Δεν υπάρχουν άσχημες γυναίκες !!!

“Όλοι μας γεννιόμαστε πρίγκιπες και η διαδικασία εκπολιτισμού μας κάνει βατράχια. ” Ερικ Μπέρν

-Είσαι όμορφη;

-Νιώθεις όμορφη;

-Θα ήθελες να αλλάξεις κάτι στην εμφάνισή σου;

Ξέρω ακριβώς πως θα απαντούσαν αυτές τις ερωτήσεις το 90% των γυναικών που γνωρίζω. Ναι, σχεδόν όλες είναι δυσαρεστημένες με την εμφάνισή τους και σχεδόν όλες θα άλλαζαν κάτι. Το περίεργο είναι πως οι επιθυμίες αυτές δεν έχουν κανέναν απολύτως αντικειμενικό λόγο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιος ορίζει τα κριτήρια της ομορφιάς και ποιος λέει ότι το όμορφο είναι το extra small ή το 90-60-90; Γιατί η εμφάνιση μας να είναι τόσο σημαντική;

Στη διαδικασία της διαμόρφωσης της θετικής μας εικόνας και αυτοπεποίθησης παίζουν ρόλο διαφορετικοί παράγοντες: είναι οι γονείς μας που δεν μας έλεγαν αρκετά συχνά ότι είμαστε όμορφοι, είναι η κριτική που δεχόμασταν από συμμαθητές και φίλους, είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που προωθούν διαστρεβλωμένα πρότυπα και πολλά άλλα. Μπορούμε λοιπόν να κατηγορούμε την τηλεόραση, τα περιοδικά, την βιομηχανία της μόδας, τα γονίδιά μας, τους γονείς μας, το πρόβλημα όμως υπάρχει και ακόμα παραμένει.

Yπάρχει κάτι, το οποίο μας συνδέει όλους- όλοι θέλουμε να αρέσουμε και όλοι θέλουμε να είμαστε όμορφοι και στον ”αγώνα” αυτόν συχνά χάνουμε το μέτρο μας. Ακολουθούμε εξαντλητικές δίαιτες, φουσκώνουμε τα χείλη μας, εξαφανίζουμε ρυτίδες, προσθέτουμε βλεφαρίδες (και αυτό είναι το λιγότερο!) και χάνουμε κάθε επαφή με το τι είμαστε στην πραγματικότητα.

Kάθε γυναίκα μπορεί να είναι όμορφη εάν: σταματήσει να προσπαθεί να αρέσει. σταματήσει να ζει για άλλους. σταματήσει να συγκρίνεται με άλλους. φέρεται στον εαυτό της με σεβασμό και αγάπη. δέχεται την εικόνα της έτσι ακριβώς όπως είναι. προσφέρει χαρά στον εαυτό της. λέει όμορφα λόγια στον εαυτό της. Γιατί η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν άσχημες γυναίκες. Υπάρχουν μόνο κοριτσάκια που δεν αγαπήθηκαν αρκετά, τα οποία μεγάλωσαν σε γυναίκες που πιστεύουν ακόμα πως δεν είναι άξιες αγάπης.

Γράφει η Ιλόνα Μαρκοσιάν, Ψυχολόγος Μόδας

15350554_10154700628634526_1498868415826206073_n