Γιατί οι συμβουλές της μαμάς σού προσθέτουν κιλά

Δεν είναι μόνο ότι οι μαμάδες μας βάζουν άπειρους τόνους λάδι στο φαγητό. Δεν είναι το ότι προσέχουν τη διατροφή τους μόνο μετά τα 60. Είναι και αυτές οι συμβουλές που μας δίνουν από την παιδική μας ηλικία που δεν μας βοηθάνε καθόλου να αδυνατίσουμε…

Όλες μας θυμόμαστε τη μαμά μας να μας λέει στο τραπέζι «Φάε παιδί μου το φαγητό σου και μην το ζαλίζεις!». Να φας δηλαδή γρήγορα γρήγορα, να μαζέψει το τραπέζι μπας και ξεκουραστεί η κακομοίρα. Δικαιολογημένα. Τι έπρεπε όμως να μας πει ή τι πρέπει να λέμε εμείς στα δικά μας παιδιά; “Μάσα καλά το φαγητό σου”. “Μην βιάζεσαι να καταπιείς”. “Απόλαυσε το φαγητό και μην το βλέπεις σαν αγγαρεία”.

Επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι όσοι τρώνε αργά και μασάνε καλά το φαγητό τους, έχουν την τάση να καταναλώνουν λιγότερο φαγητό. Όσοι πάλι πέφτουν με τα μούτρα στο φαϊ και αδειάζουν το πιάτο στη στιγμή (μπράβο, καλά παιδιά!) δεν επιτρέπουν στον εγκέφαλο να πάρει το μήνυμα ότι έχει χορτάσει. Καλό είναι, λοιπόν, να μάθουμε από μικρές πώς να τρώμε. Ή να το διορθώσουμε τώρα που μεγαλώσαμε.