαραίτητο. Μπορείς να αλλάζεις το μωρό πάνω σε ένα κρεβάτι, αρκεί να το κάνεις καθισμένη δίπλα στο μωρό και όχι σκυμμένη από πάνω του γιατί είναι κακό για τη μέση σου.

 

5. Ενδοεποικοινωνία:  Ουσιαστικά μας χρειάστηκε 2-3 άντε 4 φορές στην αρχή. Ε, δεν ζούμε και σε κανένα σπίτι που χάνεσαι μέσα. Πιο πολύ τη χρησιμοποιήσαμε για να κάνουμε πλάκες μεταξύ μας παρά για να ακούμε το μωρό. Αν όμως έχεις αμφιβολίες μπορείς να δανειστείς από κάποιον φίλο για λίγο καιρό, συγκεκριμένα για τον πρώτο καιρό. Όλο και κάποιος θα έχει.

 

6. Ειδικοί κάδοι για πάνες: Οι τύποι σχεδίασαν ένα κανονικό κάδο που σφραγίζει τις χρησιμοποιημένες πάνες και έτσι δεν μυρίζουν. Όμως τα έξοδα αυτού του κάδου δεν σταματούν στην αγορά του. Χρειάζεται ανταλλακτικές κασέτες κάθε μήνα περίπου και ανταλλακτικά σακουλάκια για τις πάνες. Αν αδειάζεις τον κάδο σου τακτικά ή αν βάζεις τις πάνες σε ξεχωριστές σακούλες και τις πετάς κάθε μέρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Σκέψου και την πιθανότητα υφασμάτινων πανών.

 

7. Διάφορα ακριβά αξεσουάρ: Μπανιέρες με 50 ευρώ, καλαθάκια καλλυντικών με 40 ευρώ, κασετίνα μωρού (νυχοκόπτες, χτενάκια) με 20 ευρώ, περιστρεφόμενο νανούρισμα για το κρεβάτι 60 ευρώ, ξέχνα τα, ήδη έκανες λογαριασμό 170 ευρώ. Υπάρχουν πολύ φθηνότερα.

 

8. Επώνυμα και ακριβά ρούχα και παπούτσια: Για να είμαι ειλικρινής, παπούτσια δεν χρειάζεται καθόλου το νεογέννητο. Κράτα τα χρήματα σου γιατί θα τα χρειαστείς όταν θα αρχίσει να περπατάει και θα χρειάζεται συχνές αλλαγές παπουτσιών μιας και τα ποδαράκια τους μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Τα επώνυμα και ακριβά ρουχαλάκια επίσης δεν είναι απαραίτητα. Σίγουρα ο λόγος που τα γλυκοκοιτάζεις είναι γιατί θέλεις το καλύτερο ύφασμα και ποιότητα να αγκαλιάζει το τρυφερό μωρό σου, όμως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ρούχων, πολύ καλής ποιότητας, που δεν είναι καθόλου ακριβά και δεν πληρώνεις το brand name. Επίσης θα πρέπει να τα ανανεώνεις συνέχεια γιατί θα του μικραίνουν σε χρόνο dt! Πόσα ακριβά ρουχαλάκια αντέχεις να αγοράσεις;

 

9. Gadgets μωρών που δεν είναι καθόλου απαραίτητα: Όπως συσκευή παραγωγής λευκού θορύβου ή θερμαντήρας μπιμπερό ή baby monitor . Ο λευκός θόρυβος είναι αλήθεια ότι βοηθάει τα μωρά να νιώθουν οικεία, είναι ο θόρυβος που μοιάζει με ότι άκουγαν στη μήτρα. Όμως δεν χρειάζεσαι ειδική συσκευή, μπορείς να παράγεις λευκό θόρυβο στο σπίτι σου με το πλυντήριο, τον απορροφητήρα, το σεσουάρ, το ραδιόφωνο στα AM, ακόμα και στο YouTube αν ψάξεις θα βρεις λευκό θόρυβο. Τώρα για τον θερμαντήρα μπιμπερό, μάλλον είναι από τις πιο άχρηστες προτάσεις αγορών για νεογέννητο, γιατί η δουλειά σου γίνεται με το κατσαρολάκι και απλό νεράκι μια χαρά. Δεν χρειαζόμαστε μια συσκευή για κάθε δουλειά μας.

 

Να θυμάσαι ότι υπάρχουν πολλά απαραίτητα πράγματα που θα χρειαστείς για το μωρό σου. Αλλά η αγορά σφύζει από άχρηστα προϊόντα που σε καλεί να αγοράσεις παρουσιάζοντάς τα ως απαραίτητα πολλές φορές. Αυτά προσπάθησε να τα αποφύγεις.